http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-kasz-kasza-manna-jeczmienna-gryczana-kuskus-kukurydziana-jaglana_33729.html
Kasza gryczana, jęczmienna, manna czy jaglana...
Mnóstwo gatunków, a wszystkie zawierają cenne minerały, witaminy i błonnik.
Ale - choć stare porzekadło mówi, że od kaszy człowiek zdrów - trzeba wiedzieć,
jaki rodzaj wybrać, bo niektóre kasze mogą nam zaszkodzić.
Kasza nie dla każdego
Kasze zawierają sporo fosforu, chloru i siarki, które zakwaszają organizm.
Częste jedzenie grubych kasz może zaszkodzić cierpiącym na wrzody żołądka i dwunastnicy,
nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy.
nadkwaśny nieżyt żołądka i refluks żołądkowo-przełykowy.
Kasz tych nie powinny jeść osoby z gorączką, rozległymi oparzeniami, chorzy na nowotwory, wycieńczeni.
Grube kasze podrażniają śluzówkę jelita i utrudniają wykorzystanie białka z pożywienia,
które jest niezbędne do regeneracji organizmu, np. po operacjach.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-kasz-kasza-manna-jeczmienna-gryczana-kuskus-kukurydziana-jaglana_33729.html
Istnieje wiele rodzajów kasz:Kaszę powinni jeść:
- nadciśnieniowcy i cierpiący na choroby serca i układu krążenia
- - kasze mają dużo potasu i bardzo mało sodu (o ile w ogóle ich nie solimy),
- osoby zagrożone anemią - np. kasza jaglana i gryczana zawierają żelazo,
- kwas foliowy i witaminę E zapobiegające niedokrwistości,
- osoby żyjące w ciągłym napięciu i mające skłonności do depresji
- - zawarte w ziarnach witaminy z grupy B łagodzą objawy stresu,
- wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć, polepszają nastrój,
- diabetycy - kasze zawierają dużo skrobi,
- która łagodnie podnosi poziom glukozy i insuliny we krwi,
- dzieci, kobiety w ciąży i karmiące, osoby starsze,
- rekonwalescenci
- - kasze gotowane na sypko lub rozklejane są lekko strawne.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-kasz-kasza-manna-jeczmienna-gryczana-kuskus-kukurydziana-jaglana_33729.html
-kasza gryczana
-kasza jaglana
-kasza jęczmienna (pęczak, perłowa)
-kasza kukurydziana
-kasza manna
Ważne jest urozmaicenie, bo każda wytwarzana jest z innego rodzaju ziarna, ale warto też wybierać te która jest z grubszego przemiału.
Pod względem wartości odżywczej kasze przewyższają ryż, makaron i ziemniaki. Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek.
****************************
Muszę sobie ugotować kaszę gryczaną. A wogóle to mam jakieś problemy ze znalezieniem sobie miejsca dziś. Juz za długo ta choroba we mnie siedzi. Nie lubię siebie takiej. Mam wizytę u kardiologa dziś, i chyba ją przesunę na inny termin, bo nie wiem czy na piechotę tam do przychodni wogóle dojdę. To siedzenie w moich murach nie służy moim nogom, i bardzo szybko się męczę.
A zawsze lubiłam ruch i spacery. Gdyby tak mieć kogoś na kim można by się oprzeć, no ale nie ma, a samochod synowej? Owszem ale nie chcę jej ciągle prosiś o przysługę. Ale marudzę tu dziś ,he he. Ta pogoda też nastraja odpowiednio ,choć śniegu nie ma, i pewnie mogło by być gorzej. A co zrobię do tej kaszy? Wczoraj miałam kartofle smażone z cebulką i maślankę, to dziś wypada jakieś mięso. Ach coś tam jeszcze wymyślę. Pardon!! już się wynoszę he he. Miłego dnia zagladającym.