wtorek, 14 kwietnia 2015

wtorek 14 kwietnia ledwo się dziś ruszam ...

http://cafesenior.pl/co-powinna-miec-w-szafie-elegancka-kobieta/

Kiepski dzień dziś mam. Ubrana wyszłam ale wróciłam i juz się znów przebrałam. Powinnam zrobić juz porządek z zimowym odzieniem (znalazłam stronę z poradami co powinno się mieć w szafie http://cafesenior.pl/co-powinna-miec-w-szafie-elegancka-kobieta/) ale choć słonko świeci wcale za ciepło nie jest. Nawet u sąsiada z komina dym leciał. Ma dom nieocieplony licho budowany(taki juz gotowy kupili a ja pamiętam z czego są te mury pod tym tynkiem. Głodna jestem ale dziś tylko jakąś jarzynową zupę zrobię. Wczoraj tych kalorii nabiłam to dziś trochę muszę zastopować.

Poszukam jakiś niskokaloryczny przepis to go nam tu dopiszę

http://smaker.pl/przepis-zupa-jarzynowa,111000.html





Zupy
Autor: AnkaGotuje
Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 3574
Dodano: 25.01.2015
Odsłon: 10940
Witajcie!!! Dzisiaj przepis na zupę klasykę – zdrową, lekką, niskokaloryczną, pełno kolorowych warzyw. Najlepiej wykorzystać oczywiście warzywa świeże, ale jeśli takich nie macie, mrożonki też świetnie się nadadzą. Tak więc dzisiaj gotujemy zupę jarzynową.

Składniki

  • 30dag polędwiczki drobiowej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 1 brokuł
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 kalafior
  • 500g brukselki
  • 5 marchewek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 por
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie śmietana
5-6 os.60 minłatweprzystępne

Przygotowanie

  1. Mięso zalewam zimną wodą i gotuję aż będzie miękkie. Ziemniaki obieram i kroję w kosteczkę, por i marchewki kroję w półplasterki. Czosnek drobno siekam. Brokuł i kalafior myję i rozdzielam na różyczki. Cebulę drobno kroję, a brukselkę oczyszczam z wierzchnich, brzydkich listków i myję.
  2. Miękkie, ugotowane mięso wyjmuję z wody. Wrzucam ziemniaki, marchewki, pora oraz brukselkę – gotuję na małym ogniu. W tym czasie cebulę razem z czosnkiem szklę na maśle i dodaję do zupy. Mięso drobniutko kroję i ono również wędruje z powrotem do garnka. Teraz już dorzucam kalafior i brokuł. Gotuję około 20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  3. Z mąki i masła robię zasmażkę i dodaję do zupy. Doprawiam do smaku. Przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki.

    Smacznego!!!
********************************************************************************
Mam mrożonki w zamrażarce podobną zupę sobie zrobię. Ta zupa z przepisu dla  ludzi ze sporym apetytem ale pewnie bardzo smaczna..

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Takie moje ble ble przy poniedziałku 13 kwietnia




Teraz jest 13,27 poniedziałek, też 13, ale jeszcze nie po- na cale szczęście, bo tkwię raczej jeszcze w robocie i porządkach w tym moim mieszkaniu.
Późno dziś wstałam, bo już 9 minęła dawno, kiedy sobie na leżaku kawę poranną piłam, nogi do słońca wystawiłam, i rozmyślałam co zrobię z tym zaczynającym się tygodniem, i dziś z tym poniedziałkiem.


 I tak się to zaczęło. 
Pranie ,sprzątanie pokoju w którym tu piszę(przy okazji prania tu firanę ściągnęłam i wyprałam.)


firana suszy się na balustradzie na galerii tu na piętrze (pamięta jeszcze czasy PRL u i wciąż bardzo biała przez to że tak często jest prana)




I już okno umyte

To mój wypróbowany sposób na błyskawiczne umycie okna i szyb w jednym. Najpierw miotłą potem gumowym ściągaczem na drążku. Mogę tylko polecić dalej. A firanę piorę często i wrzucam do pralki 30 stopni z jasnym delikatnym praniem. Lubię jak mi pachnie tu czystością
 Okno wypucowane teraz czeka na to by tą firanę powiesić.



