http://www.ilewazy.pl/ziemniak-ugotowany
Gdy ktoś pyta mnie, ile razy w tygodniu powinien zjeść ziemniaki, odpowiadam:
jeżeli chcesz skomponować dietę w prawidłowy sposób, to zapamiętaj: (oczywiście przyporządkowane dodatki skrobiowe do dnia tygodnia można wymieszać w zależności od naszego menu)
[Śniadanie I i II: np. płatki, musli, pieczywo]
Poniedziałek: do obiadu - kasza jaglana, do kolacji - pieczywo pełnoziarniste
Wtorek: do obiadu - mąka razowa (np. naleśniki), do kolacji - kasza kuskus
Środa: do obiadu - krupnik, do kolacji - pieczywo razowe
Czwartek: do obiadu - ryż pełnoziarnisty, do kolacji - makaron pełnoziarnisty
Piątek: do obiadu - kasza gryczana, do kolacji - kasza orkiszowa
Sobota: do obiadu - zupa z makaronem, do kolacji - pieczywo graham
Niedziela: do obiadu: ziemniaki, do kolacji - ryż brązowy
A dlaczego taka realizacja jest prawidłowa?
Bo wgłębiając się w poszczególne składniki, okazuje się, że jedna kasza będzie zawierać więcej witaminy X, druga Y, a kolejna np. rutynę, której nie ma w innych kaszach.
A ziemniaki będą źródłem witaminy C. Itd... Czyli urozmaicając menu, mamy większe prawdopodobieństwo na dostarczenie różnych potrzebnych składników.
Jednym z najważniejszych punktów w realizacji prawidłowego żywienia jest urozmaicenie.
Ten obrany ziemniak ugotowany waży
85 g / i ma tylko 65 kcal

Obrazek i tekst z sieci.
Nie wiem co się stało ale mi znikł cały napisany mój tekst,(a sporo napisałam między innymi o tym, jak to dawniej tylko kartofle i kwaśna kapusta przez całą zimę) a drugi raz pisać ani czasu ani ochoty. Totalny szajs.
Miłego dnia życzę-;)))
Gdy ktoś pyta mnie, ile razy w tygodniu powinien zjeść ziemniaki, odpowiadam:
jeżeli chcesz skomponować dietę w prawidłowy sposób, to zapamiętaj: (oczywiście przyporządkowane dodatki skrobiowe do dnia tygodnia można wymieszać w zależności od naszego menu)
[Śniadanie I i II: np. płatki, musli, pieczywo]
Poniedziałek: do obiadu - kasza jaglana, do kolacji - pieczywo pełnoziarniste
Wtorek: do obiadu - mąka razowa (np. naleśniki), do kolacji - kasza kuskus
Środa: do obiadu - krupnik, do kolacji - pieczywo razowe
Czwartek: do obiadu - ryż pełnoziarnisty, do kolacji - makaron pełnoziarnisty
Piątek: do obiadu - kasza gryczana, do kolacji - kasza orkiszowa
Sobota: do obiadu - zupa z makaronem, do kolacji - pieczywo graham
Niedziela: do obiadu: ziemniaki, do kolacji - ryż brązowy
A dlaczego taka realizacja jest prawidłowa?
Bo wgłębiając się w poszczególne składniki, okazuje się, że jedna kasza będzie zawierać więcej witaminy X, druga Y, a kolejna np. rutynę, której nie ma w innych kaszach.
A ziemniaki będą źródłem witaminy C. Itd... Czyli urozmaicając menu, mamy większe prawdopodobieństwo na dostarczenie różnych potrzebnych składników.
Jednym z najważniejszych punktów w realizacji prawidłowego żywienia jest urozmaicenie.
Ten obrany ziemniak ugotowany waży
85 g / i ma tylko 65 kcal
Obrazek i tekst z sieci.
Nie wiem co się stało ale mi znikł cały napisany mój tekst,(a sporo napisałam między innymi o tym, jak to dawniej tylko kartofle i kwaśna kapusta przez całą zimę) a drugi raz pisać ani czasu ani ochoty. Totalny szajs.
Miłego dnia życzę-;)))