poniedziałek, 23 września 2013

http://allrecipes.pl/przepis/3700/krupnik-staropolski.aspx




 

Krupnik staropolski




Składniki

ilość sztuk : 4 kubki

  • 250 ml miodu najlepszej jakości
  • 250 ml wody
  • 4 goździki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej lub niewielki jej kawałek
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • 500 ml spirytusu

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 45min. 

  1. Do garnka wlać miód i wodę i doprowadzić do wrzenia.
  2.  Zdjąć szumowiny (pianę, która utworzy się na powierzchni).
  3. Dodać przyprawy i ponownie zagotować.
  4. Po zagotowaniu odstawić miód pod przykryciem na 15 minut,
  5.  aby przeszedł przyprawami, a następnie przecedzić przez grubą gazę.
  6. Wstawić na niewielki ogień i powoli wlać spirytus,
  7.  uważając, aby się nie zapalił. 
  8. Kiedy będzie już dobrze gorący - natychmiast przelać do kubeczków i podawać.



Archiwum bloga