środa, 10 lipca 2013

W gorący dzień, mało kto ma ochotę na wielogodzinne "stanie przy garach".


http://spozywczy.blogspot.com/2009/09/schwabische-spatzle.html



Schwäbische Spätzle to pewien rodzaj makaronu, jeśli tak można to nazwać, pochodzący z krainy geograficznej nazywanej Szwabią (Schwartzwald + Jura szwabska).
Makaron wykonuje się tylko z mąki pszennej i jajek, przy czym jajka stanowią około 20% objętości ciasta szpeclowego.
U nas można kupić gotowe szpecle w torebkach, które przygotowuje się jak zwykły makaron. Ostatnio za 500g opakowanie zapłaciłem całe 4,99 PLN czyli euro z kawałkiem.

Potrzebujemy:
-opakowanie Schwäbische Spätzle 500g
-2 średnie cebule
-kilka plasterków jakiejś wędliny (szynka, polędwica)
-kawałek sera żółtego
-3 jajka
-curry
-sól
-olej

Przygotowanie:
Na patelnie wlewam olej i smażę na nim pokrojoną drobno cebulę i wędlinę.
W tym czasie nastawiam wodę na szpecle. Lekko osoloną. Szpecle gotuję aldente. Kiedy cebula jest już miękka, wrzucam ugotowane szpecle na patelnię, posypuję curry, mieszam dokładnie i podsmażam kilka minut.
W tym czasie kroję ser żółty w kostkę. Po kilku minutach smażenia szpecli wsypuję ser żółty i czekam aż się rozpuści. Ostatnie wbijam jajka, mieszam, aby obkleiły szpecle i przemieszały się z rozpuszczonym serem, podsmażam aż jajka się zetną i już jest gotowe jedzonko.

                                                      *************************************
http://gotowanie.onet.pl/sztuka-kulinarna,643/obiad-w-upalny-dzien-przepisy-dla-calej-rodziny,34584.html
Szybkie schabowe

Kotlety zbić tłuczkiem (najlepiej przez folię) Każdy płat posmarować lekko musztardą, posypać odrobiną soli i pieprzu.
 Na środku położyć plaster sera.
 Złożyć kotlet na pół i spiąć wykałaczką. 
Kotlety smażyć do lekkiego zarumienienia.

 Są gotowe, gdy wypływa z nich roztopiony ser. 
Podawać z ryżem zmieszanym z groszkiem konserwowym lub kukurydzą 
Smacznego.




Archiwum bloga