wtorek, 10 lutego 2015

Migdałowe ciasto na walentynki




Migdałowe ciasto 


SkładnikiPrzepis
Ciasto:
kubek śmietany 36%  (200ml)-kubek w którym sprzedawana jest śmietana)
kubek cukru (ten kubek po śmietanie)
4 jaja
2 kubki mąki(też ten kubek po śmietanie)
1 proszek do pieczenia
Polewa:
150g masła
2 cukry waniliowe
1 kubek cukru (ciągle ten po śmietanie)
4 łyżki mleka
200g płatków migdałowych

Na ciasto: wszystkie składniki wymieszać mikserem. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Piec w 175 stopniach przez około 20-25 minut aż się zarumieni.
Polewa: Wszystkie składniki zagotować. Wyłożyć na podpieczone ciasto (po tych 20-25 minutach) i piec kolejne 10 minut.
Przepis na to ciasto dostałam parę lat temu od koleżanki.
Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Trzeba tylko pamiętać, żeby produkty były w temperaturze pokojowej. I co najważniejsze nie brudzi się przy nim żadnej szklanki.

Archiwum bloga