środa, 8 maja 2013

Lubicie Grapefruity

http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/56,101460,13402470,Ser_kozi__feta__twarog___kwasy_CLA_i_wapn,,2.html



Zabójcy tłuszczu - produkty, które pomogą spalić tkankę tłuszczową

marga

14.02.2013 14:39

A A A Drukuj

Shutterstock
Citrus paradis - tak brzmi jego łacińska nazwa i znaczy nic innego jak "rajska cytryna". Raj w tym przypadku oznacza zaś Barbados i Jawę, bo stamtąd najprawdopodobniej pochodzi grapefruit. Owoc zdobył takie uznanie w gronie niektórych chrześcijan, że przypuszczano, że to nim, a nie pospolitym jabłkiem, Ewa skusiła niegdyś Adama.
Grapefruit stoi na owocowym podium, jeśli chodzi o zawartość witaminy C - lokuje się na trzecim miejscu zaraz za kiwi i dzikiej róży. Tak, tak, oznacza to, że wbrew obiegowej opinii, jest bardziej zasobny w witaminę C niż sławna z jej zawartości cytryna.
Witamina C ma spory udział w spalaniu tłuszczu - podkreślają badacze. W materiale o najszybszych spalaczach tłuszczu BBC zaleca spożycie witaminy w granicach 400-500 mg dziennie.
Grapefruit poza witaminą C zawiera także witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, sole mineralne, likopen oraz wymiatający zbędne produkty przemiany materii błonnik
Owoc ma silne działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne, rozprawia się z sabotażystami naszego zdrowia i urody - wolnymi rodnikami. Przy tym jest niskokaloryczny.
1 grapefruit o wadze 320 g ma około 95 kcal


Sałatka z Grapefruitem i tuńczykiem


  • 1
    Tuńczyka odsączyć na sicie z zalewy.
  • 2
    Liście sałaty umyć, osuszyć, poszarpać na niewielkie kawałki.
  • 3
    Grejpfruta podzielić na cząstki, obrać z białych osłonek, podzielić miąższ - jedna cząstka na 3 kawałki.
  • 4
    Ser pokroić w wąskie słupki.
  • 5
    Na talerzach ułożyć sałatę, na to położyć niewielkie kawałki tuńczyka, następnie grejpfruta i udekorować serowymi słupkami. Całość lekko posolić, polać łyżką oliwy.
  • 6
    Pyszna przekąska na ciepłe dni.


                                                *************************************
    Doklejam tu moim zdaniem bardzo mądry komentarz naszego blogowego kolegi Kormorana 

    Może warto o tym pamiętać jak trzeba regularnie łykać lekarstwa. Na co należy uważać.


    Doloze wyczytane wiadomosci:
    Pizza, pepperoni, marynowane śledzie, sok grejpfrutowy. Nie, to nie nowa dieta cud, ale przykład produktów, których nie powinniśmy spożywać przy zażywaniu niektórych leków. Czego jeszcze nie powinniśmy łączyć z lekami?

    Sok pomarańczowy natomiast może wpływać na wchłanianie aluminium z niektórych popularnych leków przeciw nadkwaśności, a nadmierny poziom aluminium ma bezpośredni związek z chorobą Alzheimera. 

    Brokuły, brukselka, wątróbka czy szpinak są bogate w witaminę K i mimo, że są rzeczywiście wysoko wartościowe to w połączeniu z niektórymi lekami przeciwzakrzepowymi stwarzają niebezpieczeństwo powstania zagrażających życiu zakrzepów w płucach, w mózgu czy też w sercu.

    Bardzo dziwną interakcją pomiędzy żywnością a lekami jest wpływ mięsa opiekanego nad węglem drzewnym na działanie leków przeciwastmatycznych. Substancje powstające podczas rumienienia mięsa w trakcie grillowania sprawiają, ze wątroba pracuje intensywniej i szybciej. Oznacza to, że niektóre leki, szczególnie teofilina, mogą nie działać tak dobrze jak powinny. Może to doprowadzić do zaostrzenia objawów lub napadu astmy.

    Pozostaje tylko woda!!!!!!!:)))))))))))))))) 
    Pozdrawiam-Kormoran


Archiwum bloga