poniedziałek, 1 czerwca 2015

Kilimandżaro na dzień dziecka mniam

http://www.mytaste.pl/click/index/4174047/


sobota, 6 kwietnia 2013


Ciasto Kilimandżaro

ciasto kilimandżaro
Przepis pochodzi z książki " 183 nowe przepisy" siostry Anastazji,
 niezwykle proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne ,
 idealne do niedzielnej kawki :-) Polecam.


Ciasto Kilimandżaro 

Składniki na ciasto ciemne: 
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody
Masa jabłkowa: 
  • 1 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżka masła
Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła lub margaryny
Polewa czekoladowa:
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • pół łyżki masła
  • 2 - 3 łyżki wody
  • skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe


Ciasto Kilimandżaro
Wykonanie: 
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli,
 olej i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana będzie sztywna 
dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, 
mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. 
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy.
 Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. 
Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części. 

Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, 
masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, 
wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.

Masa budyniowa: odlać szklankę mleka, dodać mąkę
 i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było krupek. 
Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące  się mleko wlać zawartość szklanki,
 mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić.
 Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony 
budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.

Polewa czekoladowa: rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej
 -wstawiając garnek  z składnikami do garnka z gotująca się wodą.

Przełożenie ciasta: ciasto ciemne -  masa jabłkowa -
 masa budyniowa - ciasto ciemne - polewa czekoladowa 
- wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.
Smacznego :-) 

                                                *******************  
Dziś to ciasto nie upiekę ale przynajmniej sobie
 taki prezent na Dzień Dziecka tu zrobiłam bo 
tak mi się bardzo ten przepis podoba że nawet
 oczami tu to ciasto sobie zajadam hehe..
Słonko świeci ,więc dziś po tej porannej kawie 
tu z Wami zmykam korzystać z dnia, puki słonko tak pięknie grzeje..

Archiwum bloga