Dlaczego jest 12 potraw i dlaczego trzeba spróbować każdej z nich?
Dziś tradycja uległa nieco zmianie.
Na bożonarodzeniowym stole powinno być dwanaście potraw, co dla naszych przodków oznaczało bogactwo.
Dwanaście ma symbolizować liczbę apostołów, którzy razem z Jezusem zasiadali do ostatniej wieczerzy, choć może to się kojarzyć raczej z Wielkanocą niż Bożym Narodzeniem.
Aby zapewnić sobie szczęście i przychylność losu w nadchodzącym roku należy spróbować każdego dania. Inaczej może spotkać nas nieszczęście.
Na bożonarodzeniowym stole powinno być dwanaście potraw, co dla naszych przodków oznaczało bogactwo.
Dwanaście ma symbolizować liczbę apostołów, którzy razem z Jezusem zasiadali do ostatniej wieczerzy, choć może to się kojarzyć raczej z Wielkanocą niż Bożym Narodzeniem.
Aby zapewnić sobie szczęście i przychylność losu w nadchodzącym roku należy spróbować każdego dania. Inaczej może spotkać nas nieszczęście.
Lista najpopularniejszych wigilijnych potraw
- Śledź - Wigilijny hit! Śledź w cieście - spróbuj go raz podać inaczej >>
Przepis na śledzie w cieście
Krok 1 Kup 1 kilogram zwykłych śledzi matiasów. Na kilka godzin namocz je w wodzie.Krok 2 Następnie opłucz śledzie jeszcze raz w zimnej wodzie i osusz. Potem przekrój na pół tworząc pojedyncze płaty.Krok 3 Przygotuj ciasto do obtoczenia śledzi. Mąkę, mleko i jajka (jak na ciasto naleśnikowe) wrzuć do wysokiego naczynia i wymieszaj za pomocą miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec wsyp odrobinę soli i pieprzu dla złamania smaku.Krok 4 Na patelni podgrzej olej lub oliwę. Kawałki śledzia dokładnie zanurz w cieście i połóż na rozgrzaną patelnię. Smaż tak długo, aż zarumienią się na złoty kolor.Krok 5 Śledzie można podać na gorąco lub na zimno - z sałatką ziemiaczaną lub warzywną, albo dowolną inną. Można je też udekorować rzodkiewką, zjeść same lub z pieczywem.
*********************************************************************************************************************
http://lipeczka.blogspot.com/-Zapraszam także na ten mój blog