niedziela, 14 lipca 2013

No to dziś coś na osłodę-pyszny tort

  • Ciasto: 
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa i dekoracja:
  • 1/2 l śmietany (30-proc.)
  • cukier do smaku
  • 1 łyżka żelatyny
  • trochę dżemu
  • 1 kg wiśni
  • 1 torebka galaretki wiśniowej
  • wiśnie do ozdoby
Sposób przygotowania
Przygotuj ciasto: jajka ubij na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Zdejmij z ognia, nie przerywając ubijania, wsypuj małymi porcjami mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciastem napełnij natłuszczoną i wysypaną tartą bułką formę, upiecz w temp. 170°C.
 Galaretkę rozpuść w połowie ilości wody podanej na torebce.
Zrób masę: ubij śmietanę z cukrem, wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną. Biszkopt przekrój na pół, posmaruj dżemem, obłóż wydrylowanymi wiśniami. Posmaruj masą, przykryj drugim krążkiem ciasta, posmaruj dżemem, obłóż resztą wiśni. Zalej tężejącą galaretką. Gdy zastygnie, udekoruj tort resztą śmietany i wiśniami.
Przepis pochodzi z portalu Ugotuj.to Š Agora SA

Archiwum bloga