sobota, 16 lipca 2016

sobota, 16 lipca 2016

muszę wziąć się w garść!

Ciągłe zamartwianie się nic mi nie da, muszę wziąć się w garść! -

 Cały czas sobie to powtarzam, ale to i tak nie działa tak jakbym chciała.. a jednak.

Sekatorem trochę powalczyłam w ogrodzie. Podłogę w salonie poddałam dokładnemu czyszczeniu na mokro. (wykładzina dywanowa + dywan) ale jeszcze to nie skończyłam i pewnie w poniedziałek dokończę. Nie ucieknie robota a i tak do mnie nikt do salonu pewnie jutro nie będzie zaglądał...

Zadzwoniłam też do Córki, bo u mnie jest do odbioru jakaś dla nich przesyłka pocztowa. Przy okazji mi się pochwaliła że ma bardzo duże buraczki w ogrodzie i gotuje botwinkę.

Ja dziś nie gotowałam. Miałam od wczoraj kotlety rybne, kwaszoną kapustę i do tego małe 2 kartofelki.
 Muszę trochę z moim apetytem pohamować, bo mi kręgosłup dokucza przy dłuższym chodzeniu, i mnie to do chodzenia zniechęca a to niedobrze-wiem.

                                 ******************************

A tu znalazłam zupełnie dobry przepis na takie rybne kotlety.

 Ja w moim małym blenderku zmiksowałam wszystko razem; filecik, jajko, tartą bułkę, i jako przyprawę używam przyprawę do mięs Knorra.  Wyszły mi z tego 3 małe kotlety Tam jest w tej przyprawie papryka i bardzo mi pasuje do wielu potraw jako przyprawa.
 Za to nie daję cebuli do mielonych ze względu na mój woreczek żółciowy który (choć nie zawsze) jednak czasem mi się po cebuli odzywa i się buntuje. .

http://smaacznykasek.blogspot.com/2012/12/kotlety-rybne.html



Kotlety rybne


 Kotlecik mielony, ziemniaczki i buraczki, kto nie lubi tego zestawu? Ja nie znam takich osób;)
Uwielbiamy taki klasyczny, polski obiadek. 

Jednak czasem przychodzi ochota na małą zmianę.
Kotlety rybne są alternatywą dla tradycyjnych mielonych. 
Dzięki zamianie mięsa mielonego na rybę, wychodzą naprawdę lekkie kotleciki:)

Moi chłopcy zajadają się nimi aż miło. Twierdzą, że smakują podobnie do "Paluszków Kapitana Iglo". Z tą różnicą, że takie domowe kotleciki są o niebo zdrowsze, smaczniejsze, a przede wszystkim, wiemy co jemy!

Składniki:
  • 1kg filetów z mintaja
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula (ja dałam szarotkę)
  • 1 jajko
  • 0.4 pęczka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka mielona do smaku
  • bułka tarta (do panierowania)
  • olej do smażenia
Filety zmielić.
Dodać wcześniej namoczoną i posiekaną/zmieloną czerstwą bułkę, posiekaną pietruszkę oraz jajko.
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle, dodać do ryby.
Dodać mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku.
Jeżeli jest taka potrzeba (masa jest za rzadka) dodać trochę bułki tartej.
Masę rybną dokładnie wymieszać.
Formować kulki,obtoczyć je w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.

Archiwum bloga