Pogaduszki
Długo nam jeszcze przyjdzie się uczyć, jak być samym sobą.(Fiodor Dostojewski).
Niestety,wszystko co lubię jest albo zabronione albo tuczące.
To był mój start blogowy na Onecie.
Tyle lat minęło, a dziś to zdanie mogę znów napisać, bo w tym przypadku nic u mnie się nie zmieniło .
Mogę jeść niby wszystko, jednak umiar i ostrożność powinna być na pierwszym miejscu..a z tym różnie bywa, szczególnie w czasie świąt, hehe
Tyle lat minęło, a dziś to zdanie mogę znów napisać, bo w tym przypadku nic u mnie się nie zmieniło .
Mogę jeść niby wszystko, jednak umiar i ostrożność powinna być na pierwszym miejscu..a z tym różnie bywa, szczególnie w czasie świąt, hehe
Kuskus to taki genialny wynalazek !
Nie trzeba bawić się w żadne gotowanie, pilnowanie, odcedzanie.
Jest gotowy w 2 min i nadaje się na słodko, słono, kwaśno...Ostatnio na moim stole ta kasza gości dosyć często.
Może po części to z lenistwa ? : ) Kasza ta polecana jest między innymi przy odchudzaniu. Zawiera tylko 2g tłuszczu ( w 100g produktu ), jest bogata w białko i lekko strawna. Nic tylko zajadać !
Kaszę kuskus wsypujemy do miseczki,
dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzątkiem tak żeby pokrywał ją całą. Odstawiamy do napęcznienia.
Kaszę kuskus wsypujemy do miseczki,
dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzątkiem tak żeby pokrywał ją całą. Odstawiamy do napęcznienia.
Dzisiaj mój przepis jest iście obiadowy:
Kasza kuskus smażona z mięsem mielonym oraz warzywami. Zapraszam!
o.
Składniki:
- 4 łyżki kaszy kuskus
- 250g mięsa mielonego wieprzowego
- łyżka oleju
- 2 pieczarki
- 2 ziemniaki
- garść fasolki szparagowej zielonej
- kilka różyczek brokuła
- 1/3 papryki
- łyżka kukurydzy z puszki
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, suszona papryczka chilli
- pestki dyni
- natka pietruszki
Mięso mielone smażymy na łyżce oleju, aż zrobi się brązowe. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Ziemniaków nie obieramy. Szorujemy pod zimną wodą i kroimy na ćwiartki. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę, fasolkę na mniejsze kawałki.
Mięso przyprawiamy solą, i pieprzem i dodajemy pokrojone warzywa oraz kukurydzę z puszki. Kiedy wszystko już mamy na patelni dodajemy resztę przypraw, czyli czosnek (świeży lub granulowany) oraz suszoną papryczkę chilli (może być w proszku).

Pestki dyni prażymy w międzyczasie na suchej patelni.
Kaszę dodajemy na patelnię do reszty dania i mieszamy wszystko razem.
Podajemy posypane natką pietruszki oraz uprażonymi pestkami dyni. Smacznego !
Przepis z sieci
*********************************************************************************************
Nie wiem co na obiad . Po świątecznym jedzeniu jakoś mnie do jedzenia nie ciągnie..
kaszę kuskus mam . To może coś podobnego zrobię na ten obiad ..
A taką sałatkę to także może zrobię, bo mam jaszcze jajka ugotowane z świąt
SKŁADNIKI
szklanka kaszy kuskus
3 jajka
puszka tuńczyka w oleju roślinnym
puszka kukurydzy konserwowej
puszka czerwonej fasoli
3-5 ogórki konserwowe
5 pomidorków cherry
sól
pieprz
3 łyżki majonezu
pół łyżeczki musztardy rosyjskiej
1/ Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Dwa pokroić w ćwiartki, jedno posiekać. Kaszę kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Ogórki pokroić w drobna kostkę, kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Do miski dodać fasolę, kukurydzę, kaszę, posiekane jajko, tuńczyka, doprawić przyprawami i wymieszać. Majonez wymieszać z musztardą, dodać do sałatki i dokładnie wymieszać.
2/ Sałatkę przełożyć do salaterki, na wierzchu ułożyć przekrojone pomidorki o raz ćwiartki jajek. Całość posypać solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.