czwartek, 12 lutego 2015

Dziś jeden dzień w roku,tradycja jedzenia pączków, a ktoś mi tu mówi ile to ma kcal.


obrazek z sieci


 i jak bardzo alkohol jest zły i na moje  urodziny jak zrobić niskokaloryczny tort możliwie  z otrębów hihihi








http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/przekaski/szwedzki_tort_kanapkowy

Szwecki tort obrazki z sieci

środa, 11 lutego 2015

Co za moda tak sobie rozmyślam dziś że swiat mody czasem jest dobrze stuknięty


W życiu bywają powikłania,
w państwowym i w prywatnym,
lecz w gruncie rzeczy, proszę pana,
ten świat jest taki ładny!

 To z kabaretu Olgi Lipinskiej





obrazek z internetu

http://aschaaa.blogspot.com/2015/01/smieszne-buty-od-jeffreya-i-kolory-po.html#comment-form

i jeszcze takie,ale sami zobaczcie wpiszcie adres do wyszukiwarki





*************************************************

Często klikam na blogi z modą bo interesuje mnie to co jest teraz modne, mimo to że ja juz raczej mam moja własną klasyczną szafę.
Dziś wyciągnęłam worek z apaszkami chustami i szalikami i za głowę się złapałam ile to się tak nazbiera latami wkładając to co mi się znudziło do wora.. ale od zawsze mam słabość do tych różności dodatków do naszego ubioru..



obrazek z sieci. (cudo kosztuje ponad 200 zł a ja coś takiego trzymałam przez cały czas w worku hehe eureka..)



Panie w moim wieku często już o siebie nie dbają.

Zbyt często jest to oznaką skrywanych smutków i samotności i strachu przed opinią sąsiadów.I wytykania ich palcami...

 U panów wygląda to inaczej.

 Oni się nie starzeją, starzeją się tylko ich żony.

 Panowie, jak poczują upływ czasu, to rozglądają się za młodszymi od siebie. 

Jak je zdobędą, sił im przybywa. No, jeszcze mogę - myślą  I ja też myślę że tak jest...

wtorek, 10 lutego 2015

Migdałowe ciasto na walentynki




Migdałowe ciasto 


SkładnikiPrzepis
Ciasto:
kubek śmietany 36%  (200ml)-kubek w którym sprzedawana jest śmietana)
kubek cukru (ten kubek po śmietanie)
4 jaja
2 kubki mąki(też ten kubek po śmietanie)
1 proszek do pieczenia
Polewa:
150g masła
2 cukry waniliowe
1 kubek cukru (ciągle ten po śmietanie)
4 łyżki mleka
200g płatków migdałowych

Na ciasto: wszystkie składniki wymieszać mikserem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec w 175 stopniach przez około 20-25 minut aż się zarumieni.
Polewa: Wszystkie składniki zagotować. Wyłożyć na podpieczone ciasto (po tych 20-25 minutach) i piec kolejne 10 minut.
Przepis na to ciasto dostałam parę lat temu od koleżanki.
Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Trzeba tylko pamiętać, żeby produkty były w temperaturze pokojowej. I co najważniejsze nie brudzi się przy nim żadnej szklanki.

Tym razem kobieco i bez spodni hehe

.....sukienka to taka część garderoby, która - niestety - nie ukryje i nie zniweluje niedoskonałości figury, gdyż projektowana jest i szyta na sylwetkę proporcjonalną.

Dlatego też najczęściej wybierane są trzyczęściowe zestawy, które mają tę jeszcze zaletę, że można każdą z części nosić oddzielnie i do czego innego. 

Co jest niezwykle ważne przy trzyczęściowych zestawach i  na co trzeba zwracać uwagę, to styl każdej z tych części.

 Jedna część powinna być  klasyczna, jedna modna i jedna szalona, czyli we wzory albo w szalonym kolorze (np. ostry róż).

 Ponieważ trudno byłoby mi opisać wszystkie możliwe warianty, pozwoliłam sobie dołączyć kilka zdjęć, które pokazują takie zestawy.


To nie z mojej szafy ale podobnie to u mnie kolorowo wygląda hehe (robię właśnie porządki w moich szafach)


Paniom pozostawiam odgadnięcie, które elementy strojów są klasyczne, modne czy szalone.

 Każda z Pań ma prawo do swojej oceny. Proszę to potraktować jako zabawę, bo modą trzeba się bawić i to bez względu na wiek.

 Ale jednocześnie chciałabym, aby ta zabawa stała się okazją do małej refleksji nad własnym strojem.

Który z pokazanych żakietów pasuje do tej sukienki z ubiegłego lata?

 Czy kolorowa wzorzysta spódnica wystarczy, aby biały (ukochany) żakiet sprzed 2 lat nabrał świeżości i odmłodniał?

 A może turkus to wcale nie taki szalony kolor, jakby się wydawało i do "małej czarnej" będzie w sam raz!

To tylko kilka pytań, na które może przy okazji tej zabawy znajdą panie odpowiedź.

 W takim przypadku cieszę się już teraz, gdyż to oznacza, że w każdej kobiecie tkwi trochę szaleństwa,

 a moda i  ciuchy to taka dziedzina, gdzie można je bez konsekwencji zaprezentować.

