sobota, 4 kwietnia 2015

Kiedy Wielka Noc nastanie życzę Wam na Zmartwychwstanie dużo szczęścia i radości, które niechaj zawsze gości w dobrym sercu, w jasnej duszy i niechaj wszystkie żale zagłuszy.



http://babuni-blog49.blog.onet.pl/2015/03/28/kurczaczki-z-jajek/



Dzisiaj z rana bez gadania bierz się

 do jaj gotowania




[Obrazek: swieconka.jpg]


Błogosławieństwo pokarmów, zwane powszechnie święconką lub święconym,
szczyci się znacznie dłuższym rodowodem. 


Początki tego chrześcijańskiego obrzędu sięgają VIII wieku,
w Polsce zaś pierwsze jego praktyki odnotowano w XIV stuleciu.
Najpierw święcono tylko pieczonego baranka, a więc chlebową figurkę o postaci baranka.
Potem dodawano kolejno ser, masło, ryby, olej, pokarmy mięsne, ciasto i wino.
Na końcu święcony kosz został uzupełniony jajkiem i pozostałymi pokarmami, które obecnie weszły do kanonu święconki.

Dzisiaj w koszykach niesionych do poświęcenia
znaleźć można niemal wszystko, byle było dużo i kolorowo.

Warto pamiętać, że dobór potraw w koszyku nigdy nie był przypadkowy.
Od wieków każdy Boży dar symbolizował co innego, uznanego przez ludową jak i chrześcijańską tradycję.
Zestaw tych darów się zmieniał, ograniczano ich ilość, aż pozostało tylko sześć, by ostatecznie powiększyć do siedmiu.
Ten zestaw, przyjęty w okresie wczesnego romantyzmu, obowiązuje do dziś.
Potraw w koszyku może być więcej,
ale tych siedem powinno się w nim znalezć przede wszystkim.
Symbolizują bowiem treść chrześcijaństwa.

Chleb 
we wszystkich kulturach ludzkości był i jest pokarmem podstawowym, niezbędnym do życia.
Gwarantował dobrobyt i pomyślność.
Wśród chrześcijan zawsze był symbolem nad symbolami - przedstawia bowiem Ciało Chrystusa.

Jajko 
jest dowodem odradzającego się życia, symbolem zwycięstwa nad śmiercią.
Tę symbolikę rozpowszechnili w Polsce niemieccy zakonnicy.
Wywodzi się ona z dawnego zakazu spożywania jaj podczas Wielkiego Postu.
Jajka na stół powracały ponownie w Wielkanoc.
Uroczyste śniadanie wielkanocne poprzedza ceremonia dzielenia się poświęconym jajkiem
oraz serdeczne życzenia radości, zdrowia i szczęścia w życiu rodzinnym,
które składają sobie nawzajem uczestnicy święconego.
Dzielenie się jajkiem przypomina przełamywanie opłatka na początku wieczerzy wigilijnej i wyraża
- podobnie jak obrzęd bożonarodzeniowy
- przyjaźń, miłość i życzliwość uczestników wielkanocnej biesiady,
a ponadto rzadko kiedy świadomie wypowiadane życzenia płodności.

Sól 
to minerał życiodajny, dawniej posiadający moc odstraszania wszelkiego zła.
Bez soli nie ma życia.
To także oczyszczenie, samo sedno istnienia i prawdy.

Wędlina 
zapewnia zdrowie i płodność, a także dostatek,
bo przecież nie każdy mógł sobie pozwolić na ten szczególny pokarm.
Kiedyś był to choćby plaster szyneczki, a od XIX wieku słynna polska kiełbasa.

Ser 

jest symbolem zawartej przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody,
a przede wszystkim stanowi gwarancję rozwoju stada zwierząt domowych.
Ser jest bowiem produktem mlecznym pochodzącym od krów, owiec i kóz.

Chrzan 
zawsze był starym ludowym znamieniem wszelkiej siły i fizycznej krzepy.
Współdziałając z innymi potrawami zapewniał ich skuteczność.


Ciasto 

do koszyka ze święconką weszło ostatnie,
jako symbol umiejętności i doskonałości - zapewne głównie jako popis domowych gospodyń.
Ciasto reprezentowane było głównie przez wielkanocne baby,
a jej nie udany wypiek był wielką kompromitacją.
Poza tym winien to być zawsze wypiek własny, domowy, a nie kupiony w ciastkami.
Wystarczy zwykła domowa drożdżówka.

Koszyk 
winien być z wikliny, słomy lub sosnowych łubów.
Wyścielony serwetą, ozdobiony bielą koronek i zielenią bukszpanu lub gałązek borówki, był wyrazem wielkiej radości.
Tą radością trzeba się podzielić podczas wielkanocnego śniadania.
I to w znaczeniu symbolicznym jak też dosłownym.

Ponieważ wielkanocne śniadanie jest jednocześnie obiadem,
na stole znajdą się zapewne smaczne różności.
Zacząć można od żuru na białej kiełbasie lub od zupy chrzanowej z jajkiem i białą kiełbasą,
bądź od zwyczajnego barszczu z jajkiem.
Potem zapewne pojawią się przeróżne pyszności z zimnych mięs:
pasztety, rolady, schaby faszerowane i te w galarecie, pieczenie podawane na zimno,
drób na różne sposoby, a przede wszystkim jajka,
których mistrzowie sztuki kulinarnej wymyślili już ponad sto przepisów.

http://www.skrzacik.now.pl/swieconka.html



*********************************************************************************






Wszystko to co powyżej wyszukałam tu w sieci.

 Życzę wszystkim tu do mnie zaglądającym Zdrowych i Radosnych Świąt-;)))

Archiwum bloga