Lato, gorąco, to o czym tu pisać ma samotna emerytka w domu z ogrodem. Rano pobudka o przeróżnych porach, czyli w zależności jaka noc. Czasem rewelacyjnie przespana calutka noc, a czasem jak dziś, dopiero spanie przyszło nad ranem, więc i pobudka odpowiednio opóźniona. Teraz kiedy już południe minęło, próbuję tu coś napisać choć niewiele się u mnie jak dotąd dzieje. Zawsze rano po wszystkich zabiegach tyczących higieny, wchodzę na wagę, i mierzę ciśnienie. Ostatnio to ostatnie się tak poprawiło,że sama jestem tym zaskoczona. Dziś znów 124/74/61(leków na nadciśnienie nie biorę bo i po co.) A na wadze dziś kolejne 0,5 kg mniej. Żaden wysiłek poza tym czego ode mnie wymaga dom i ogród.
Dziś trochę popracowałam sekatorem przy mojej winorośli, która rośnie w niezwykle szybkim tempie. Dopiero co ją przycinałam przecież nie tak dawno.
A na obiad u mnie dziś ryż z jabłkiem Idę więc do kuchni.
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ryz-z-jablkiem-i-czeresniami
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na oleju, oprószyć solą, dodać pieczarki i chwilę razem smażyć. Doprawić pieprzem.
Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą i gotować aż będzie odchodziło od kości.
Zdjęcie i przepis z sieci
Marchew, seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka z gotującym się mięsem i gotować 15 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę i dodać do gotującego się wywaru. Gdy ziemniaki będą dochodziły, dodać pokrojoną drobno kapustę i podsmażone pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze pięć minut i podawać.
Moja zupa była dziś bez tych jarzyn tylko sama kapusta, bo jutro jarzyny z rosołu zmiksuję blenderem i z resztą pozostałego rosołu z tego kurczaka i będzie z tego zupa krem, a z tych pieczarek to zrobię naleśniki z pieczarkami na drugie danie.
Dziś trochę popracowałam sekatorem przy mojej winorośli, która rośnie w niezwykle szybkim tempie. Dopiero co ją przycinałam przecież nie tak dawno.
A na obiad u mnie dziś ryż z jabłkiem Idę więc do kuchni.
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ryz-z-jablkiem-i-czeresniami
Ryż z jabłkiem i czereśniami
Bardzo smaczny, sycący, a zarazem niskokaloryczny deser :) Trochę ryżu, jabłko, serek wiejski i pyszne, sezonowe owoce – w tym wypadku czereśnie, ale jestem pewna, że równie dobrze nadadzą się np. porzeczki lub maliny.

RYŻ Z JABŁKIEM I CZEREŚNIAMI
(2 porcje)
100g ugotowanego ryżu,
150g serka wiejskiego lekkiego,
1 małe jabłko,
2 łyżeczki miodu,
2 garście (ok. 150g) czereśni
Ugotowany i wystudzony ryż wymieszać z obranym i startym jabłkiem oraz serkiem wiejskim. Nałożyć na talerze i polać miodem. Na wierzchu ułożyć wydrylowane czereśnie.
Prawda, że proste? :)
RYŻ Z JABŁKIEM I CZEREŚNIAMI
(2 porcje)
100g ugotowanego ryżu,
150g serka wiejskiego lekkiego,
1 małe jabłko,
2 łyżeczki miodu,
2 garście (ok. 150g) czereśni
Ugotowany i wystudzony ryż wymieszać z obranym i startym jabłkiem oraz serkiem wiejskim. Nałożyć na talerze i polać miodem. Na wierzchu ułożyć wydrylowane czereśnie.
Prawda, że proste? :)
U mnie tylko surowe tarte jabłko, i trochę śmietany zamiast tego serka, tez dobre, a ryż z woreczka, gotowany w wodzie pół na pół z mlekiem, odrobina soli i cukru i 1 łyżeczką masła
Ale jako pierwsze była zupa z włoskiej kapusty
Zupa z kapustą włoską -
- 40 dkg mięsa z kością (u mnie kawałek kurczaka)
- mała główka kapusty włoskiej (dla mnie jedna czwarta główki)
- spora marchew
- pietruszka
- 1/2 małego selera
- 2-3 ziemniaki(u mnie bez kartofli)
- cebula
- 30 dkg pieczarek(bez pieczarek u mnie)
2 łyżki oleju- sól, pieprz( u mnie kostka rosołowa)
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na oleju, oprószyć solą, dodać pieczarki i chwilę razem smażyć. Doprawić pieprzem.
Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą i gotować aż będzie odchodziło od kości.
Marchew, seler i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka z gotującym się mięsem i gotować 15 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę i dodać do gotującego się wywaru. Gdy ziemniaki będą dochodziły, dodać pokrojoną drobno kapustę i podsmażone pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze pięć minut i podawać.