poniedziałek, 8 czerwca 2015

to wszystko bzdety wiem przecież ....ale skoro takie optymistyczne,

http://www.dobrysennik.pl/horoskop/horoskop-dzienny/ogolny/wodnik

Horoskop dzienny (8.06) - ogólny » Wodnik

Horoskop WodnikTo będzie dynamiczny dzień. 

» Miłość: Warto zastanowić się nad telefonem do bliskich.

» Finanse/praca: W finansach dobry czas, aby nadrobić straty.

» Zdrowie: Przygotujesz dziś zdrową sałatkę.
Procentowy rozkład ogólnego horoskopu dziennego:
Zdrowie: 100%
Miłość: 55%
Pieniądze: 81%
Praca: 95%
Pomysłowość: 80%

**********************************Ażeby nie było, to ja w te klocki nie wierzę!!! heheAle poszukam tu jakąś przepis na tą zdrową sałatkę nie tylko dla nas wodnikówAch takie fajne prognozy na początek dnia, jak tu się nie cieszyć-;)))to wszystko bzdety wiem przecież ....ale skoro takie optymistyczne, pożyjemy a do wieczora to jeszcze szmat czasu. Dzień się dopiero zaczyna jest 4, 14 a ja tu już przy porannej kawie, oj to jednak dynamicznie no nie???

http://kuchnialidla.pl/product/salatka-z-awokado-i-tunczyka


Sałatka z awokado i tuńczyka

Co kupić

  • 1 dojrzałe awokado
  • 150 g tuńczyka w sosie własnym
  • 2 szklanki pomidorków koktajlowych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić

poziom: łatwy porcji: 2 czas: 10min

Przygotowanie

Awokado pozbawiamy skóry i pestki, a następnie kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki. Natkę pietruszki oraz szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sałatki. Całość mieszamy razem. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.



Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem

i jeszcze taka  ciekawa sałatka, w sam raz na gorące dni..

Co kupić

  • 800 g ugotowanej kaszy pęczak
  • 1 świeży ogórek, umyty, pozbawiony pestek, pokrojony w kostkę
  • 1 pęczek szczypiorku, umyty, drobno pokrojony
  • 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 25 g migdałów w całości, obranych
  • 1 duży pęczek natki pietruszki, umytej, drobno pokrojonej (opcjonalnie można użyć 2 pęczków, kilka listków pozostawiamy do dekoracji)
  • 1/2 mango, umytego, obranego, pokrojonego w kostkę
  • 1 brzoskwinia, umyta, obrana, pokrojona w kostkę
  • 25 g żurawin
  • 25 g rodzynek
  • 50 g pistacji
  • 1 pęczek rzodkiewek, umytych, pokrojonych w półtalarki

Jak zrobić

poziom: łatwy porcji: 4 czas: 30min
Do dużej miski wrzucamy ugotowany pęczak
(możemy użyć również kaszy jaglanej lub gryczanej),
ogórek, szczypiorek, cebulę. Dodajemy żurawinę,
rodzynki, pistacje oraz migdały w całości,
 pokrojone w kostkę mango oraz brzoskwinię.
 Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
 Rzodkiewki kroimy w półtalarki i dodajemy do pozostałych składników.

Sos

Musztardę i oliwę z oliwek mieszamy
do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy
 solą, pieprzem.
 Dodajemy łyżkę wody, całość mieszamy.

Smażone plastry schabu

Plastry schabu myjemy i osuszamy.
 Delikatnie nacinamy błonkę na brzegach plastrów.
Mięso z obu stron doprawiamy pieprzem i solą.
 Plastry schabu smażymy na bardzo gorącej
patelni posmarowanej oliwą z oliwek.
Schab smażymy ok. 2 minuty z każdej strony,
odkładamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w kostkę.
Mięso dodajemy do miski z pozostałymi
składnikami. Wlewamy sos. Doprawiamy
pieprzem oraz solą. Całość mieszamy.
Sałatkę przed podaniem wstawiamy minimum
 na 5 godzin do lodówki.
Dekorujemy kilkoma listkami natki pietruszki.

Archiwum bloga