poniedziałek, 4 marca 2013

Każdy wymiguje się brakiem czasu.takie są teraz realia.


    Chyba niewielu może tak naprawdę pochwalić się ze ma 

    prawdziwych przyjaciół.

    Przyjaciele Nie Muszą Być Idealni
     Najlepiej poznać to wtedy gdy 


    jesteśmy w potrzebie.
    W chorobie także. Pamiętają zawsze wtedy kiedy coś 

    potrzebują.
    Każdy wymiguje się brakiem czasu.takie  teraz realia.

     Niema się co czarować.
    Posłuchajcie Sojkę.

    Teksty mam z sieci

    Czy zielona herbata jest dobra dla wszystkich?

    Zawarte w herbacie flawonoidy oprócz swoich dobroczynnych właściwości mogą też zaburzać wchłanianie żelaza. Osoby narażone na niedokrwistość (np. małe dzieci, kobiety w ciąży, wegetarianie) raczej nie powinny pić herbaty do posiłków. Z tego powodu nie jest również wskazane, aby popijać nią leki czy suplementy diety zawierające związki żelaza. 

    Rytuał przygotowania 

    © Dmytro Tolokonov - Fotolia.comAby w pełni wykorzystać zalety zielonej herbaty, konieczna jest też umiejętność jej właściwego zaparzania i spożywania. Przede wszystkim nie należy zalewać jej wrzątkiem. 

    - Po zagotowaniu wody warto odczekać kilka minut, do chwili kiedy temperatura nie będzie większa niż 80oC. Równie istotny jest odpowiedni czas samego zaparzania (minimum 2-3 minuty), który decyduje o właściwościach herbaty. Parzona 3 minuty wykazuje działanie pobudzające, a jeśli wydłużymy ten proces o kilka minut – uspokaja. Pamiętajmy też, że te same liście można zaparzać dwa lub trzy razy – dodaje dietetyk z Naturhouse. 

    Zielona herbata zawiera kofeinę, w jednej filiżance znajduje się jej ok. 40 mg, dlatego nie należy spożywać jej w nadmiarze. Wypicie kilkunastu filiżanek może spowodować uczucie niepokoju, bóle głowy czy nadpobudliwość. 

    Z torebki czy liściasta? 

    Nie mniej ważny jest sam wybór rodzaju zielonej herbaty. Zdecydowanie lepsze od tych w postaci granulek czy spakowanych w torebeczki są odmiany liściaste. Liście dobrej gatunkowo herbaty mają kolor od srebrzystego do ciemnozielonego, a po zaparzeniu stają się duże, ciężkie i opadają na dno szklanki.

    Zielona herbata odpowiednio dobrana i parzona, a także pita z umiarem ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Napój podany z cytryną, kostkami lodu i świeżymi listkami mięty doskonale sprawdzi się również podczas upałów.

                                        ***************


    Dzień zaczynam od kubka kawy instant z mlekiem, i nie zawsze z cukrem. Herbatę piję przeróżną. Także ziółka. Dziś kończy mi się kolejny już trzeci antybiotyk. Chorowanie mam już po dziurki w nosie.

Archiwum bloga