niedziela, 21 września 2014

Dziś niedziela to może jakiś pyszny deser.

http://polki.pl/kuchnia_porady_artykul,10021044.html



Jak zrobić idealną bitą śmietanę?



Deser z bitą śmietaną
Deser z bitą śmietaną
fot. STOCKFOOD/FREE
Kluczem do sukcesu jest kupno odpowiedniej śmietanki. Śmietanki, nie śmietany, bo powinna być słodka, a nie ukwaszona!Może być gęsta lub rzadka. Odpowiedniej konsystencji nabierze i tak w czasie ubijania.

Ważne jest natomiast, by miała dużą zawartość tłuszczu – najlepiej 36 proc. Ubijanie 30-proc. śmietanki nie zawsze wychodzi.

Jak zrobić bitą śmietanę – krok po kroku:


  1. Śmietankę, a także potrzebne do ubijania miskę i trzepaczkę dobrze schłodź.
  2. Ubijaj śmietankę, aż zgęstnieje i stanie się puszysta. Wtedy dodaj cukier puder: 1 łyżkę na 200 ml śmietanki. Możesz też wsypać trochę cukru wanilinowego. Jeśli ubijasz śmietankę mikserem, zacznij od średnich obrotów, a gdy zgęstnieje, obniż je.
  3. Nie przesadzaj z długością ubijania. Jeśli chcesz zrobić idealną bitą śmietanę, to gdy otrzymasz pożądaną konsystencję, zakończ pracę. Inaczej w deserze zaczną tworzyć się grudki tłuszczu.
  4. Jeśli chcesz użyć bitej śmietany np. do przekładania tortu, możesz ją utrwalić żelatyną. Do 200 ml śmietanki dodaj łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 2–3 łyżkach wody. Najlepiej najpierw połącz żelatynę z łyżką bitej śmietany, a potem dodaj ją do całości i delikatnie wymieszaj.
  5. Bitą śmietanę możesz przechowywać w lodówce nie dłużej niż dobę. A ponieważ łatwo pochłania obce zapachy, najlepiej trzymaj ją w zamkniętym słoiku.

Jeśli chcesz nadać bitej śmietanie wyraźny smak, możesz do niej dodać:

  • czekoladę w proszku – łyżkę na 250 ml; będzie pasowała do deserów z wiśniami i malinami.
  • kawę rozpuszczalną – łyżeczkę na 250 ml śmietanki; harmonizuje z cytrusami.
  • alkohol – najlepiej łyżkę aromatycznego rumu lub wiśniówki; do przełożenia tortu.
  • skórkę otartą z cytryny – np. do deserów z bananem, jagodami.
Na podstawie artykułu z "Przyjaciółk

http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_desery_artykul,10008369.html( to świetny przepis)
i Dziś niedziela to może jakiś pyszny deser. Pomyśleliście pewnie ,że uważam na wagę a tu taaakie kalorie hehe , ale naprawdę aż tak bardzo się nie ograniczam ze wszystkim.

 Tylko uważam by nie przesadzać ,i to w żadnym kierunku.

Wczoraj np nie jadłam kiełbasy z grilla u młodszego syna
(bo tak naprawdę to niezbyt nawet lubię. Jak już to mięso z grilla)
za to na kolację chleb z kozim serem ,i bez masła ten chleb, do tego rzodkiewki i herbata ziołowa.

 Dla siebie samej, jak już, to korzystam ze śmietanki w sprayu.

Ale te porady fajne, i je warto zapamiętać, 
bo o niektórych  to nawet ja nie wiedziałam...

Archiwum bloga