wtorek, 16 kwietnia 2013

Może i niezdrowe ale za to jakie pyszne. Domowy smalec z wędzonym boczkiem







Mielona słonina wraz z pociętym boczkiem ląduje w dużej teflonowej patelni a ta na małym gazie. 

Topi się około 15 minut, gdy dołącza do niej pocięta w kosteczkę cebulka.

 Proces topnienia przebiega jeszcze około 15-20 minut. 

Skraweczki muszą być średniej wielkości lekko przyrumienione. 

Smalec przelewam do kamionkowych beczułek. 

Najlepiej smakuje z razowym chlebem, plasterkiem cebuli i ogórkami kiszonymi


Znalazłam ten przepis na moim starym blogu,

 a ja ostatnio tez sobie taki smalec zrobiłam 

 nie zawsze przecież tak już przesadnie wszystko musi być zdrowe.



Jak klikniecie na link to macie jeszcze jeden pyszny przepis smalcu od naszej blogowej Morgany.



Archiwum bloga