sobota, 29 listopada 2014

Nadszedł czas radosnego oczekiwania, czas Adwentu








http://czeslawmaj.pl/wiersze/
                                                                         Adwent
(...)Już ligawa rzewnym głosem
O świtaniu echem woła
Chociaż mrok ziemię otula
Spieszą ludzie do kościoła.
Słychać pieśni adwentowe
Kościół w fiolet się odziewa
Przypomina człowiekowi
Jak to szybko czas upływa.(....)


http://www.jankowice.rybnik.pl/czytelnia/renia2.html#a4

Adwentowy wieniec


Adwentowy wieniec a w nim świece cztery
stają się symbolem wymownej radości(...)


Zapalona świeca w niedzielny poranek
pierwszym jej promieniem serce nam ogrzeje
a kolejne znacząc niedziele Adwentu
przyniosą dla świata ukryte nadzieje(...)



















http://www.wielkiezarcie.com/article49106.html

(.....)
Święta przypadające na czas adwentu to oczywiście 4 grudnia - dzień Świętej Barbary, która przepowiada pogodę na Boże Narodzenie,

 6 grudnia - dzień Świętego Mikołaja, opiekuna chłopów i pasterzy,

 8 grudnia - dzień Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Marii Panny

 oraz 13 grudnia - dzień Świętej Łucji, który dawniej przypadał na 23 grudnia i był dniem astronomicznego "zatrzymania się słońca".

 Znajomość przesunięcia tego święta w grudniowym kalendarzu jest dość ważna, tłumaczy bowiem wiele dawnych przysłów Święta Łuca dnia przyrzuca, Na świętą Łucę noc się z dniem tłuce, Święto Łuci noc króci.

 W drugiej połowie ostatniego miesiąca roku bowiem ustanawiają się proporcje dnia i nocy, aby koło 20 grudnia przechylić się na korzyść dnia. Daty święta uległy zmianie, porzekadła pozostały...

Od drugiego tygodnia grudnia można było spotkać w Polsce przeróżne maszkary, przebierańców w postaci zwierząt, którzy wędrowali od domu do domu, licząc na poczęstunek.


 Pieczono więc dla tych bocianów, kóz, niedźwiedzi, wilków, krów, turoni drobne pierniczki, korzenne ciasteczka, bułeczki adwentowe, mające tyle ukośnych nacięć, ile tygodni adwentu upłynęło w momencie ich przyrządzania.

 Gospodynie prześcigały się w wymyślaniu przepisów na te smakołyki i często pilnie potem strzegły dopracowywanych z pokolenia na pokolenie receptur.

Domy podczas adwentu pachniały kardamonem, imbirem, pieprzem, cynamonem i goździkami. W wiklinowych koszach grzechotały orzechy, a w glinianych misach dojrzewało korzenne ciasto, z którego z odpowiednim wyprzedzeniem wypiekano staropolskie pierniki.

Dziś nieco już zapomniany zwyczaj przygotowywania adwentowych przysmaków powoli powraca, przynosząc dorosłym i dzieciom pomagającym przy wycinaniu różnokształtnych ciasteczek wiele radości.

 
Niżej podaję przepis na adwentowe pierniczki, który starałam się opracować w oparciu o podstawowy zestaw tradycyjnych składników.


 Można te ciasteczka przygotować także z jednego rodzaju mąki, z dodatkiem innych przypraw korzennych, np. cynamonu, imbiru i goździków, jak sugeruje Hanna Szymanderska w swojej książce Polskie tradycje świąteczne.

Ciasteczka adwentowe


150 g mąki krupczatki, 100 g mąki pełnoziarnistej, 100 g masła, 100 g cukru pudru, 1 jajo, 25 g orzechów włoskich, 25 g miękkich suszonych śliwek bez pestek, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1/5 łyżeczki soli

Oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia  przesiać do miski. Dodać przyprawy korzenne, sól, masło i dokładnie posiekać. Jak najszybciej zagnieść z cukrem oraz jajem kruche ciasto. Podzielić na połowę. Do jednej dodać utłuczone lub drobno posiekane orzechy, do drugiej drobno pokrojone śliwki (pamiętając o tym, aby użyć śliwek suszonych, a nie wędzonych) i połączyć z ciastem. Kule surowego ciasta zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Następnie, podsypując mąką, wywałkować z każdej placek o grubości ok. 3 mm. Wycinać foremkami różne kształty, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami niewielkie odstępy. Piec na jasny kolor ok. 10 minut w temp. ok. 170 stopni.


