Bardzo smaczna zupa kapuściana. Część z Was pewnie kojarzy podobną zupę z dietą kapuścianą, ale pomijając ten aspekt, zupa jest po prostu pyszna i sycąca. Idealna na chłodniejsze wieczory.
Do takiej zupy, podobnie, jak do czerwonego barszczu, możecie podaćkrokiety z mięsem. Będą idealnie pasować zarówno jako przystawka, a także drugie danie. Smacznego.
- Czas: ok. 1,5 godziny
- Ilość porcji: 8
Składniki
- główka kapusty
- 2 cebule
- 2 papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki
- ok. 300 g pomidorów w puszce (może być koncentrat a także prawdziwe)
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów
- bazylia do dekoracji
Przepis na zupę kapuścianą – film kulinarny
Podobno z niedoczynnością tarczycy można tylko włoską kapustę.
Uwaga. Ta zupa to nie jest klasyczny przepis na zupę Kwaśniewskiego.
****************
http://www.dietakapusciana.net/
Ciasto naleśnikowe
Składniki:25 dag mąki
1/2 litra słodkiego mleka
1/4 litra wody
2 jajka
sól (szczypta)
Wykonanie:
Jajka roztrzepać w mleku, dodać wodę, mąkę, sól. Wymieszać i usmażyć naleśniki.
Farsz z pieczarek
Składniki:2 średnie cebule,
0,5kg pieczarek,
15 dag sera żółtego,
2 jajka,
sól i pieprz do smaku,
tłuszcz,
bułka tarta.
Wykonanie:
Pokroić cebulę drobno i zeszklić na tłuszczu . Dodać pieczarki starte na tarce o grubych otworach. Razem smażyć około 30 min.
Do przestudzonych pieczarek dodać ser żółty starty na tarce o grubych oczkach. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Naleśniki smarować farszem, zwinąć w rulon, panierować w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Obsmażyć na tłuszczu.
Dzien 1
OTO JAK WYGLĄDA JADŁOSPIS DIETY KAPUŚCIANEJ NA OKRES 7 DNI.
Na śniadanie podajemy zupę kapuścianą. Po zjedzeniu możemy pozwolić sobie na filiżankę czarnej kawy. Drugie śniadanie powinno składać się samych warzyw, możemy zatem przekąsić marchewkę lub surowego ogórka, albo zrobić lekką warzywną sałatkę. Na obiad podajemy zupę kapuścianą. Po posiłku możemy napić się gorzkiej herbaty. Podczas podwieczorku powinniśmy zjeść lekki owoc, byle nie był nim banan. Zamiast kolacji najlepiej wypić duże ilości wody mineralnej lub soku owocowego.
Na śniadanie przygotowujemy warzywa w postaci świeżej lub gotowanej. Najlepsze będą warzywa zielone i liściaste (tego dnia nie można spożywać takich jarzyn, jak: fasola, groch lub kukurydza. Należy również zrezygnować z wszelakich owoców). Na obiad przygotowujemy porcję zupy kapuścianej. Na kolację tego dnia możemy przyrządzić 2 pieczone ziemniaki w mundurkach, które przed podaniem warto posmarować masłem. Pamiętajmy jednak o tym, by nie używać do tego soli.
Na śniadanie podajemy porcję zupy kapuścianej. Na drugie śniadanie, podobnie jak pierwszego dnia, możemy sięgnąć po owoce, jednak z wyjątkiem bananów. Po śniadaniu przygotujmy sobie szklankę aromatycznej lecz gorzkiej herbaty. Na obiad podajemy warzywa. Tego dnia nie wolno nam jednak spożywać ziemniaków. Podwieczorek powinien się składać z lekkostrawnych i niskokalorycznych owoców. Kolację możemy sobie odpuścić, jeśli jednak poczujemy wzmożony głód, sięgnijmy po małą porcję zupy kapuścianej. Nie możemy również zapomnieć o dużych ilościach płynów.