Juz powiesiłam jak widać. teraz jest 14, 34 i koniec roboty na dziś..
 Zasłony poczekają na kolorowe pranie a teraz powieszę sobie inne.
 Taka moja zmiana dekoracji tak dla odmiany.

 Na dworze pogoda typowa jak na kwiecień przeplatana wietrzyskiem, deszczykiem i słoneczkiem. Za bardzo mi jednak wieje, i sobie dziś chętnie robotę w ogrodzie odpuszczam. Idę sobie teraz coś z zieleniny zrobić na obiad, ale wcześniej włączę frytkownicę. To bardzo dobry wynalazek choć podobno nie najzdrowszy. Ale co to takiego zdrowe. 



Schab panierowany grubo i nie rozmrożony prosto z zamrażarki razem z frytkami do oleju rzepakowego w frytkownicy i mucha nie siada . Po prostu pycha..



Sałata lodowa z zieloną cebulką wyhodowaną ze starych zeszłorocznych cebul na moim parapecie, to akurat jest zdrowe- jak mi się wydaje, hehe


Mniam , bo to był bardzo dobry i smaczny pomysł hehe

I tak kiedyś na coś umrzeć trzeba, a wiek ku temu tez już mam że ho ho.. O 14 zaczynają się na satelicie bardzo głupie 2 seriale które dla rozrywki oglądam. 


W ogóle większość filmów produkują dla idiotów, tak mi się na starość wydaje, hehe.

. Miłego dnia życzę zaglądającym tu do mnie-;))

niedziela, 12 kwietnia 2015

Ale to już było...Święta za nami a teraz jest piękna wiosna. Miłej poświątecznej niedzieli zaglądającym tu życzę

http://mobil.medienhauslensing.de/storage/pic/mdhl/artikelbilder/leben/3705574_1_30125167.jpg?version=1386754115%7D


http://www.hilfreich.de/sites/default/files/imagecache/article_image/images/easter_hare_bunny_egg_colourful_2.jpg

http://www.mitten-im-web.de/menita/data/kundendaten/191426/572490_original_R_by_gaensebluemchen_pixelio.de.jpg


http://smak-zdrowia.blogspot.com/2015/04/wyniki-konkursu.html

Podoba mi się ten przepis na mazurka(a kto powiedział ze po świętach sobie taki upiec nie można hehe)

Praca w te 2 dni w ogrodzie dała mi porządnie Kopa. Kości wszystkie mnie bolą, dobrze że dziś niedziela.
Zrobię zdjęcia w ogrodzie i może uda mi się je tu jeszcze dodać  do tego postu.bo już.pięknie kwitną forsycje




To zeszłoroczne zdjęcie. Aż tak pięknie jeszcze wczoraj nie kwitły. Zobaczę jak mi zdjęcia dziś wyjdą..

A to te dzisiejsze fotki z mojego ogrodu


To pozostałości po wycince w sobotę. Nie miałam już siły by to uprzątnąć(-; Ażeby te krzewy tak ładnie kwitły wymagają porządnego ciecia a jak widać tej pracy mi nie zabraknie o ile jeszcze sił mi na to wystarczy, hehe






Kwitnie już także moja mirabelka



piątek, 10 kwietnia 2015

włosy to problem wielu z nas.

http://jejswiat.pl/5472,zniszczone-wlosy-maseczki-ktore-im-pomoga



Obrazek z sieci

Zniszczone włosy to problem wielu z nas. Zwłaszcza zimą stają się suche i łamliwe. Na szczęście możemy im pomóc. Trzeba tylko chcieć i mieć na tyle silnej woli, by to chcenie nie skończyło się na przeczytaniu przepisu na maseczkę do włosów. Najpierw więc zapoznaj się ze składnikami mikstury, a potem weź się do roboty. 

