poniedziałek, 9 lipca 2012

Coś na obiad


Piersi z kurczaka w kapuście włoskiej

Anna Włodek
A A A Drukuj
Wyśmienite roladki według przepisu naszej czytelniczki.


4 duże plastry surowej szynki wędzonej (np. serano, westfalska lub szwarcwaldzka)

2 nieduże piersi z kurczaka (4 połówki)

4 duże zblanszowane liście kapusty włoskiej

szklanka bulionu drobiowego l puszka pomidorów pelati (w sezonie można użyć świeżych)

4 ząbki czosnku l cebula l kilka listków bazylii

po łyżce oliwy i sklarowanego masła

pieprz i sól

Sposób przyrządzania:

Cebule drobno posiekać, podsmażyć na maśle, przełożyć na talerz. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać pomidory, posiekaną bazylię, doprawić solą i pieprzem, dusić 15 min. Piersi kurczaka lekko rozbić, posolić, zawinąć w plastry szynki i ułożyć na liściach kapusty. Na mięsie rozłożyć cebulę, po czym zwinąć wszystko jak gołąbki, spiąć wykałaczkami lub związać nitką albo szczypiorkiem. Ułożyć pakieciki w rondlu, podlać bulionem i piec 25 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Polać gorącym sosem pomidorowym i podawać z pieczywem lub z ziemniakami z wody.

Podoba mi się ten przepis i dlatego go tu skopiowałam też dla mnie i  dla was. Chyba normalna kapusta też będzie dobra jak wam się wydaje? 

Archiwum bloga