środa, 25 lutego 2015

Dziś tu u mnie trochę tak ,,ku pokrzepieniu mojego starego serca" hehe

http://www.styl.pl/magazyn/wywiady/news-kobieta-bez-metryki,nId,1527867


Już trzecia generacja Polaków nie doświadczyła koszmaru wojny, wcześniejsze czterdzieści pokoleń nie miało takiego komfortu.

 Wychowujemy się w coraz lepszych warunkach, mamy do dyspozycji służbę zdrowia, na którą oczywiście musimy narzekać... 


I co niezwykle istotne psychologicznie - istnieje społeczne przyzwolenie, aby w wieku 60 lat zachowywać się, ubierać i, co najważniejsze, czuć jak czterdziestolatka!


I coraz mniej obowiązków.
- A w wieku 70+ wreszcie można cieszyć się ze wszystkich "złotych medali" zdobytych od życia, czyli osiągnięć i całego dorobku.

 Często zdarza się, że kobieta staje się wtedy dla kogoś mistrzem, wychowuje sobie następców, przewodzi im, edukuje ich.

 Czy to nie kusząca perspektywa?


Rafał Ohme


Czytaj więcej na http://www.styl.pl/magazyn/wywiady/news-kobieta-bez-metryki,nId,1527867#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome




******************************************************************************************

Na pomysł co na dzisiejszy obiad wpadłam jak zwykle kiedy otworzyłam lodówkę i widziałam pieczarki. 

Pierwszy raz dodałam podsmażone na maśle pieczarki do ryżu..  ale muszę przyznać ze to było nawet dobre i niskokaloryczne danie.


Teraz znalazłam podobne tylko z cukinia ale to moje i bez cukinii było bardzo smaczne

http://smaknawage.blox.pl/2010/06/Risotto-z-pieczarkami-porcja-ok-254-kcal.html



Składniki na 2 porcje:
  • Ryż na risotto: 130g
  • Pieczarki - 250g
  • Cukinia – 200g
  • Cebula – 70g
  • Oliwa- łyżka- 10g
  • Bazylia – kilka listków
  • Kostka bulionowa

W rondlu rozgrzać oliwę, na gorący tłuszcz wsypać ryż i smażyć ok. 2 min, zalać bulionem zrobionym z kostki bulionowej i szklanki wody gotować ok. 15- 20 min.
W tym czasie posiekać cebulę, pokroić cukinię i pieczarki. Podsmażyć pokrojone grzyby i warzywa na suchej patelni, posolić dodać odrobinę wody i dusić jeszcze chwilę. Warzywa przełożyć do rondla z ryżem ( woda, w której gotował się ryż powinna się całkowicie zredukować) dodać posiekaną świeżą bazylię, wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić.

A na kolację zrobię sobie pastę jajeczną do chleba

http://smaknawage.blox.pl/2010/04/Pasta-jajeczna-127kcal100g.html





Składniki:
  • Jajka – 3 szt. 150g
  • Twaróg 0% - 100g
  • Szczypior – 20g
  • Jogurt naturalny 1% - 65g
  • Majonez light – 60g
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka i twaróg rozgnieść widelcem, dodać

 pokrojony szczypior, jogurt i majonez light. Przyprawić i wymieszać.

 Jeśli chcemy jeszcze bardziej odchudzić pastę zrezygnujmy

 z majonezu, wówczas będzie miała ok. 100kcal/ 100g.




Archiwum bloga