środa, 2 lipca 2014

Idę na zakupy

http://kuchnia.wp.pl/gid,16720790,kat,1037879,page,5,title,Najbardziej-kaloryczne-owoce,galeria.html

Tłuste awokado


Najbardziej kalorycznym owocem jest awokado. - W 100 gramach jest 160 kcal. Jest to absolutny wyjątek wśród owoców, bo w tym przypadku nie możemy mówić o dużej zawartości cukru, a tłuszczu - 15,3 g w porcji - wyjaśnia dietetyczka. - Jednak to właśnie ze względu na ten tłuszcz - zdrowy jednonienasycony kwas tłuszczowy, który obniża poziom złego cholesterolu i chroni organizm przed chorobami serca - owoc ten powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej. Nie należy tylko przesadzać z ilością.

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rzodkiewka/kanapka_z_rzodkiewka_awokado_jajko/przepis.html
Kanapka z awokado, jajkiem i rzodkiewką




Składniki, 2 porcje:
1 awokado
2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
2 jajka ugotowane na twardo (najlepiej z miękkim środkiem)
kilka rzodkiewek
2 łyżeczki musztardy francuskiej (wieloziarnistej)
2 łyżeczki oliwy extra vergine lub majonezu
szczypiorek lub bazylia


kromki pieczywa, np. domowego chleba (u mnie z tego przepisu, z mąki orkiszowej chlebowej i razowej orkiszowej), można użyć pieczywa chrupkiego




Przygotowanie:
Awokado obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestkę. Pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny lub limonki, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na pieczywie "na zakładkę" i rozsmarować nożem jak masło. Ułożyć plasterki jajka oraz rzodkiewki, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą wymieszaną z musztardą francuską i posypać szczypiorkiem lub poszarpaną bazylią. Czytaj więcej w BLOGU.


Kanapka z awokado, jajkiem i rzodkiewką

Kanapka z awokado, jajkiem i rzodkiewką

*********************************************************************************

Koty i ja potrzebujemy papu. Idę na zakupy. W planach zakup awokado, i ta kanapka mniam...przepis jak ulał  na taką pogodę jak dziś. Słoneczko powróciło i żyć się chce...

http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/awokado/jajecznica_awokado/przepis.html

Ten przepis także mi się spodobał

Archiwum bloga