czwartek, 9 lipca 2015

kiedy bolą stawy trzeba przyglądać się temu co jemy na codzień

https://zasadyzywienia.pl/puryny.html

ŻYJ MNIEJ SŁODKO, MŁODY CZŁOWIEKU.
INACZEJ SŁODKĄ MŁODOŚĆ ZAMIENISZ W KWAŚNĄ STAROŚĆ. 

Co za dużo to nie zdrowo
Nasz organizm ma całkiem dobrze działający sposób radzenia sobie ze spożywanymi w nadmiarze purynami – w trakcie wielu skomplikowanych przemian wytwarza z nich kwas moczowy – związek rozpuszczalny w wodzie, i w całości pozbywa się go z moczem. Niestety, wymyślony przez naturę sposób radzenia sobie z nadmiarem związków purynowych nie przewidział współczesnych zwyczajów dietetycznych — jadłospisów obfitujących w mięso trzy razy dziennie, przez siedem dni w tygodniu. To często zbyt dużo, aby wymyślony przez naturę sposób zadziałał. W efekcie kwas moczowy gromadzi się w organizmie: w nerkach w formie kamieni lub też w stawach (dna moczanowa).
W chorobie
W przypadku chorób rozwijających się pod wpływem nadmiernego spożywania produktów bogatopurynowych, tj.:
  • w dnie moczanowej,
  • w kamicy moczanowej.
głównym sposobem leczenia jest drastyczna zmiana zwyczajów żywieniowych.
Dokładne opisy zaleceń żywieniowych w tych jednostkach chorobowych zostaną umieszczone w oddzielnych wpisach.
Tabele
W diecie niskopurynowej zwykle stosuje się tabelaryczne zestawienia pokazujące ilości zawartych w artykułach spożywczych puryn lub też przeliczenie tych składników na ilości wyprodukowywanego z nich kwasu moczowego i tak np.:
100 g buraków to 17–19 mg puryn lub 40–45 mg kwasu moczowego (czyli ok. 2,4 razy więcej)
Przedstawiony poniżej spis artykułów spożywczych oparty jest właśnie o przeliczenie puryn na ilość wytworzonego kwasu moczowego w 100 g produktów jadalnych i zawiera dwa typy danych:
  • pewne – opracowane na podstawie źródeł naukowych (zaznaczone *),
  • niepewne – opracowane na podstawie stron internetowych angielskich i niemieckich, zwykle zawierających znacznie większa ilość produktów — wybrałam te strony, które podawały podobne informacje dotyczące żywności, których zawartość kwasu moczowego była mi znana.
Tabele pod tym adresem
https://zasadyzywienia.pl/puryny.html

http://www.eioba.pl/a/1o8q/wplyw-zakwaszania-na-stan-zdrowia-organizmu
Dużo tego do czytania ale warto!!

i jeszcze to znalazłam
  
Tak! Mięso z indyka jest np. szczególnie polecane osobom cierpiącym na podagrę (dnę moczanową), w której kluczowe znaczenie ma odpowiednia dieta. Mięso z indyka jest najbardziej wskazanym przy tej dolegliwości źródłem białka zwierzęcego ze względu na minimalną zawartość puryn. Niestety schorzenie to jest coraz bardziej popularne, zwłaszcza wśród mężczyzn, ze względu na niewłaściwą dietę: spożywanie znacznych ilości tłustych mięs, tłuszczów nasyconych, alkoholu oraz kawy.



****************************************
Czasem kuleję na prawą nogę bo bolą mnie stawy stopy. Zrobiłam badania i wynik wskazuje na dnę moczanową,a więc temat mnie interesuje i może nie tylko mnie, więc  na dzień dzisiejszy temat dla naszych komentarzy. Serdecznie zapraszam-;))

Archiwum bloga