Koniec parapetówy tu na tym blogu. Wracam do prozy życia Byłam dziś rano w przychodni , i wróciłam o prawie 80 złotych lżejsza, bo za niektóre badanie krwi trzeba z własnego portfela zapłacić. Za badanie krwi na boreliozę 50 zł. i jeszcze doszło do tego kilka ważnych ,które także kasa nie płaci, no i się nazbierało. Wyniki i wiyzyta lekarska dopiero w piątek.
No i znalazłam w sieci ciekawe informacje na temat imbiru. Dla mnie ciekawe ,że też dobry imbir na stawy.
Zastosowanie[edytuj]
- Roślina uprawna: najwyższej jakości gatunek pochodzi zJamajki. Imbir uprawiany jest też w Indiach, Chinach, Malezji.
- Roślina przyprawowa: z kłączy imbiru lekarskiegopozyskuje się przyprawę, jest on także używany do produkcjipiwa imbirowego.
- Sztuka kulinarna: na surowo spożywany jest imbir japoński.
- Roślina lecznicza: w lecznictwie używa się imbiru cytwarowego i żółtego.
- Roślina ozdobna: niektóre gatunki są używane jako rośliny ozdobne.
Przedawkowanie[edytuj]
W przypadku przedawkowania imbiru (herbaty, nalewki, tabletek, surowego imbiru) można odczuć zawroty głowy, senność, nudności oraz nieregularny rytm bicia serca. Z tego powodu nie należy łączyć różnych preparatów zawierających imbir[2].
Imbir leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne, łagodzi infekcje, właściwości antyseptyczne, działa bakteriobójczo.
Sok z imbiru: 1 łyżeczka soku z imbiru rozcieńczona 1/2 szklanki wrzątku. Pić 1x dziennie. (również pomaga w leczeniu nowotworów)
Sok z imbiru: 1 łyżeczka soku z imbiru rozcieńczona 1/2 szklanki wrzątku. Pić 1x dziennie. (również pomaga w leczeniu nowotworów)
Herbata z imbiru: 5-6 plasterków surowego imbiru zalać 1 szklankę wrzątku i dodać sok z cytryny. Przestudzić, pić 2 x dziennie.
Przepis na imbir z miodem i cytryną: (doskonałe na przeziębienia) Pokrojony na plasteki korzeń imbiru (większą ilość) zalać naturalnym miodem, dodać sok z 1 cytryny, wymieszać.
Trzymać w szczelnie zakręcanym słoiku w chłodnym miejscu.
Można używać już po 1/2 godziny, jeść kilka łyżeczek miodu razem z korzeniem imbiru.
Można zalewać wrzątkiem i pić gorące herbatki.