Miałam dziś źle przespaną noc. Dziwne, bo wczoraj się mocno nawet nagimnastykowałam z kosiarką i sekatorem w moim ogrodowym gąszczu. Dziś chciałam kontynuować te zaległości ogrodowe, ale sobie je chyba odpuszczę bo przecież też nie mogę znów przesadzać w drugą stronę.A wczoraj nocna porą jak już wspomniałam, spać nie mogłam, buszując po necie, znalazłam ten przepis który wkleiłam poniżej. Może się komuś spodoba i go wypróbuje. Ja ostatnio tylko jeszcze lubię czytać ciekawe jakieś przepisy. Dziś mam kalafior na obiad. Do tego kartofle i wędzoną pierś indyczą a,la kasler. Chyba zabiorę się za sprzątanie ,bo pochmurno na zewnątrz, a nazbierało się juz co nieco i tu w domu do zrobienia. Pozdrawiam wszystkich tu do mnie zaglądających. Życzę udanego dnia.
Przepis z sieci
Mufinki z szynką i serem
3 cebule dymki drobno pokrojone (ja daję 1 większą cebulę)
175 g szynki drobno pokrojonej ( można dać inną wędlinę)
125 g sera żółtego startego ( ja kroję w drobną kostkę)
375 mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
można jeszcze dodać oregano, bazylię lub zioła prowansalskie
2 jajka ( jeżeli są duże to daję jedno)
250 ml mleka
125 g stopionego masła ( ja daję margarynę)
1. Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, dorzucić szynkę, chwilę podsmażyć
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i ziołami
3. Do mleka dodać jajka, razem roztrzepać
4. Do mąki dodać szynkę z cebulą + ser, wszystko wymieszać, dolać mleko z jajkiem i
roztopione masło, wszystko wymieszać łyżką. Nie należy mieszać długo, ciasto ma być
grudkowate.
5. Łyżką wkładać ciasto do formy mufinkowej, piec około 20 minut w nagrzanym
piekarniku do 210 stopni C
Na bazie tego przepisu można zrobić mufinki z innymi dodatkami np. z boczkiem, z pieczarkami, oliwkami lub co nam tam w duszy zagra
Smacznego
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2012
(179)
- ► października (27)
-
►
2013
(256)
- ► października (17)
-
►
2014
(289)
- ► października (32)
-
►
2015
(319)
- ► października (25)
-
►
2016
(164)
- ► października (11)