piątek, 30 listopada 2012

Andrzejki i piątek- To może śledzik do wódeczki


Śledzie po warszawsku

Składniki:
  • 6 filetow śledziowych solonych, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 1 cebula, 
  • 1 marynowana papryka, 
  • 1 kwaszony ogórek, 
  • 1 łyżka musztardy, 
  • pieprz, 
  • 1 szklanka oleju (lub oliwy). 
  • Do przybrania gałązki natki pietruszki. Potrzebne są też wykałaczki.

Przygotowanie:
filety śledziowe namoczyć w zimnym mleku na 2 godziny, po czym wyjąć i osuszyć.
 Cebulę obrać i razem z papryką i ogórkiem drobno posiekać. 
Śledzie posmarować cienko musztardą, posypać posiekanymi warzywami i pieprzem.
 Każdy filet zwinąć ciasno w rulonik i spiąć wykałaczką.
 Śledzie ułożyć ciasno w słoiku, zalać olejem i wstawić do lodówki na kilka godzin.
 Podawać przybrane gałązkami natki.


http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/sledzie-w-oleju-i-sledzie-po-warszawsku-jak-zrobic-podajemy-smaczny-przepis,17_35083.html

Witajcie . Dziś Andrzejki a mnie jakoś nie jest za wesoło. Zobaczę co lekarka i wyniki mi powiedzą dziś po południu. 


Znalazłam

 w sieci ten przepis na śledzia. Czasem mam ochotę na śledzie ale teraz i tak z moim apetytem nie jest najlepiej. 

Mój mąż nieżyjący już od 10 lat, był człowiekiem towarzyskim i nie było zmiłuj ,Zabawa Andrzejkowa musiała być w programie.



 Szkoda tylko, że się niestety nie kontrolował w piciu napojów z procentami.
 Dlatego te zabawy mam w nie za bardzo dobrej pamięci.

Wszystkim zaglądającym tu Andrzejom 100 lat!!!

Archiwum bloga