Nie­waż­ne, które uro­dzi­ny wła­śnie ob­cho­dzisz.  Wy­graj z upły­wa­ją­cym cza­sem! Potrafimy się już "uwol­nić się" od swo­je­go wieku.(czasem hehe) Nie­któ­re wy­glą­da­ją rów­nie atrak­cyj­nie, gdy mają .... wię­cej lat.



Jedz z umiarem i regularnie. Cztery razy dziennie co cztery godziny. Policz, ile kalorii wolno ci zjeść. Kobieta potrzebuje około 25 kcal na kilogram. Jeśli więc ważysz np. 60 kg, potrzebujesz dziennie 1500 kcal. Chcesz schudnąć? Przelicz na kalorie swą wymarzoną wagę i dopasuj do tego dietę.

Wystarczy to co juz osiągnęłam. Waga 71 kg na dzień dzisiejszy to sukces(ważyłam prawie 80)


 Śpij dobrze. Brak snu widać na twarzy. Dorosły człowiek potrzebuje 7-8 godzin snu, by czuć się wypoczęty. Dla urody najważniejszy jest sen między godziną pierwszą a piątą. W tym czasie regeneruje się skóra.

Teraz zimą śpię nawet czasem prawie do południa i oszczędzam tym samym na węglu, bo w nocy nie palę w kotłowni . nie lubię spać w gorącym pomieszczeniu...
 Ćwicz umysł. Jeśli codziennie wiele godzin siedzisz przed telewizorem i nie rozwijasz wyobraźni, mózg spowalnia swą pracę. Efekt? Pogarsza się twoja pamięć i ogarnia cię apatia. Czytaj, ucz się języków obcych, rozwiązuj krzyżówki. W mózgu wytwarzają się wówczas nowe połączenia nerwowe usprawniające jego pracę.

                                      ***************************
Mózg jak na razie u mnie sprawny. Oby tak jak najdłużej...

poniedziałek, 9 lutego 2015

ja jestem jednak już bardzo stara.hehe







Cieszyć się jeszcze życiem hehe ?.


No to mam temat.

 Bez względu na wiek, korzystać z chwili bez żalu ,że przemija?

Pytam się czasem dlaczego niektórzy czują się tak staro nawet już przed czterdziestką.




 A są inni po siedemdziesiątce pełni sił i wigoru.




 Chyba tym źródłem młodości jest to coś w nas samych.

 Samo takie sztuczne odmładzanie się niewiele pomoże o ile nawet nie postarza i ośmiesza.

Ponieważ sama zbliżam się do kolejnych moich urodzin,czuję wielką obawę
,czy na młodość,niezależnie od wieku ma szansę ktoś, co waży więcej niż powinien,

bez gęstych pukli włosów,jędrnej skóry, lśniących bielą zębów   wszystkich już nie ma???
I tu ogarnia mnie strach! 



Qurna  ja jestem jednak już bardzo stara.hehe

sobota, 7 lutego 2015

Leniwe pączki dziś hehe

To ja wam napiszę co dziś znalazłam. Pączki w dosłownie 5 minut!!!

Przepis banalny:

1,5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 waniliowe serki homogenizowane
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystko mieszamy i smażymy na głębokim smalcu lub oleju. Posypać cukrem pudrem.
Ciasto jest dość „maziowate” więc nie lepimy kulek, a nakładamy je dużą łyżką na gorący olej. Olej powinien być gorący na tyle, aby smażyły się ok.2-3 min. Jeśli tłuszcz jest za gorący i smażą się bardzo szybko, to w środku mogą być niedosmażone. Smakują tak jak normalne pączki, różnić mogą się jedynie kształtem, są mniejsze. Można pokombinować i je nadziać .
Ja właśnie robiłam je po raz pierwszy. Wyszły pyszne! Robiłam z połowy porcji, tak na spróbowanie i wyszło mi 8 pączuszków.
Przepis znaleziony w dodatku do Poradnika domowego 4/1996, autorka: Arleta 




Podobne już kiedyś robiłam ale zamiast serków dawałam śmietanę kwaśnej gęstej, pół szklanki(tak na oko) 
i tyle cukru i szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
 i 1 jajko, i mąka, tak by było maziaste ale gęste ciasto.Robiłam to na głębokim talerzu niewiele nawet mieszając widelcem.
Potem małą  łyżeczką(łyżeczkę zamoczyć w tłuszczu) na tłuszcz, i wyszło z tego 14 małych pączusiów. 
Polecam..




      **************************************


Zdjęcie robiłam moją komórką,ale to już tylko takie luźne kartki z tej broszurki, jednak przepisy zawsze mi się udawały.

 Wiecznie już z nich nie korzystałam, bo teraz nie mam już za bardzo ochoty na pitraszenie wypieków hehe..


Stary przedwojenny przepis . Mało kto teraz to potrafi  przeczytać i przetłumaczyć(ja jeszcze to potrafię hehe)

Czyli;

Purcelki

(albo fikołki,- jak kto woli,

 bo się w tym tłuszczu same przewracają hehe)

1/4 l kwaśnej śmietany

200 g cukru

2 jajka

200 g mąki(około szklanki)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

tłuszcz do smażenia


Rozmieszać śmietanę z cukrem i jajkami, 

dodawać łyżką mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia do uzyskania odpowiedniej (nie za gęstej konsystencji,)

 i potem łyżeczką maczaną w gorącym tłuszczu wkładać małe porcje do tego tłuszczu.(same się przewracają)
 Smakują jeszcze ciepłe, ale i potem zimne..






Archiwum bloga