środa, 25 listopada 2015

Ach te nasze statystyki


Dziś wyczytałam to w sieci..


świąteczna gorączka dopiero przed nami.
 Sklepy na największe oblężenie powinny szykować się między 1 a 15 grudnia.
Wtedy to na zakupy uda się aż 43 proc. Polaków.
 Zostawią w kasach średnio 1282 zł – to o 11 proc. więcej niż w zeszłym roku.
Niemal połowa z tej kwoty pójdzie na prezenty.
 Jak się okazuje, najlepszym prezentem dla Polaków jest... książka (46 proc. wskazań).
 Nijak ma się to do statystyk czytelnictwa, które ma się fatalnie.
 Jeśli wierzyć sondażom, to w zeszłym roku aż dwie trzecie Polaków nie przeczytało żadnej książki. Mowa o wszystkich książkach, również kucharskich i poradnikach rozwoju osobistego,
 które zawsze cieszą się popularnością.
                  *****************************
Też uważam że książka to jeden z lepszych prezentów..






A na obiad dziś mielony befsztyczek.






obrazek z sieci

Sposób przygotowania:



Befsztyk mielony

Do mięsa dodać 3 łyżki zimnej wody i przyprawy, masę dokładnie wyrobić. Cebulę pokroić w talarki, usmażyć na rumiano na tłuszczu i zdjąć z patelni. Z masy uformować okrągłe befsztyki grubości ok. 2 cm i lekko oprószyć mąką. Tłuszcz rozgrzać silnie na patelni i usmażyć befsztyki na silnym ogniu z obydwu stron. Dodać cebulę, przykryć patelnię i dosmażyć mięso, które wewnątrz powinno zostać różowe. Podawać z ziemniakami, usmażoną cebulą i jarzyną z wody.
Kupuję wołowe na gulasz w biedronce. Kilka kawałków powkładam do blendera i mielę na miazgę. Potem formuję owalne befsztyki  i robię to jak z tego przepisu powyżej. Z przypraw jedynie sól i pieprz. Smażę na oleju z dodatkiem masła.

Szybki pyszny obiad mam na dziś bo kartofelki i kapusta od wczoraj.




To też jest jadalny przepis, ale ja wolę ten bez bułki powyżej . Ten poniżej jest bardziej oszczędny bo tego potem jest więcej. Dla mnie jednej nie muszę już aż tak oszczędnie 



Befsztyk wołowy siekany
Befsztyk wołowy siekany

Klasyczny befsztyk siekany z chudej wołowiny, z wierzchu chrupiący a wewnątrz soczysty i jeszcze trochę różowy. Świeżo mielone mięso od razu przygotować.Składniki:- 1 bułka- 200 g cebuli- 1 łyżka masła- 500 g mielonej wołowiny- 1 jajko- 1 łyżeczka soli- 1/2 łyżeczki pieprzu- 4 łyżki oleju do pieczeniaProcedura:Bułkę namoczyć w wodzie, wycisnąć i włożyć do miski. Obrać cebule, jedną pokroić i zeszklić na maśle, dodać do bułki, zmieszać z mielonym mięsem, jajkiem, solą i pieprzem oraz uformować befsztyki.Resztę cebuli pokroić w cienkie talarki i podsmażyć na oleju na złoty kolor, wyjąć i trzymać w cieple.Siekane befsztyki smażyć na rozgrzanym oleju od 4 do 5 minut z każdej strony. W ciągu ostatnich 2 minut obniżyć temperaturę.Uwagi:Czas przygotowywania: 30 min.Zapieczony sos rozpuścić przy użyciu małej ilości wody lub wina, krótko gotować i polać befsztyki.Dodatki: Ziemniaki okraszone masłem z pietruszką i sałatką z zalewą śmietanową. Pokrojone pomidory i pietruszka do dekoracji.Siekany befsztyk zamrażać po usmażeniu lub surowy.



Archiwum bloga