Maseczka do włosów słabych
W tym przypadku doskonale sprawdzi się maseczka drożdżowa. Wystarczy podgrzać pół opakowania drożdży piekarskich z odrobiną mleka i wetrzeć w skórę głowy. Potem należy owinąć włosy folią i poczekać kwadrans. Następnie płukanie i mycie szamponem. Ta maseczka wzmocni cebulki włosów. Jest też doskonała dla włosów przetłuszczających się.

Maseczka z awokado na włosy suche
Rozgnieć widelcem dojrzały owoc awokado, a następnie dodaj 3 łyżki majonezu lub śmietany. Miksturę trzeba nałożyć na umyte włosy, owinąć je ręcznikiem i odczekać pół godziny. Później wystarczy kąpiel z użyciem szamponu do włosów suchych.

************************************************************************************************************
Mało kto nie ma problem z włosami(zresztą nie tylko tymi na głowie hehe) Moje od zawsze były delikatne i cienkie choć mi się dobrze układają, bo mają naturalny skręt. Kiedyś regularnie stosowałam na nie maseczkę z olejem rycynowym. Drożdżowej nie stosowałam jeszcze ale chyba warto będzie spróbować. Dawniej często zmieniałam kolor na moich włosach, teraz pozostawiam je takie jakie mam naturalne. ale juz tu i ówdzie połyskują mi srebrne niteczki . Cóż-wiek robi swoje, choć czasem są to także  geny. W rodzinie mojej mamy nie było siwych staruszków. Pradziadek podobno w wieku 80 lat był jeszcze kruczo- czarny, a prababcia za to miała bardzo gęste blond włosy i z warkocza często powycinała część owłosienia, bo warkocz po zaplataniu bardzo jej na głowie ciążył. Ale w tamtych odległych już czasach chemii nie stosowano tak jak to się teraz dzieje. No i mamy taki niestety teraz problem z naszymi włosami i nie tylko. 

czwartek, 9 kwietnia 2015

Kasza zjadana z umiarem nie powoduje przybierania na wadze.

http://joanna-wasiluk.jejswiat.pl/13979,kasza-rezygnowac-czy-spozywac-podczas-odchudzania

Kasze należą do bardzo wartościowych i zdrowych produktów. Nie powinny z niej rezygnować osoby na diecie odchudzającej. Kasza jest produktem kalorycznym ze względu na zawartość sporej ilości skrobi, jednak zjadana z umiarem nie powoduje przybierania na wadze.

Kasza gryczana(prażona i biała) produkowana jest z łuskanych ziaren gryki. 
Przewyższa inne kasze pod względem zawartości białka. Bogata jest w cenne aminokwasy egzogenne (organizm sam nie potrafi ich wytworzyć) jak tryptofan i lizyna. Jest również doskonałym źródłem kwasu foliowego. Nie prowadzi do zakwaszenia organizmu oraz może być stosowana w diecie bezglutenowej. Kasza gryczana powinna gościć na talerzach nie tylko osób odchudzających się ale także z problemami układu krążenia, szczególnie przy nadciśnieniu. 

Kasza jęczmienna(pęczak, jęczmienna łamana, jęczmienna perłowa) wyrabiana z ziaren jęczmienia. 
Zawiera duże ilości błonnika, dzięki czemu niweluje zaparcia, poprawiając perystaltykę jelit i trawienie. Sprzyja oczyszczaniu organizmu ze względu na działanie błonnika, który usuwa zgromadzone toksyny. Kasza jęczmienna, dzięki obecności witaminy PP (niacyna) pomaga także w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi oraz utrzymaniu dobrej kondycji skóry.

Kasza jaglana powstaje z nasion prosa. 
Cechuje się małą zawartością skrobi zaś dużą ilością cennego białka. Spośród wszystkich kasz przoduje bogactwem witamin z grupy (B1, B2, B6) oraz miedzi i żelaza. Nie zawiera glutenu i może być spożywana przez alergików. Wykazuje działanie zasadotwórcze. Jest lekkostrawna. 

Kasz kukurydziana otrzymywana z rozdrobnionych ziaren kukurydzy.
Posiada ,,dobre tłuszcze’’ oraz białko nie powodujące odczynu alergicznego, dzięki czemu kaszę można podawać niemowlętom i małym dzieciom. 

