niedziela, 7 kwietnia 2013

Radzą nam mądrale na wiosnę i nie tylko












owoce kolorowe


  • Witamina C wieczorową porą
Pij świeżo wyciskany sok z pomarańczy. „Naprawia szkody wyrządzone przez promienie UV i stres, a dzięki potężnej dawce witaminy C (cudownego antyoksydantu), pobudza biosyntezę kolagenu”, przekonuje Dennis Gross. Ponieważ witamina C jest nietrwała i dezaktywowana między innymi przez słońce, najlepiej spożywać ją przy kolacji, w dawce 75 mg. Tyle właśnie zawiera szklanka świeżo wyciśniętego soku. Można ją zastąpić czerwoną papryką lub brokułami (jedna trzecia talerza) lub połówką grejpfruta.
  • Zakaz gry w jo-jo
Częste przybieranie i tracenie na wadze rozciągają skórę. „Szczególnie po czterdziestce, gdy nie jest już na tyle elastyczna, by znieść bez szwanku takie akrobacje”, uważa Dennis Gross. Dlatego amatorki różnych „diet-cud” z reguły wyglądają starzej niż ich równolatki utrzymujące stałą wagę. Efekty szybkiego odchudzania, niekoniecznie takie, na jakich by nam zależało, rzucają się w oczy – zwłaszcza bruzdy nosowo-wargowe.

  • Oliwa z cytryną
Jedna łyżka stołowa oliwy z oliwek plus sok z połówki cytryny na czczo to niezawodny koktajl zaopatrujący nas na cały dzień w związki przeciwzapalne. „Idealny sposób na zapobieganie wszelkim problemom, włącznie ze starzeniem się skóry!”, zapewnia Annick Pons-Guiraud, paryska dermatolożka i współautorka książki o wypełnianiu zmarszczek.

Stosować nie trzeba,choć poczytać przecież warto.
 tu u mnie chyba się robi nareszcie wiosennie 
Do kitu jestem przez tą chorobę. Zdrowia wam wszystkim życzę.

Buszując po sieci znalazłam to co poniżej. Często tak wykorzystuję czerstwy chleb, i mogę to polecać dalej z czystym sumieniem. No może nie akurat na niedzielny obiad. U mnie dziś jak zawsze rosół z makaronem (pachnie niedzielnie w calutkim domu). Na drugie mam polędwiczkę wieprzową w sosie pieczeniowym, i do tego kluski śląskie i oczywiście modra(niebieska)  kapusta prosto ze słoika. 

Grzanki ze starego chleba z czosnkiem - pieczywo czosnkowe

Grzanki ze starego chleba z cebulą
Doskonały pomysł na rewitalizację starego/starszego/nie do końca świeżego 

chleba/pieczywa

 to wykonanie z niego grzanek. 

Szybko, prosto i skutecznie. A przy tym smacznie. 


Z wykorzystaniem kilku ząbków czosnku można błyskawicznie przyrządzić pieczywo czosnkowe. 


Przecinając ząbek na pół lub na jednym końcu, po wykonaniu grzanek (chleb 


wrzucony na patelnię, na której 

wcześniej znalazło się trochę oleju kujawskiego) 


smaruje się je wcierając w gorące i chrupiące pieczywo ząbek czosnku.
Stary i nie zawsze jadalny chleb nabiera nowej formy i jest pachnący i apetyczny.

 Prawdziwy feniks z popiołów.


Dla lubiących ostre potrawy jak znalazł.


 Można dla odmiany spożywać ze świeżym plasterkiem cebuli.







Archiwum bloga