http://www.mytaste.pl/click/index/4174047/
*******************
Dziś to ciasto nie upiekę ale przynajmniej sobie
taki prezent na Dzień Dziecka tu zrobiłam bo
tak mi się bardzo ten przepis podoba że nawet
oczami tu to ciasto sobie zajadam hehe..
Słonko świeci ,więc dziś po tej porannej kawie
tu z Wami zmykam korzystać z dnia, puki słonko tak pięknie grzeje..
sobota, 6 kwietnia 2013
Ciasto Kilimandżaro
ciasto kilimandżaro |
Przepis pochodzi z książki " 183 nowe przepisy" siostry Anastazji,
niezwykle proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne ,
idealne do niedzielnej kawki :-) Polecam.
niezwykle proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne ,
idealne do niedzielnej kawki :-) Polecam.
Ciasto Kilimandżaro
Składniki na ciasto ciemne:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka wody
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka masła
Masa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła lub margaryny
Polewa czekoladowa:
- tabliczka czekolady gorzkiej
- pół łyżki masła
- 2 - 3 łyżki wody
- skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli,
olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana będzie sztywna
dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części.
olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana będzie sztywna
dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części.
Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki,
wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.
masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki,
wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.
Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę
i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać zawartość szklanki,
mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić.
Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony
budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.
i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać zawartość szklanki,
mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić.
Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony
budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.
Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej
-wstawiając garnek z składnikami do garnka z gotująca się wodą.
-wstawiając garnek z składnikami do garnka z gotująca się wodą.
Przełożenie ciasta: ciasto ciemne - masa jabłkowa -
masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa
- wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego :-)
masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa
- wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego :-)
*******************
Dziś to ciasto nie upiekę ale przynajmniej sobie
taki prezent na Dzień Dziecka tu zrobiłam bo
tak mi się bardzo ten przepis podoba że nawet
oczami tu to ciasto sobie zajadam hehe..
Słonko świeci ,więc dziś po tej porannej kawie
tu z Wami zmykam korzystać z dnia, puki słonko tak pięknie grzeje..