Kasza kuskus produkowana z twardej pszenicy durum.
Łączy w sobie cechy kaszy i makaronu. Zawiera duże ilości węglowodanów, zaś mało błonnika.Jest łatwostrawna i zalecana przy problemach z trzustką czy schorzeniach woreczka żółciowego. Stanowi dobre źródło żelaza. 

Kasza manna (razowa, błyskawiczna)
 uzyskiwana jest podczas przemiału pszenicy na mąkę . Jest uboga w błonnik, witaminy i minerały. Stanowi źródło jodu i skrobi. 


obrazek z sieci

INSPIRACJE KULINARNE


Kasza gryczana w połączeniu z serem, warzywami, grzybami może stanowić farsz do naleśników, pierogów, gołąbków; nadaje się do faszerowania warzyw np. papryki oraz jako dodatek do sałatek.

Kasza jęczmienna składnik krupniku oraz innych zup np. pomidorowej, grzybowej; nadaje się do przygotowania kotletów, placków oraz sałatek; dobrze smakuje w połączeniu z sosami mięsnymi i grzybowymi. 

Kasza jaglana smakuje zarówno z daniami mięsnymi jak i na słodko; idealna na śniadanie po ugotowaniu na mleku i z dodatkiem owoców; składnik past kanapkowych, sałatek, budyniów, ciast.

Kasza kukurydziana sprawdza się jako farsz do warzyw, składnik zup mlecznych, ciast, kotletów, placków; może stanowić zagęszczacz do zup i sosów; w połączeniu z miodem, owocami, bakaliami może być podawana jako deser. 

Kasza kuskus sprawdza się zarówno w połączeniu z twarogiem, jogurtem, owocami jak i z mięsem czy rybą; składnik farszu do zapiekanek; dodatek do sałatek warzywnych i owocowych

Kasza manna
 stosowana przy różnego rodzaju deserach; idealna na śniadanie w połączeniu z mlekiem i owocami; dodatek do gołąbków, pasztetów, zup; stanowi alternatywę dla tradycyjnego budyniu; wykorzystywana jako krem czy nadzienie do ciasta.

********************************************************************************************************

Słoneczko świeci i dziś też lepiej się czuję. Jestem tu więc tylko króciutko i dziś mam wychodne. Najpierw na zakupy, a potem do ogrodu. Prace wiosenne czekają. Wyszukałam dla nas ten tekst o kaszach. Niby wszystko o nich wiemy ,a jednak nie wszystko jak się okazuje. Więc warto sobie poczytać dlaczego czasem warto sobie ugotować chociażby pyszny nasz krupnik, hehe. Miłego dnia zaglądającym tu do mnie życzę-;)

środa, 8 kwietnia 2015

Długo nam jeszcze przyjdzie się uczyć, jak być samym sobą.(Fiodor Dostojewski).









Pogaduszki


Długo nam jeszcze przyjdzie się uczyć, jak być samym sobą.(Fiodor Dostojewski). 

  Niestety,wszystko co lubię jest albo zabronione albo tuczące. 
To był mój start blogowy na Onecie.
 Tyle lat minęło, a dziś to zdanie mogę znów napisać, bo w tym przypadku nic u mnie się nie zmieniło .

Mogę jeść niby wszystko, jednak umiar i ostrożność powinna być na pierwszym miejscu..a z tym różnie bywa, szczególnie w czasie świąt, hehe


Kuskus to taki genialny wynalazek ! 

Nie trzeba bawić się w żadne gotowanie, pilnowanie, odcedzanie. 

Jest gotowy w 2 min i nadaje się na słodko, słono, kwaśno...Ostatnio na moim stole ta kasza gości dosyć często.

 Może po części to z lenistwa ? : ) Kasza ta polecana jest między innymi przy odchudzaniu. Zawiera tylko 2g tłuszczu ( w 100g produktu ), jest bogata w białko i lekko strawna. Nic tylko zajadać !


Kaszę kuskus wsypujemy do  miseczki,
 dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzątkiem tak żeby pokrywał ją całą. Odstawiamy do napęcznienia.




