Tego dnia z pewnością większość katolików uda się do kościoła, by posypać swe głowy popiołem,
co ma przypominać człowiekowi o kruchości jego życia i potrzebie pokuty.
Jest to dzień pokuty przypadający na 46 dni kalendarzowych (40-dniowy okres postu, bez wliczania niedziel) przed Wielkanocą.
Według obrzędów tego dnia kapłan posypuje głowy wiernych popiołem. Tradycja posypywania głów popiołem na znak pokuty pojawiła się w VIII wieku.
W XI wieku papież Urban II uczynił go obowiązującym zwyczajem w całym Kościele.
Wówczas postanowiono, że popiół będzie pochodził z palm poświęconych w Niedzielę Palmową z ubiegłego roku.
W Środę Popielcową katolików obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych (od 14. roku życia) i post ścisły (między 18. a 60. rokiem życia),
czyli ograniczenie liczby posiłków do trzech: jednego do syta oraz dwóch skromnych.
Popielec nie jest dniem wolnym od pracy.
dla wierzących chrześcijan Wielki Post przygotowuje i prowadzi do świąt Zmartwychwstania, których przesłanie jest właśnie takim cyklicznie powtarzającym się wezwaniem:
możesz rozpocząć swoje życie od nowa – z nieskończoną szansą na wieczność.
******************************************************
Wszystkie te mądrości oczywiście znów mam z sieci. Co nie znaczy ze ich nie znam. Ale jak najczęściej daruję wam moje własne wypociny skoro inni to zrobili lepiej ode mnie..
Na jutro z jedzeniem(albo jak kto woli z nie jedzeniem) nie będzie u mnie kłopotu bo tu sama jestem i sama sobie potrawy szykuję. Na śniadanie jak zawsze banan , na obiad to jeszcze nie wiem ale mam twarożek i kefir, do tego ziemniaczki z odrobina masła, jako przekąski to może jabłuszka. A tak naprawdę to mnie juz nawet post nie obowiązuje hehe.. oho!! widzę że minęła juz północ.
40 dni przed nami. Ciekawa jestem ile schudnę po tych dniach postu..
W naszej psychice podczas odchudzania rozgrywa się prawdziwa walka.
Polega ona na wyrobieniu nowego stosunku do
jedzenia
oraz na zepchnięciu jedzenia na dalszy plan.
By odnieść sukces, musimy poznać zasady diety i nauczyć się ustalania swego menu.
Konieczna jest również praca nad samym sobą,
by (niekiedy nie bez porażek i załamań) zmienić swoją psychikę i związany z nią
balast złych nawyków żywieniowych.
****************************************************************************************************