http://kuchnia.wp.pl/gid,16720790,kat,1037879,page,5,title,Najbardziej-kaloryczne-owoce,galeria.html

Najbardziej kalorycznym owocem jest awokado. - W 100 gramach jest 160 kcal. Jest to absolutny wyjątek wśród owoców, bo w tym przypadku nie możemy mówić o dużej zawartości cukru, a tłuszczu - 15,3 g w porcji - wyjaśnia dietetyczka. - Jednak to właśnie ze względu na ten tłuszcz - zdrowy jednonienasycony kwas tłuszczowy, który obniża poziom złego cholesterolu i chroni organizm przed chorobami serca - owoc ten powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej. Nie należy tylko przesadzać z ilością.
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rzodkiewka/kanapka_z_rzodkiewka_awokado_jajko/przepis.html
*********************************************************************************
Koty i ja potrzebujemy papu. Idę na zakupy. W planach zakup awokado, i ta kanapka mniam...przepis jak ulał na taką pogodę jak dziś. Słoneczko powróciło i żyć się chce...
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/awokado/jajecznica_awokado/przepis.html
Ten przepis także mi się spodobał
Najbardziej kalorycznym owocem jest awokado. - W 100 gramach jest 160 kcal. Jest to absolutny wyjątek wśród owoców, bo w tym przypadku nie możemy mówić o dużej zawartości cukru, a tłuszczu - 15,3 g w porcji - wyjaśnia dietetyczka. - Jednak to właśnie ze względu na ten tłuszcz - zdrowy jednonienasycony kwas tłuszczowy, który obniża poziom złego cholesterolu i chroni organizm przed chorobami serca - owoc ten powinien gościć na naszych stołach jak najczęściej. Nie należy tylko przesadzać z ilością.
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rzodkiewka/kanapka_z_rzodkiewka_awokado_jajko/przepis.html
Kanapka z awokado, jajkiem i rzodkiewką


Składniki, 2 porcje:
• 1 awokado
• 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
• 2 jajka ugotowane na twardo (najlepiej z miękkim środkiem)
• kilka rzodkiewek
• 2 łyżeczki musztardy francuskiej (wieloziarnistej)
• 2 łyżeczki oliwy extra vergine lub majonezu
• szczypiorek lub bazylia
• kromki pieczywa, np. domowego chleba (u mnie z tego przepisu, z mąki orkiszowej chlebowej i razowej orkiszowej), można użyć pieczywa chrupkiego
Przygotowanie:
Awokado obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestkę. Pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny lub limonki, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na pieczywie "na zakładkę" i rozsmarować nożem jak masło. Ułożyć plasterki jajka oraz rzodkiewki, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą wymieszaną z musztardą francuską i posypać szczypiorkiem lub poszarpaną bazylią. Czytaj więcej w BLOGU.


Składniki, 2 porcje:
• 1 awokado
• 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
• 2 jajka ugotowane na twardo (najlepiej z miękkim środkiem)
• kilka rzodkiewek
• 2 łyżeczki musztardy francuskiej (wieloziarnistej)
• 2 łyżeczki oliwy extra vergine lub majonezu
• szczypiorek lub bazylia
• kromki pieczywa, np. domowego chleba (u mnie z tego przepisu, z mąki orkiszowej chlebowej i razowej orkiszowej), można użyć pieczywa chrupkiego
Przygotowanie:
Awokado obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestkę. Pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny lub limonki, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na pieczywie "na zakładkę" i rozsmarować nożem jak masło. Ułożyć plasterki jajka oraz rzodkiewki, doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą wymieszaną z musztardą francuską i posypać szczypiorkiem lub poszarpaną bazylią. Czytaj więcej w BLOGU.
*********************************************************************************
Koty i ja potrzebujemy papu. Idę na zakupy. W planach zakup awokado, i ta kanapka mniam...przepis jak ulał na taką pogodę jak dziś. Słoneczko powróciło i żyć się chce...
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/awokado/jajecznica_awokado/przepis.html
Ten przepis także mi się spodobał