Katarzynki orzechowe
350 g miodu, 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 150 g mąki tortowej, 1 jajo, 50 ml spirytusu, 1/2 łyżeczki sody, 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, 1 łyżka drobno otartej skórki z pomarańczy, 3 łyżki utłuczonych orzechów włoskich, 1/2 płaskiej łyżeczki kardamonu, 1/2 płaskiej łyżeczki zmielonych godzików, 1/4 łyżeczki cynamonu

Miód zagotować z przyprawami korzennymi, sokiem oraz skórką z pomarańczy. Wlać do podgrzanej mąki pełnoziarnistej (można podnieść jej temperaturę w kuchence mikrofalowej). Dokładnie wyrobić drewnianą łyżką niezbyt gęste ciasto. Przestudzić, dodać jajo, ponownie dokładnie wyrobić łyżką. Ostudzić.
Dodać spirytus wymieszany z sodą, orzechy, wymieszać, stopniowo wsypywać mąkę tortową, wyrabiając miękkieciasto dłonią.
Podsypując mąką, wywałkować placek o grubość ok 0,5 cm. Foremką wykrawać pierniczki, bacząc by nie zostało nam zbyt dużo okrawków. Fragmenty ciasta, które nam zostały ponownie zagnieść i rozwałkować. Nożem wyciąć kwadraty lub prostokąty. Raczej nie używać foremek, aby uniknąć powstawania kolejnych okrawków i ponownego dosypywania mąki, co negatywnie wpłynęłoby na konsystencję ciasta.
Pierniczki ułożyć na wyłożonem papierem blasze, zostawiając niewielkie odstępy. Piec ok. 15 minut w temp. 160 stopni.


*******************************************************************************************************
Dziś jeszcze do północy zabawy Andrzejkowe, a potem czas Adwentu. Następny wpis dopiero za tydzień, dlatego ten adwentowy wystrój już dziś zrobiłam. 

Będę jednak do was zaglądała na wasze blogi.Także pod tym postem na pogaduszki w moich komentarzach przez cały tydzień, serdecznie wszystkich zapraszam-;)) Miłego




Mam w zamrażarce wiśnie i chyba zrobię kiedyś ten deser.

http://kopalniasmaku.pl/przepisy/165-100148-desernik_wisniowy.html


DESERNIK WIŚNIOWY

Czas przygotowania: od 30 min. do 60 min.
Składniki: biszkopty, jogurt grecki, serek waniliowy, żelatyna, woda, mrożone wiśnie, czekolada gorzka, cukier puder lub xylitol.
Dietabez ograniczeń
Kategoria: ciasta i desery

Data wpisu: 25.10.2014
Nr katalogowy: KS100148
desernik wiśniowy

  • 100148-desernik_wisniowy-fot1a
Składniki i proporcje:
  • kilka biszkoptów (ilość biszkoptów zależy od wielkości formy, w której przygotowujemy deser, użyłam 14 małych okrągłych biszkoptów)
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 400 g serka waniliowego
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • około 50 dag mrożonych wiśni
  • 5 łyżek żelatyny
  • 2/3 szklanki wody
  • około 7-8 łyżek cukru pudru lub xylitolu
Przydatne akcesoria i osprzęt:
  • 2 miski
  • mikser
  • sitko
  • tarka
  • mała tortownica (użyłam tortownicy o średnicy 17 cm) - deser można też przygotować w pucharkach lub niewielkich szklaneczkach
  • 100148-desernik_wisniowy-fot2a
Przygotowanie:

Wiśnie rozmrozić na sitku. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W tortownicy ułożyć biszkopty. W misce wymieszać jogurt grecki z serkiem waniliowym oraz czekoladą, ewentualnie dosłodzić 2 łyżkami cukru pudru lub xylitolu. W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuścić 3 łyżki żelatyny, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do przestudzenia. Przestudzoną żelatynę dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Masę wylać na biszkopty i  odstawić do lodówki. Rozmrożone wiśnie przełożyć do miski a następnie zmiksować na mus, dodać do smaku około 5 łyżek cukru lub xylitolu i ponownie zmiksować. W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuścić 2 łyżki żelatyny, dokładnie wymieszać. Żelatynę dodać do wiśni i dokładnie wymieszać. Na zastygniętą masę serową wylewamy lekko tężejącą galaretkę wiśniową i odstawiamy do lodówki aż do całkowitego stężenia galaretki.
*********************************************************************************************
Mam w zamrażarce wiśnie i chyba zrobię kiedyś ten deser.  

Archiwum bloga