Od tego dnia pojawiają się pewne urozmaicenia w jadłospisie. Na śniadanie przygotowujemy zupę kapuścianą. Na drugie śniadanie i obiad powinniśmy zjeść kilka bananów, których spożywanie do tej pory było zabronione. Wolno nam zjeść tego dnia nawet 4 sztuki tego owocu. Na kolację serwujemy sobie 2 litry odtłuszczonego mleka, a po posiłku powinniśmy wypić duże ilości wody mineralnej niegazowanej.
Na śniadanie zjadamy porcję zupy kapuścianej. Podczas obiadu możemy sobie pozwolić na ok. 200 gramów mięsa. Może to być pierś z kurczaka lub wołowina. Na kolację przygotujmy 6 sztuk pomidorów. Po ostatnim posiłku należy uzupełnić płyny i wypić przynajmniej 7-8 szklanek wody mineralnej niegazowanej.
Na śniadanie podajemy porcję zupy kapuścianej. Obiad tego dnia powinien składać się z mięsa, np. gotowanej wołowiny, filetu z kurczaka lub indyka albo chudej ryby. Na kolację podajemy talerz zielonych warzyw, mogą to być: brokuły, papryka lub sałata. Oczywiście na koniec dnia pijemy duże ilości wody mineralnej niegazowanej.
Podczas śniadania należy zjeść porcję zupy kapuścianej. Na obiad przyrządzamy brązowy niełuskany ryż, który możemy podać z niskokalorycznymi warzywami. Zamiast kolacji, powinniśmy wypić duże ilości soków owocowych oraz niegazowanej wody mineralnej.
Bardzo ważne jest stosowanie się do powyższego menu, ponieważ każda dieta ma to do siebie, że posiada dokładnie ustalony jadłospis, który pomoże nam się pozbyć zbędnych kilogramów. Niektóre osoby, w trakcie trwania diety, pozwalają sobie na małe odstępstwa i drobne grzeszki, po czym okazuje się, że nie są w stanie schudnąć tyle, ile zamierzały. Błąd polega na tym, że owe odstępstwa mogą sprawić, że połączymy ze sobą dwa różne produkty, które stworzą swego rodzaju bombę kaloryczną, mimo, że zjedzone osobno, wcale dużo kalorii nie dostarczają. Zatem, aby uzyskać upragnione efekty, trzeba przez całe 7 dni stosować się do jadłospisowych przykazań, a przede wszystkim zjadać jak najwięcej głównego dania, czyli zupy kapuścianej.
Po zakończeniu diety należy pamiętać o przestrodze podanej przy wadach stosowania diety kapuścianej, a mianowicie o tym, by od pierwszego dnia nie powrócić do starych nawyków żywieniowych i nie zjadać dużych ilości kalorycznych potraw.
Niektóre osoby narzekają, że mimo, iż stosują się do wszelkich zaleceń i przestrzegają ich, nie udaje im się schudnąć tyle, ile by chcieli. Należy do tego tematu podejść z dystansem. Podczas diety kapuścianej można schudnąć od 3 do 6 kilogramów, jednak nie ma tu żelaznej reguły, bowiem może się okazać, że niektórym osobom ciężko będzie osiągnąć nawet tę najniższą granicę. Jest to zależne od organizmu każdego człowieka. Niektórzy zniechęcają się już po kilku pierwszych dniach, widząc, że dieta nie przynosi pożądanych efektów. Warto jednak wytrwać do końca i nie zrażać się, ponieważ waga może zacząć spadać bardzo powoli, ale efekty na pewno będą prędzej czy później widoczne. Cierpliwość i wytrwałość przede wszystkim.
****************************
http://przepisy-babci-stasi.blogspot.com/2008/11/krokiety-z-pieczarkami.html
http://przepisy-babci-stasi.blogspot.com/2008/11/krokiety-z-pieczarkami.html
Jest 11,47 a ja już piję kubek tej smacznej zupy. Ale ja to zmiksowałam w moim blenderze, i dlatego to szło piorunem. Trochę za dużo wody wlałam i za cienka mi się zrobiła, no i oczywiście wszystko co tu podają zrobiłam tylko o wiele mniej. Jestem singielką przecież. Z kapusty włoskiej pokroiłam jedynie ze 4 liście, a papryki tylko połówkę.
http://lipeczka.blogspot.com/
Na moim drugim blogu opowiadanie które jest warte przeczytania . Serdecznie zapraszam.