poniedziałek, 25 listopada 2013

Modra albo czerwona kapusta z mojej kuchni





Pyszna kapusta mniam mniam


Kapustę poszatkować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, goździki.
 Do tego zetrzeć jabłko, wszystko posolić i wymieszać.
 Wlać wrzątek, i gotować do miękkości(ja wolę taką nie za miękką, jeszcze trochę al dente). Wodę odcedzić(ja nie odcedzam), odstawić garnek z kapustą, nie przykrywać. Cebulę i słoninę (smaczniejsza wędzona albo wędzony boczek) pokroić na drobną kostkę i usmażyć. Gorące skwarki z cebulką i tłuszczem dodać do kapusty - wymieszać. Doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem. Można dodać odrobinę maggi , ale niekoniecznie.Odgrzewana jest na drugi dzień jeszcze smaczniejsza. 

Podpowiem tu jeszcze, że można te kupną niebieską kapustę w słoiku w ten sposób sobie zrobić. Ale już nie z tym wrzątkiem ,tylko ciach ze słoika prosto do garnka, i niech się gotuje.




Składniki
nieduża główka czerwonej kapusty
2-3 kulki ziela angielskiego
1 liść laurowy
2 goździki, albo trochę przyprawy do pierników, może też być odrobina cynamonu
1 jabłko (średnie lub duże)
1  cebula(ja nie daję)
3-4 plastry słoniny, lub boczku wędzonego,
sól, pieprz, cukier, ocet - do smaku



Życzę smacznego.

Archiwum bloga