Dzisiaj mój przepis jest iście obiadowy:

 Kasza kuskus smażona z mięsem mielonym oraz warzywami. Zapraszam!
o.

Składniki:
  • 4 łyżki kaszy kuskus
  • 250g mięsa mielonego wieprzowego
  • łyżka oleju
  • 2 pieczarki
  • 2 ziemniaki
  • garść fasolki szparagowej zielonej
  • kilka różyczek brokuła
  • 1/3 papryki
  • łyżka kukurydzy z puszki
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, suszona papryczka chilli
  • pestki dyni
  • natka pietruszki



Mięso mielone smażymy na łyżce oleju, aż zrobi się brązowe. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Ziemniaków nie obieramy. Szorujemy pod zimną wodą i kroimy na ćwiartki. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, fasolkę na mniejsze kawałki.
Mięso przyprawiamy solą, i pieprzem i dodajemy pokrojone warzywa oraz kukurydzę z puszki. Kiedy wszystko już mamy na patelni dodajemy resztę przypraw, czyli czosnek (świeży lub granulowany) oraz suszoną papryczkę chilli (może być w proszku). 


Kaszę kuskus wsypujemy do małej miseczki, dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzątkiem tak żeby pokrywał ją całą. Odstawiamy do napęcznienia.
Pestki dyni prażymy w międzyczasie na suchej patelni.
Kaszę dodajemy na patelnię do reszty dania i mieszamy wszystko razem. 

Podajemy posypane natką pietruszki oraz uprażonymi pestkami dyni. Smacznego !
Przepis z sieci
*********************************************************************************************
Nie wiem co na obiad . Po świątecznym jedzeniu jakoś mnie do jedzenia nie ciągnie..
kaszę kuskus mam . To może coś podobnego zrobię na ten obiad ..

A taką sałatkę to także może zrobię, bo mam jaszcze jajka ugotowane z świąt

SKŁADNIKI
szklanka kaszy kuskus
3 jajka
puszka tuńczyka w oleju roślinnym 
puszka kukurydzy konserwowej 
puszka czerwonej fasoli
3-5 ogórki konserwowe 
5 pomidorków cherry
sól
pieprz
3 łyżki majonezu
pół łyżeczki musztardy rosyjskiej 

1/ Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Dwa pokroić w ćwiartki, jedno posiekać. Kaszę kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Ogórki pokroić w drobna kostkę, kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Do miski dodać fasolę, kukurydzę, kaszę, posiekane jajko, tuńczyka, doprawić przyprawami i wymieszać. Majonez wymieszać z musztardą, dodać do sałatki i dokładnie wymieszać. 

2/ Sałatkę przełożyć do salaterki, na wierzchu ułożyć przekrojone pomidorki o raz ćwiartki jajek. Całość posypać solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. 



wtorek, 7 kwietnia 2015

176 885 butelek piwa tyle jestem tu warta hehe


obrazek z sieci

Temat do tego wpisu mam dzięki blogowi  naszej Klarki-http://klarkamrozek.blogspot.com/


Jeżeli chcecie,

 żeby Was cenili, 

ceńcie się sami

poniżej linki na ocenę waszych blogów


http://joemonster.org/link/pokaz/21969/Ile_jest_warta_Twoja_strona_wycena_domen_PageRank_za_darmo_

http://www.webarbiter.com/pl/uleczka-takiesobiepogaduszki.blogspot.com#geoIpMap



 229 950 USD
Wycena strony uleczka-takiesobiepogaduszki.blogspot.com w Euro: 190 909 €


 295 sztabki złota
Sztabki o wadze 20 gram
 66 wielbłądów
Wartość jednego wielbłąda to 3 kozy, 2 owce i 1 osioł
 176 885 butelek piwa
Wartość jednego piwa to 1,3 $
 19 996 butelek wódki
Wartość jednej butelki wódki to 11,5 $
 Dzienny przychód
 210 USD
Szacunkowe zyski z Google AdSense
 Przychód miesięczny
 6 300 USD


Szacunkowe zyski z Google AdSense


Archiwum bloga