Jak burak stał się synonimem prostaka
fot. wikipedia.org
W polszczyźnie słowo "burak"
posiada dwa znaczenia.
Powszechnie wyraz używany jest jako nazwa
popularnego warzywa
o bordowym korzeniu chętnie wykorzystywanego
w kuchni.
Bywa także wypowiadane jako wyzwisko
w stosunku do osoby,
której brakuje ogłady, która nie potrafi
się zachować zgodnie z przyjętymi normami,
ponieważ norm tych nie zna.
posiada dwa znaczenia.
Powszechnie wyraz używany jest jako nazwa
popularnego warzywa
o bordowym korzeniu chętnie wykorzystywanego
w kuchni.
Bywa także wypowiadane jako wyzwisko
w stosunku do osoby,
której brakuje ogłady, która nie potrafi
się zachować zgodnie z przyjętymi normami,
ponieważ norm tych nie zna.
Z pewnością nieraz zastanawialiście się
nad tym, jak to się stało,
że spośród wielu popularnych warzyw
to właśnie burak
stał się synonimem prostaka. Jeśli sądzicie,
że ma to coś wspólnego z kolorem korzenia rośliny,
jesteście w błędzie.
nad tym, jak to się stało,
że spośród wielu popularnych warzyw
to właśnie burak
stał się synonimem prostaka. Jeśli sądzicie,
że ma to coś wspólnego z kolorem korzenia rośliny,
jesteście w błędzie.
Otóż źródła mówią, że już w XVI wieku buraki
cieszyły się dużą popularnością w regionalnej kuchni.
Szczególnie chętnie gotowano z buraków barszcz i zupę z botwiny
. Były to ulubione i codzienne potrawy na Litwie.
Zygmunt Gloger w "Encyklopedii staropolskiej" zanotował,
że z powodu kulinarnego upodobania do buraków,
Litwinów (Polaków litewskich)
powszechnie przezywano w innych częściach kraju "botwinami".
cieszyły się dużą popularnością w regionalnej kuchni.
Szczególnie chętnie gotowano z buraków barszcz i zupę z botwiny
. Były to ulubione i codzienne potrawy na Litwie.
Zygmunt Gloger w "Encyklopedii staropolskiej" zanotował,
że z powodu kulinarnego upodobania do buraków,
Litwinów (Polaków litewskich)
powszechnie przezywano w innych częściach kraju "botwinami".
Henryk Sienkiewicz w "Potopie"
wkłada w usta Zagłoby to pogardliwe przezwisko,
kiedy wojsko dowodzone przez litewskiego magnata'
pozwala się wymknąć królowi szwedzkiemu z oblężenia.—
"Podrwili boćwinkowie;— zawołał Zagłoba. — Ha! trudno!
Musim znów dziurę w Rzeczypospolitej na współkę łatać!"
- czytamy w powieści.
wkłada w usta Zagłoby to pogardliwe przezwisko,
kiedy wojsko dowodzone przez litewskiego magnata'
pozwala się wymknąć królowi szwedzkiemu z oblężenia.—
"Podrwili boćwinkowie;— zawołał Zagłoba. — Ha! trudno!
Musim znów dziurę w Rzeczypospolitej na współkę łatać!"
- czytamy w powieści.
Z czasem "boćwina" zastąpiona została popularniejszym
"burakiem" i tym pogardliwym przezwiskiem
określano nie tyle mieszkańców
konkretnego regionu, co wszystkich tych,
którzy nie opanowali zasad dobrego wychowania.
**********************************************************************************************
Lubicie botwinkę? Wprawdzie dziś miałam
przecierana zupę jarzynową z kluseczkami
z mielonej wołowiny,
(gotowy tatar z Biedronki), a na drugie truskawki,
ale botwinka także jest jedną z moich ulubionych zup.
Każdy ma na nią swój sprawdzony własny przepis,
a ten który w sieci znalazłam , jest tu dziś dlatego
bo następnym razem spróbuje własnie
w podobny sposób botwinkę zrobić.
"burakiem" i tym pogardliwym przezwiskiem
określano nie tyle mieszkańców
konkretnego regionu, co wszystkich tych,
którzy nie opanowali zasad dobrego wychowania.
**********************************************************************************************
Lubicie botwinkę? Wprawdzie dziś miałam
przecierana zupę jarzynową z kluseczkami
z mielonej wołowiny,
(gotowy tatar z Biedronki), a na drugie truskawki,
ale botwinka także jest jedną z moich ulubionych zup.
Każdy ma na nią swój sprawdzony własny przepis,
a ten który w sieci znalazłam , jest tu dziś dlatego
bo następnym razem spróbuje własnie
w podobny sposób botwinkę zrobić.
Botwinka
BOTWINKA - składniki:
BOTWINKA - sposób przygotowania:
Botwinę oczyścić z uszkodzonych liści,
oskrob skórkę z miniaturowych buraczków,
umyj i otrząśnij z wody. W garnku
roztop masło i dodaj pokrojone buraczki,
łodyżki i liście. Duś około 10 minut,
następnie wlej bulion warzywny i zagotuj.
Zupę dopraw cukrem,
solą i sokiem cytrynowym.
Śmietanę połącz z niewielką ilością mąki,
dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy,
starannie wymieszaj, wlej do garnka i
zagotuj. Dodaj koperek,
podawaj z jajkami na twardo pokrojonymi
na ćwiartki.
BOTWINKA - sposób przygotowania:
Botwinę oczyścić z uszkodzonych liści,
oskrob skórkę z miniaturowych buraczków,
umyj i otrząśnij z wody. W garnku
roztop masło i dodaj pokrojone buraczki,
łodyżki i liście. Duś około 10 minut,
następnie wlej bulion warzywny i zagotuj.
Zupę dopraw cukrem,
solą i sokiem cytrynowym.
Śmietanę połącz z niewielką ilością mąki,
dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy,
starannie wymieszaj, wlej do garnka i
zagotuj. Dodaj koperek,
podawaj z jajkami na twardo pokrojonymi
na ćwiartki.