http://www.rossnet.pl/Artykul/Bruschetty,197702
Odrobina włoskiego smaku w środku lata? Dlaczego nie. Śródziemnomorski klimat poczujemy za sprawą bruschetty, przekąski, zwanej w słonecznej Italii antipasto. Grzanka, której podstawą jest pieczywo posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem doskonale sprawdzi się, gdy zjawią się niezapowiedziani goście.
1. Bruschetta z tuńczykiem i oliwkami (1 porcja)
Składniki:
- 1 kromka dużego wiejskiego chleba lub 1/2 długiej bagietki
- 2-3 plastry świeżego pomidora
- pół puszki tuńczyka w sosie własnym w dużych kawałkach
- kilkanaście czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżka mozzarelli w płatkach
- pół papryczki chilli
- sól, pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Pieczywo podpiec lub zgrlilować, aż będzie chrupie. Następnie nasmarować je ząbkiem czosnku, posypać mozzarellą, ułożyć plastry pomidora i jeszcze na moment włożyć do rozgrzanego piekarnika. Kiedy ser ładnie się roztopi, a pomidor podsuszy, nałożyć tuńczyka, oliwki oraz pokrojoną w drobne plasterki papryczkę chili. Można podawać pokropione oliwą z oliwek.
2. Bruschetta z pieczarkami i szpinakiem (1 porcja)
Składniki:
- 1 kromka dużego wiejskiego chleba lub 1/2 długiej bagietki
- 250 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- kilka liści szpinaku (najlepiej sałatkowego)
- kilka gałązek rukoli do dekoracji
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i przesmażyć na maśle aż do pięknego rumianego koloru. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kromkę chleba lub bagietkę zgrillować, podpiec w piekarniku lub na patelni, aby była chrupka. Następnie ułożyć na niej liście szpinaku, usmażone pieczarki i udekorować rukolą.