
Pyszna kapusta mniam mniam
Kapustę poszatkować, dodać ziele angielskie, liść laurowy, goździki.
Do tego zetrzeć jabłko, wszystko posolić i wymieszać.
Wlać wrzątek, i gotować do miękkości(ja wolę taką nie za miękką, jeszcze trochę al dente). Wodę odcedzić(ja nie odcedzam), odstawić garnek z kapustą, nie przykrywać. Cebulę i słoninę (smaczniejsza wędzona albo wędzony boczek) pokroić na drobną kostkę i usmażyć. Gorące skwarki z cebulką i tłuszczem dodać do kapusty - wymieszać. Doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem. Można dodać odrobinę maggi , ale niekoniecznie.Odgrzewana jest na drugi dzień jeszcze smaczniejsza.
Podpowiem tu jeszcze, że można te kupną niebieską kapustę w słoiku w ten sposób sobie zrobić. Ale już nie z tym wrzątkiem ,tylko ciach ze słoika prosto do garnka, i niech się gotuje.
Do tego zetrzeć jabłko, wszystko posolić i wymieszać.
Wlać wrzątek, i gotować do miękkości(ja wolę taką nie za miękką, jeszcze trochę al dente). Wodę odcedzić(ja nie odcedzam), odstawić garnek z kapustą, nie przykrywać. Cebulę i słoninę (smaczniejsza wędzona albo wędzony boczek) pokroić na drobną kostkę i usmażyć. Gorące skwarki z cebulką i tłuszczem dodać do kapusty - wymieszać. Doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem. Można dodać odrobinę maggi , ale niekoniecznie.Odgrzewana jest na drugi dzień jeszcze smaczniejsza.
Podpowiem tu jeszcze, że można te kupną niebieską kapustę w słoiku w ten sposób sobie zrobić. Ale już nie z tym wrzątkiem ,tylko ciach ze słoika prosto do garnka, i niech się gotuje.
Składniki
| |
Życzę smacznego. |