środa, 1 lipca 2015

http://natemat.pl/21349,sposob-na-upal-odstaw-lody-i-zimne-napoje-pij-herbate-z-sola-a-w-domu-rozstaw-miski-z-woda

Fala upałów nadciąga właśnie nad Polskę. Choć przez kilka ostatnich dni pogoda niczym nas nie zaskakiwała, to już w weekend zagości u nas prawdziwie zwrotnikowa aura.

,,..postaw kilka miednic z wodą. Tak jak nasze ciało schładza się dzięki potowi, tak powietrze w domu będzie zimniejsze dzięki parowaniu wody. Nie daj się jednak zwieść magii wentylatorów - jeśli jest naprawdę gorąco (powyżej 35 stopni), nie uchronią cię one przed niebezpieczeństwem związanym z wysokimi temperaturami."


************************************************************************
Wróciłam z punktu pobierania krwi przed chwileczką i pierwsze co zrobiłam to ściągnęłam wszystkie odzienia i założyłam bawełniany wygodny luźny strój..dopiero 9,25 a już na dworze tu u nas jest bardzo gorąco..
Kupiłam truskawki po drodze i maślankę. Zrobię sobie koktajl truskawkowy

http://kolorowowkuchni.blox.pl/2012/06/Koktajl-truskawkowy-z-maslanka.html


Koktajl truskawkowy z maślanką


koktajl truskawkowy

Koktajl truskawkowy z maślanką
* 60-70 dag truskawek
* 200 ml maślanki o smaku naturalnym
* płaska łyżka brązowego cukru, lub płynnego miodu (ewentualnie cukru pudru)
* listki mięty, lub melisy do ozdoby

Wszystkie składniki miksujemy blenderem, przelewamy do szklaneczek, ozdabiamy listkami świeżej mięty i podajemy koktajl zaraz po przygotowaniu.

koktajl trusk.


https://www.winiary.pl/przepis.aspx/1405/deser-bananowy-z-rumem

Deser bananowy z rumem


Zrobiłam podobnie tylko zamiast śmietany 2 ubite na sztywną pianę białka, w maszynce na lody wyszedł mi sorbet, bo zamiast mleka dałam wodę a banan z wodą i rozpuszczoną w tej wodzie galaretkę agrestową zmiksowałam w blenderze....( bo zamiast żelatyny dałam galaretkę agrestową).



otrzebne składniki:



Sposób przygotowania

  1. Schłodzone mleko wlej do wysokiego naczynia.
  2. Wsypuj do niego powoli Bitą śmietanę i miksuj ok. 5 minut elektrycznym ubijaczem do piany.
  3. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody, następnie pogrzej i mieszaj do rozpuszczenia.
  4. Banany obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  5. Do Bitej śmietany dodaj banany, wiórki kokosowe, rum, sok cytrynowy i Żelatynę, delikatnie wymieszaj.
  6. Deser ułóż dekoracyjnie w 4 pucharkach. Podawaj udekorowany listkami mięty i plasterkami cytryny.

Archiwum bloga