Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając do wyczerpania cukru (ubita piana powinna być sztywna i lśniąca). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym ubijając około 30 sekund.
Mąki wymieszać, przesiać do puszystej masy jajecznej, delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20-25 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony. Biszkopt pozostawiamy w formie.
Masa śmietankowa:
Śmietankę ubić na puszystą, dość sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 3-4 łyżkach zimnej wody i pozostawić na kilka minut, by napęczniała. Przełożyć ją do rondelka i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, nie doprowadzać do wrzenia. Do żelatyny dodać 1-2 łyżki masy śmietankowej, dokładnie wymieszać i gdy będzie jednolita dodać do reszty masy śmietankowej szybko zmiksować, żeby żelatyną dobrze się rozprowadziła i nie zbryliła w grudki.
Gotową masę rozprowadzić na biszkopcie, wyrównując wierzch. Wstawić do lodówki.
Mus truskawkowy:
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Około 10 sztuk zostawić do dekoracji, resztę zmiksować blenderem na gładki mus.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki zimnej wody, pozostawić na chwilę, by wchłonęła wodę i napęczniała. Gotową podgrzać w rondelku, mieszając aż całkowicie się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia. Do żelatyny dodać 2-3 łyżki musu, wymieszać, dodać do reszty musy i szybko zmiksować. Całość wylać na schłodzoną masę śmietankową, na wierzchu ułożyć przepołowione truskawki. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby całość dobrze zastygła.
Smacznego :)
Składniki:
http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3059/torcik-z-masa-smietankowa-i-musem-truskawkowym
**************************
http://www.ofeminin.pl/przepisy/desery-z-truskawkami-bez-pieczenia-d51659.html4 desery z truskawkami bez pieczenia. Szybkie i pyszne | |||
Desery z truskawkami : galaretka winno-truskawkowa
Sezon w pełni! Trwa krótko, dlatego warto jak najpełniej się nim cieszyć. Desery z truskawkami bez pieczenia sa jednym z szybkich i łatwych sposobów, aby codziennie korzystać z tych pysznych, aromatycznych owoców, które przynosi nam czerwiec.
Desery z truskawkami bez pieczenia przygotujesz nawet bez włączania piekarnika. Czasem nawet bez lodówki. W kilku jednak chłód się przyda, by wydobyć z tych słodkości pełnię smaku. Do ich przygotowania, oprócz truskawek, będziesz potrzebowała - do wyboru - śmietany, mascarpone, czekolady albo białego sera, czyli składników, które są łatwo dostępne, a często po prostu mamy je w lodówce lub w kuchennej szafce. Desery z truskawkami: 1. Galaretka z truskawkami z dodatkiem wina i bitą śmietaną Składniki:
Sposób przygotowania:
Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, ale dodać o połowę mniej wody.
Ostudzić. Dodać wino. W pucharkach ułożyć pokrojone truskawki. Zalać galaretką. Odstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, ewentualnie posypać bezą.
| |||
|
*********************
Znalazłam w necie. Jak nie macie ochotę na pitraszenie w kuchni to przynajmniej sobie poczytajcie o tych słodkościach. Bo ostatnio ja tak robie hehe. Milej niedzieli . Tu u mnie upalnie chyba znów będzie...
*Słońce jest w konflikcie z położeniem Saturna w dniu twojego urodzenia: Nikt nie będzie traktował twoich pomysłów i twojego zdania poważnie. Nie brakuje ci chęci tylko braku siły perswazji. Nie próbuj bronić swoich projektów. To nie jest twój najlepszy dzień.
Sami więc widzicie . Czasem nie warto się wychylać bo skoro to nie mój dzień.....