niedziela, 24 maja 2015

W tyn dziyń Twego Zesłanio oświeć ludzi coby umieli się ocalić,przed tymi syćkimi niescęśćiami… Duchu Święty Boze zmiłuj się nad nami…

Niewinne święta

wiersz gwarowy
Niewinne święta

Zielone Świątki
pochnom niezapominajkami
pochnom dymem
z watry w Holak 
woniejom ziołami…
Słonecku się dzisiok
świecić wcale nie fce,
niby świeci ale
niebo leje dyscem…
Pochnom igły na świyrkak
i liście drzewowe.
Duchu Święty Boze!
pocies siwom głowe,
ze jesce dozyjem
owoców jesieni
ze darami swymi
s nami się podzielis…
Syćko takie młode
i takie niewinne.
Idom do kościółka
dzieci piyrso komunijne
i syćka ludzie,
ftory ino może…
coby Cie za te dobra,
kwolić Duchu Święty Boze…
boś trzeciom osobom
zgodny z Ojcem ,Synem
piykne te zielone święta
i takie niewinne…










obrazki z sieci


W tyn dziyń Twego Zesłanio
oświeć ludzi coby umieli
się ocalić,przed tymi syćkimi
niescęśćiami…
Duchu Święty Boze
zmiłuj się nad nami…
autor










skorusa

 Dodano: 2010-05-23 07:10:20

Znalazłam ten uroczy wiersz góralski w sieci

,,Słonecku się dzisiok
świecić wcale nie fce,
niby świeci ale
niebo leje dyscem…"


 ech i u nas dziś nie chce, ale co robić, ano trzeba szukać trochę słoneczka w nas samych (a wcale łatwe to nie jest, ale co robić, hehe)

******************************************************
Czeka już u mnie na piecu, na mój świąteczny niedzielny obiad

  • Do Śląskiego niedzielnego obiadu podaje się "modro kapusta".
  • Modro kapusta Eli inaczej

      Składniki

      - mała główka kapusty czerwonej: 1 sztuka(u mnie ćwiartka szatkowana na szatkownicy bo w rękach juz nie te siły i super to wychodzi)
      - duża cebula: 1 sztuka(nie daje cebuli)
      - smalec ze skwarkami: 1 łyżka(albo olej rzepakowy)
      - ocet: 2 łyżki(czasem daję starte jabłko i dżem z porzeczek albo powidła śliwkowe)
      - cukier: 1 łyżeczka?do smaku
      - sól,pierz: 5 szczypt( przyprawa do piernika u mnie i ziele angielskie
      - woda: 0.25 szklanki/gotuję krótko ma być u mnie jeszcze chrupiaca i podaje zawsze na ciepło jak ze smalcem a z olejem może być na zimno

    • Sposób przygotowania

      1.
      Do garnka z grubym dnem włożyć poszatkowaną kapustę,posiekaną cebulę,boczek lub słoninę ze skwarkami,sól,pieprz,cukier,ocet lub sok cytrynowy,wodę i gotować pod przykryciem,na bardzo małym ogniu.Woda podczas gotowania odparuje.Miękką kapustę wymieszać.Uważać żeby nie przypalić kapusty.Ma nieporównanie lepszy smak.Nie jest wymoczona i wszystkie smaki zostają w kapuście.Niekiedy do gotowania dodaję jeszcze pokrojone jabłka. Smacznego!



    Archiwum bloga