czwartek, 6 września 2012

Ciekawy przepis i takie moje z wami pogaduszki przy porannej kawie

Miałam dziś źle przespaną noc. Dziwne, bo wczoraj się mocno nawet nagimnastykowałam z kosiarką i sekatorem w moim ogrodowym gąszczu. Dziś chciałam kontynuować te zaległości ogrodowe, ale sobie je chyba odpuszczę bo przecież też nie mogę znów przesadzać w drugą stronę.A wczoraj nocna porą jak już wspomniałam, spać nie mogłam, buszując po necie, znalazłam ten przepis który wkleiłam poniżej. Może się komuś spodoba i go wypróbuje. Ja ostatnio tylko jeszcze lubię czytać ciekawe jakieś przepisy. Dziś mam kalafior na obiad. Do tego kartofle i wędzoną pierś indyczą a,la kasler. Chyba zabiorę się za sprzątanie ,bo pochmurno na zewnątrz, a nazbierało się juz co nieco i tu w domu do zrobienia. Pozdrawiam wszystkich tu do mnie zaglądających. Życzę udanego dnia. 

Przepis z sieci
Mufinki z szynką i serem 

3 cebule dymki drobno pokrojone (ja daję 1 większą cebulę) 
175 g szynki drobno pokrojonej ( można dać inną wędlinę) 
125 g sera żółtego startego ( ja kroję w drobną kostkę) 
375 mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli 
można jeszcze dodać oregano, bazylię lub zioła prowansalskie 
2 jajka ( jeżeli są duże to daję jedno) 
250 ml mleka 
125 g stopionego masła ( ja daję margarynę) 

1. Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, dorzucić szynkę, chwilę podsmażyć 
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i ziołami 
3. Do mleka dodać jajka, razem roztrzepać 
4. Do mąki dodać szynkę z cebulą + ser, wszystko wymieszać, dolać mleko z jajkiem i 
roztopione masło, wszystko wymieszać łyżką. Nie należy mieszać długo, ciasto ma być 
grudkowate. 
5. Łyżką wkładać ciasto do formy mufinkowej, piec około 20 minut w nagrzanym 
piekarniku do 210 stopni C 

Na bazie tego przepisu można zrobić mufinki z innymi dodatkami np. z boczkiem, z pieczarkami, oliwkami lub co nam tam w duszy zagra 
Smacznego

Archiwum bloga