sobota, 1 sierpnia 2015

w ten 1 dzień sierpnia w to sobotnie popołudnie.

http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/moje-ciasto-biszkopt-z-masa-jablkowa-budyniowa-powidlami-her



  • To ciasto wymyśliłam sama. Postawiłam na biszkopt z jabłkami prażonymi. Wierzch ciasta posmarowałam powidłami na które położyłam masę budyniową, do tego herbatniki, polewa i ... ciasto gotowe !!
  • Składniki

    Na biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek mąki pszennej
    2łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki cukru
    2 łyżki oleju ( można pominąć )
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    opcjonalnie kilka kropel aromatu do ciast

    Masa jabłkowa:
    1 - 1,5 kg jabłek
    1 galaretka pomarańczowa/cytrynowa/ agrestowa
    1 łyżka masła

    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka
    2 budynie śmietankowe/waniliowe bez cukru
    4-5 łyżek cukru
    200 - 250 g margaryny

    Dodatkowo:
    duże opakowanie herbatników
    polewa czekoladowa
    3/4 szkl rumu
    kilka łyżek czekopowideł lub zwykłych powideł
  • Sposób przygotowania

    1.
    Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm lub podobnych. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Odstawiamy do ostygnięcia. Biszkopt kroimy na 2 części. Dolną część nasączamy np. ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.
    2.
    Masa budyniowa 3/4 szklanki mleka odlewamy i mieszamy w nim budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu.
    3.
    Masa jabłkowa Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość wrzucamy do garnka lub na patelnię, dodajemy łyżkę masła i smażymy pod przykryciem do rozpadnięcia się jabłek. Pod koniec smażenia dodajemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy i prażymy jeszcze chwilę bez przykrycia.
    4.
    Wykonanie całości Na 1 część biszkoptu wykładamy ostygniętą masę jabłkową i równamy. Przykrywamy drugim biszkoptem, który z wierzchu smarujemy powidłami. Na powidła wykładamy masę budyniową i równamy. Na kremie układamy herbatniki nasączone rumem. Wierch ciasta polewamy polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej. 

    ************************************************************** 

     Ten przepis na biszkopt z prażonymi jabłkami bardzo mi przypadł do gustu. Ale zrobiłabym go teraz tylko z tymi jabłkami, i bez budyniu(kalorie) 

    Wczoraj podobny zrobiłam, z tym że użyłam tylko 2 jajka i odpowiednio mniej tych innych produktów a potem wymieszałam galaretkę agrestową z przecierem jabłkowym. Dla mnie do kawy w sam raz . Dla gości zrobiłabym  jednak takie jak tu w przepisie.. 
    Zmęczona jestem dziś i dobrze że jest przerwa w remoncie do poniedziałku.
    W całym domu ślady po malarzu na podłogach. Dziś przy wejściu do domu wszystko powycierałam , bo przecież jutro niedziela. zapowiedziała mi się na jutro przyjaciółka, spragniona leżaka i świeżego powietrza, a ja nie miałam sumienia jej odmówić, bo biedaczka schorowana i bardzo cierpi w swoim mieszkaniu, bo sąsiedzi na balkonie poniżej i powyżej palą papierosy, a Ona ma astmę i potrzebuje świeżego powietrza a tak musi wdychać te dymy papierosowe pomimo ze sama nie pali..
    Na całe szczęście od wielu lat juz nie palę i teraz także dym papierosów mi przeszkadza. A Pan Stanisław kopci jak lokomotywa. wszak także wychodzi z mieszkania na papierosa, ale i tak przy otwartych pomieszczeniach ten dym czuć tu u mnie po całym domu..No to na dziś tyle tu napisałam w ten 1 dzień sierpnia w to sobotnie popołudnie. Idę na słoneczko i na leżak. Zasłużyłam sobie chyba no nie...?
     

Archiwum bloga