wtorek, 15 lipca 2014

W trosce o szare komórki

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-na-dobra-pamiec-i-koncentracje_38069.html





obrazek z sieci

..Niedobrze jest, gdy nuda czyha,
Gdy takie serso już cię mierzi i odpycha,
A kiedy nawet już nie będą miały wzięcia
Szare komórki do wynajęcia
Tak mi się dziś przypomniał Młynarski z tym tekstem.




Dieta na pamięć i koncentrację: ryby


Układając jadłospis, pamiętaj, by 2–3 razy w tygodniu zjadać porcje (ok. 150 g) ryby morskiej. 

To jedno z najlepszych źródeł tłuszczów nienasyconych omega-3.

 Te zaś budują mózg i są składnikiem błony komórkowej neuronów, potrzebujemy ich także do wytwarzania neuroprzekaźników, czyli substancji przenoszących impulsy nerwowe.

 Kwasy omega-3 pobudzają również wydzielanie serotoniny, która poprawia nastrój

. Ale to nie wszystko. 

Jak dowodzą naukowcy, dieta bogata w tłuszcze omega-3 obniża ryzyko demencji i choroby Alzheimera.

 Podobne właściwości ma olej lniany, rzepakowy i oliwa. 

Mają one też sporo witaminy E, która spowalnia starzenie się komórek nerwowych.


Dieta na pamięć i koncentrację: mięso



W trosce o szare komórki warto zadbać, by raz dziennie w menu pojawiła się porcja (150 g) mięsa lub 2–3 plasterki wędliny. 

Zawierają one sporo witamin z grupy B, zwłaszcza witaminę PP (niacynę). 

Jej niedobór powoduje osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i kojarzeniem oraz bezsenność. 

Mięso to najlepsze źródło pełnowartościowego białka (wykorzystywanego do wytwarzania tkanki mózgowej i enzymów w mózgu),

 a także dobrze przyswajalnego przez organizm żelaza.

 Poprawia ono ukrwienie mózgu, co sprawia, że jest on lepiej odżywiony i może pracować na wyższych obrotach


http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-na-dobra-pamiec-i-koncentracje_38069.html






Arbuz - ile ma kalorii i czy jest wskazany?

Jedną z większych bolączek osób odchudzających się jest - spożywanie płynów. Powinniśmy wypijać co najmniej 1,5 litra dziennie najlepiej wody. Na ratunek latem przychodzi nam Arbuz.

Arbuz w 92% składa się z wody dlatego idealnie gasi pragnienie. Ma słodki orzeźwiający smak. Zawiera małą ilość witamin za to posiada potas, wapń i magnez.  W 100gramach ma tylko 30kcal. Sama zawartość owoca waży mało - dużo waży skóra. Arbuz jest zalecany przez dietetyków gdyż polepsza przemianę materii oraz wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. Jest również używany w kuracjach kosmetycznych.

Arbuz ze względu na duży skład wody jest owocem moczopędnym. Pomocnym w leczeniu rożnych chorób. 
Jest jak najbardziej wskazany podczas diet odchudzających. Nie zrażajcie się tym że jest słodki - można go jeść bez ograniczeń . Sporo osób mówi że arbuz działa tez dobrze na skórę wiec może nasza oponka by lepiej wyglądała? Jak myślicie?(tekst jest z sieci)

********************************************************************************************************************


Zaliczyłam dziś fryzjera . Moja fryzjerka  miała dziś pełny zakład klientek, ale znalazłam inny zakład ,i mam teraz  lepiej ścięte włosy. Chyba na stałe zmienię fryzjerkę, choć ten pierwszy salon jest bliżej mojego domu. 
W drodze powrotnej kupiłam połówkę arbuza, i pyszną wędzoną świeżutką makrelę . Byłabym calutką rybę  zjadła ,ale od czego moje nowe mocne postanowienie poprawy, hehe.. Z trudem ale połowę włożyłam do lodówki. A arbuz już troszeńkę za bardzo dojrzały. Ale w taki upal jak dziś super sprawa..Wredna waga stanęła na tych 1,5 kg mniej. Byłam trochę rozczarowana głupia.Co ja oczekuję, że co, raz dwa i będę znów smukła jak ta łania tak z dnia na dzień..przecież te 1,5 to i tak już sukces jest no nie??






