
Świat widziany dziś rano z okna mojej sypialni
*************************************************
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/profilaktyka/orzechy-syca-i-odchudzaja/6d2ys
*****************************************************************************

obrazek z sieci
Wystarczy garść orzechów dziennie, aby zminimalizować uczucie głodu i warstwę tłuszczu w okolicach brzucha - przekonują naukowcy. Nowy raport opublikowany w American Journal of Clinical Nutrition, potwierdza, że nie należy ograniczać spożycia orzechów. Są bogate w dobre tłuszcze i antyoksydanty, a ich włączenie do codziennej diety może przyczynić się do zmniejszenia masy ciała i to o prawie półtorej kilo w niedługim czasie.
Ale utrata wagi to nie jedyna korzyść zjedzenia migdałów, orzechów włoskich, orzechów nerkowca, owoców leszczyny czy pistacji. Orzechy podnoszą poziom serotoniny w organizmie, która zarówno zmniejsza apetyt, jak i znacząco poprawia nastrój. W połączeniu z zawartym w niektórych orzechach kwasem alfa-linolenowym, chroni serce w okresie silnego stresu. Stres łagodzą także migdały, które są bogatym w witaminę E, B i magnez antyoksydantem wzmacniającym układ odpornościowy.
Migdały, orzechy laskowe, orzechy ziemne, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie według badań przeprowadzonych na Harvardzie mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca. Dlaczego? Przyczyniają się do zmniejszenia stężenia złego cholesterolu, zawierają zdrowe dla serca tłuszcze oraz błonnik, który zmniejsza dolegliwości sercowe. Orzechy są również bogate w argininę - aminokwas, który przekształca się w tlenek azotu w organizmie, przez co zwiększa światło naczyń krwionośnych poprzez rozluźnienie ich mięśni gładkich.
Dieta bogata w pistacje może zapewnić zaś ochronę przed rakiem płuc - wykazały wstępne badania przedstawione przez American Association for Cancer Research Frontiers. Zdaniem naukowców kluczem do ochrony przed rakiem jest zawarty w orzechach gamma-tokoferol, rodzaj witaminy E.
Orzechy nie bez przyczyny są też nazywane pożywieniem dla mózgu. Warto podkreślić przede wszystkim dobroczynny wpływ orzechów włoskich na sprawność umysłową, koncentrację i pamięć. Regularne ich spożywanie spowalnia procesy starzenia komórek nerwowych. Występowaniu zaburzeń poznawczych zapobiega głównie zawarty w orzechach kwas foliowy.
