sobota, 30 maja 2015

W polszczyźnie słowo "burak" posiada dwa znaczenia.








Jak burak stał się synonimem prostaka


fot. wikipedia.org
W polszczyźnie słowo "burak"
 posiada dwa znaczenia.
 Powszechnie wyraz używany jest jako nazwa
 popularnego warzywa
 o bordowym korzeniu chętnie wykorzystywanego 
w kuchni.
 Bywa także wypowiadane jako wyzwisko
 w stosunku do osoby,
 której brakuje ogłady, która nie potrafi 
się zachować zgodnie z przyjętymi normami,
 ponieważ norm tych nie zna.
Z pewnością nieraz zastanawialiście się
 nad tym, jak to się stało, 
że spośród wielu popularnych warzyw
 to właśnie burak
stał się synonimem prostaka. Jeśli sądzicie,
 że ma to coś wspólnego z kolorem korzenia rośliny,
 jesteście w błędzie.
Otóż źródła mówią, że już w XVI wieku buraki
 cieszyły się dużą popularnością w regionalnej kuchni. 
Szczególnie chętnie gotowano z buraków barszcz i zupę z botwiny
. Były to ulubione i codzienne potrawy na Litwie.
 Zygmunt Gloger w "Encyklopedii staropolskiej" zanotował,
 że z powodu kulinarnego upodobania do buraków, 
Litwinów (Polaków litewskich) 
powszechnie przezywano w innych częściach kraju "botwinami".
Henryk Sienkiewicz w "Potopie"
 wkłada w usta Zagłoby to pogardliwe przezwisko,
 kiedy wojsko dowodzone przez litewskiego magnata'
 pozwala się wymknąć królowi szwedzkiemu z oblężenia.—
 "Podrwili boćwinkowie;— zawołał Zagłoba. — Ha! trudno!
 Musim znów dziurę w Rzeczypospolitej na współkę łatać!"
 - czytamy w powieści.
Z czasem "boćwina" zastąpiona została popularniejszym 
"burakiem" i tym pogardliwym przezwiskiem
 określano nie tyle mieszkańców 

konkretnego regionu, co wszystkich tych,
 którzy nie opanowali zasad dobrego wychowania.

**********************************************************************************************

Lubicie botwinkę? Wprawdzie dziś miałam
 przecierana zupę jarzynową z kluseczkami 
z mielonej wołowiny,
(gotowy tatar z Biedronki), a na drugie truskawki,
 ale botwinka także jest jedną z moich ulubionych zup.
 Każdy ma na nią swój sprawdzony własny przepis,
 a ten który w sieci znalazłam , jest tu dziś dlatego
 bo następnym razem spróbuje własnie
 w podobny sposób botwinkę zrobić.


http://ugotuj.to/ugotuj/162468647/botwinka/p/



Botwinka

A A A Drukuj
Oceń przepis (0 głosów)




BOTWINKA - składniki:
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 średni burak
  • 2 łyżki masła
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • sok z cytryny do smaku
  • cukier do smaku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • mąka do zagęszczenia
  • 2-3 łyżki posiekanego świeżego koperku.
  • Dodatek: po 1 jajku na twardo na osobę
BOTWINKA - sposób przygotowania:
Botwinę oczyścić z uszkodzonych liści, 
oskrob skórkę z miniaturowych buraczków,
 umyj i otrząśnij z wody. W garnku
 roztop masło i dodaj pokrojone buraczki, 
łodyżki i liście. Duś około 10 minut, 
następnie wlej bulion warzywny i zagotuj.
 Zupę dopraw cukrem,
 solą i sokiem cytrynowym. 
Śmietanę połącz z niewielką ilością mąki,
 dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy,
starannie wymieszaj, wlej do garnka i 
zagotuj. Dodaj koperek,
 podawaj z jajkami na twardo pokrojonymi
 na ćwiartki.

Archiwum bloga