Co powinny jeść osoby starsze

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-dla-seniora-co-powinny-jesc-osoby-

starsze_33561.html


Przykładowe porcje


» Produkty zbożowe:

 mała bułka (kajzerka) lub 1/2 dużej (grahamka),

kromka chleba,

 bułki wrocławskiej, 

4 kromki pieczywa chrupkiego,

 1/2 szklanki gotowanej kaszy,

 płatków zbożowych lub ryżu, 

szklanka makaronu, 

1/3 szklanki suchych płatków lub musli


» Warzywa: 

średniej wielkości warzywo 

(pomidor, ogórek, brokuł, marchewka),

100 g surówki lub warzyw gotowanych,

 5–6 liści sałaty


» Owoce: 

średniej wielkości owoc (np. jabłko, gruszka, banan, kiwi),

 kilka mniejszych (2–3 mandarynki, 3–4 śliwki), 

3/4 szklanki drobnych owoców (malin, truskawek, porzeczek)

, 100 g owoców suszonych


» Tłuszcze:

płaska łyżeczka masła lub oliwy

» Produkty białkowe:

 szklanka mleka,

 maślanki, kefiru, mały jogurt,

 plaster sera twarogowego, 2 plasterki sera żółtego



» Produkty wysokobiałkowe:

 100 g chudego mięsa,

 ryby,

 1/2 piersi z kurczaka,

 5–6 małych plastrów wędliny,


 2/3 szklanki ugotowanych nasion roślin strączkowych,

 jajko


http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/zdrowa-dieta-dla-osob-po-60-rz-doda-energii_37344.html




http://edytor4.republika.pl/kamica6.htm


****************************************
Brokuł na zdrowie!* podobnie jak pozostałe ciemno zabarwione warzywa, jest cennym źródłem kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Poza tym zawiera wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę C, beta-karoten oraz żelazo. Badania naukowe donoszą o antynowotworowych właściwościach tego warzywa. Brokuły tracą aż połowę witaminy C w czasie gotowania, dlatego lepiej gotować je na parze lub podsmażać.* *http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art230,brokuly-i-ich-wartosci-odzywcze.html* 


http://buszujacawkuchni.pl/tag/brokuly/




Zapiekanka z cielęciną i purée ziemniaczano-brokułowym


zapiekanka z cielęciną i puree
Składniki
Warstwa mięsna:
  • cebula biała, 1 mała
  • czosnek, 3 ząbki
  • mielona cielęcina, 300 gram
  • sól, pieprz czarny, suszone zioła: bazylia, estragon, lubczyk
  • pomidor, 1 sztuka
  • marchewka, 1 większa
  • pietruszka, 1 sztuka
  • woda, 3/4 szklanki
  • groszek zielony, 1/2 szklanki
  • oliwa do smażenia
Purée:
  • ziemniaki, 600 gram
  • brokuły, 1 sztuka
  • mleko, 1/3 szklanki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
  1. Cebulę i czosnek obrać. Drobno pokroić. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Dodać cielęcinę. Przyprawić. Rozdrobnić widelcem. Smażyć, aż zmieni kolor z różowego na brązowy. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Warzywa dodać do mięsa. Chwilę dusić. Wlać wodę, a kiedy zredukuje się o połowę dodać rozmrożony groszek. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Gotować do całkowitego wyparowania wody.
  2. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Brokuły podzielić na różki. Zblanszować w dużej ilości osolonej wody. Zmiksować w blenderze. Ziemniaki, brokuły i mleko połączyć w jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
  3. Farsz mięsny równomiernie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Następnie wyłożyć purée. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Znalazłam to przed chwilką tu w necie i myślę że zamiast

 cielęciny może być i inne mięso.

 Podoba mi się to pure z ziemniaków z tym brokułem..





                      **************************


Coś dziś ten komputer mi tu skacze.. 

Zdumiewające te 6 listków salaty. Kto to wymyślił hehe

Archiwum bloga