czwartek, 4 października 2012

A moze tak grecki Gyros na obiad

http://spec.pl/kulinaria/kuchnie-swiata/przepis-na-grecki-gyros






Prawdziwy grecki gyros charakteryzuje się intensywnym smakiem, powstałym dzięki kilkugodzinnemu marynowaniu mięsa w mieszance takich przypraw jak oregano, tymianek, bazylia, rozmaryn, liście laurowe, kminek. W domowych warunkach można samemu wymieszać zioła, mieląc je lub mocno tłukąc w moździerz lub kupić gotową mieszankę przypraw. Do wykonania gyrosa dla czterech osób

Będzie potrzebne:

2 całe piersi z kurczaka lub indyka,
2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki,
1 łyżeczka zmielonej kolendry,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
pół łyżeczki rozmarynu,
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
pół łyżeczki zmielonego lub mocno rozdrobnionego ziela angielskiego,
4 ząbki czosnku,
sól, czarny pieprz,
olej do smażenia.
Zmieszać ze sobą wszystkie przyprawy. Piersi podzielić wzdłuż na połówki, natrzeć je zmiażdżonym czosnkiem i obsypać przyprawami. Odstawić przynajmniej na pół godziny, dobrze zostawić nawet na noc. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć połówki piersi i smażyć z dwóch stron na dosyć mocnym ogniu. W trakcie smażenia przykryć patelnię i zmniejszyć ogień, by mięso się nie spaliło. Kilkakrotnie przewracać, by piersi dobrze obsmażyły się z dwóch stron i by nie były surowe (ok. 10-15 minut). Kiedy mięso jest gotowe, odstawić na moment, by trochę przestygło, a olej bez zostających na dnie usmażonych przypraw zlać do osobnej miseczki. Następnie ostrym nożem pokroić usmażone piersi w cieniutkie plasterki, które przełożyć na czystą patelnię i podlać małą ilością odłożonego oleju.Ciągle mieszając, podsmażać mięso przez 5-8 minut na mocnym ogniu. W trakcie smażenia można dolewać oleju, jeśli mięso będzie wyglądało na zbyt suche. Jednak trzeba uważać, by nie było zbyt tłuste. Tak sporządzony gyros podawać z frytkami, różnego rodzaju surówkami i sosami. Możliwe jest również przełożenie porcji mięsa do chlebków pita, nadzianych warzywami i polaniem tego sosem tzatziki, majonezem lub ketchupem.

W innej wersji gyrosa kroimy mięso na malutkie kawałki, marynujemy w przyprawach i smażymy na mocnym ogniu.

Gyros, z powodu intensywnego smaku, doczekał się nawet swojej wersji sałatki, której podstawą jest obsmażone w gotowej mieszance przypraw najczęściej drobiowe mięso, wymieszane lub przełożone warstwami pokrojonej kapusty pekińskiej, ogórków konserwowych, kukurydzy, pokrojonej cebuli oraz sosu z kilkoma ząbkami zmiażdżonego czosnku.
                                            
                                        **************************************************


Podobnie mięso smażę jak potrzebuję je mieć szybko.
 Dziś pewnie je nie zrobię bo ostatnio mniej jadam potraw z mięsa.
 Pewnie zrobię racuchy.
 Ale ten przepis mi się podoba i wpisuję go tu dla mnie i dla was.
 Milego dnia ja wychodzę na cmentarz. Juz za niedługo święto zmarłych buu.....

Archiwum bloga