środa, 5 grudnia 2012

Wiec już teraz drogi święty, szykuj drogie mi prezenty,

List do Św. Mikołaja




Może w tym roku dotrze na czas:)
Hej!
Dziadunio z siwą brodą,
nie nadążasz ty za modą,
w tej czerwonej pelerynie,
kilka wieków już Ci płynie.

Lecz nie skarżysz się nikomu
i do niejednego domu,
wór prezentów dźwigasz pełny,
tak tradycji jesteś wierny.

Zajrzyj do mnie tegoż roku,
żebym nie doznała szoku,
byłam grzeczna cały czas!
Sprawozdanie w ręku masz.

Wiec już teraz drogi święty,
szykuj drogie mi prezenty,
trzy sukienki, spodnie szwedy,
kamizelki dwie od biedy.

No i jeszcze drogi dziadku,
kup samochód po wypadku,
z gospodynią chatę,
zagraniczne wczasy-latem!

A na koniec supermana,
(i nie ważna dzisiaj cena),
gotowego wciąż do psoty,
a na zdradę bez ochoty!

Tylko tyle moich życzeń.
Trochę dużo - to ciut zmień!
Ujmij tylko bez przesady.





Rózga - znowu! Masz zasady!
Interpunkcja! Przecinki się rozlazły same bez mojej zgody. List stary jak świat i nadal aktualny!
Napisany 2009-12-06  
Dodano 2011-12-05 13:28:56  
Autor: lojka 5 z 12 poziomów

**************************************************************************************http://babcia-uleczka.blog.onet.pl/ zapraszam także na opowiadanie świąteczne na tym moim blogu.
W nocy spadł u nas śnieg i pewnie dzieciarnia się z tego bardzo ucieszy. Ja już trochę mniej bo ślisko i teraz prócz bólu rąk dołączyło kolano. Dostałam tabletki przeciwbólowe wczoraj od lekarza i tyle.Wnuk po operacji oka,ja za 2 tygodnie jak nie przejdzie sterydy. Nieciekawie to wszystko wygląda. Więc prośba do Mikołaja ;zdrowia kochany dla nas wszystkich. Więcej do szczęścia nie potrzeba.

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Temat przedświąteczny 12 potraw czy być muszą?

http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/uroczystosci/dlaczego-na-wigilijnym-stole-powinno-byc-12-potraw-i-dlaczego-trzeba-sprobowac-kazdej-z-nich,87_34803.html

Dlaczego jest 12 potraw i dlaczego trzeba spróbować każdej z nich?


Dziś tradycja uległa nieco zmianie.
 Na bożonarodzeniowym stole powinno być dwanaście potraw, co dla naszych przodków oznaczało bogactwo.

Dwanaście ma symbolizować liczbę apostołów, którzy razem z Jezusem zasiadali do ostatniej wieczerzy, choć może to się kojarzyć raczej z Wielkanocą niż Bożym Narodzeniem. 

Aby zapewnić sobie szczęście i przychylność losu w nadchodzącym roku należy spróbować każdego dania. Inaczej może spotkać nas nieszczęście.




Lista najpopularniejszych wigilijnych potraw

  1. Śledź - Wigilijny hit! Śledź w cieście - spróbuj go raz podać inaczej >>


    Przepis na śledzie w cieście

    Krok 1 Kup 1 kilogram zwykłych śledzi matiasów. Na kilka godzin namocz je w wodzie.
    Krok 2 Następnie opłucz śledzie jeszcze raz w zimnej wodzie i osusz. Potem przekrój na pół tworząc pojedyncze płaty.
    Krok 3 Przygotuj ciasto do obtoczenia śledzi. Mąkę, mleko i jajka (jak na ciasto naleśnikowe) wrzuć do wysokiego naczynia i wymieszaj za pomocą miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec wsyp odrobinę soli i pieprzu dla złamania smaku.
    Krok 4 Na patelni podgrzej olej lub oliwę. Kawałki śledzia dokładnie zanurz w cieście i połóż na rozgrzaną patelnię. Smaż tak długo, aż zarumienią się na złoty kolor.
    Krok 5 Śledzie można podać na gorąco lub na zimno - z sałatką ziemiaczaną lub warzywną, albo dowolną inną. Można je też udekorować rzodkiewką, zjeść same lub z pieczywem.

    *********************************************************************************************************************


  2. Ryba po grecku - Jak zrobić rybę po grecku? >>



  3. Kapusta z grochem lub bigos - Jak zrobić prawdziwy babciny bigos? >>


  4. Pierogi z kapustą i grzybami - Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami? >>




  5. Jak klikniecie sobie na poszczególne potrawy to wam się ukażą przepisy. jak ten pierwszy który tu skopiowałam.
******************************************************************************
http://lipeczka.blogspot.com/-Zapraszam także na ten mój blog 

sobota, 1 grudnia 2012

Bardzo ważne jest też, żeby nasz organizm nie był zakwaszony



Nie zarejestrowany, 12.09.2010 22:30
Witam serdecznie wszystkich cierpiących na stawy !!! Polska leży w klimacie dość wilgotnym, mamy huśtawkę pogodową, raz jest ciepło, innym razem chłodno. Stawy tego nie lubią, dlatego tak ważna jest dieta ocieplająca organizm. Produkty które spożywamy muszą ocieplać nasz organizm i nasze kości, a nie je wychładzać. Jeśli będziemy wychładzali nasz organizm takimi produktami jak; mleko, jogurty, mięso wieprzowe, surowe warzywa itd..będziemy zawsze narzekali na nasze kości. Nasze stawy blokujemy też węglowodanami tj: mąka pszenna/ 70% cukru/, słodycze i stąd bóle stawów. Także nadwaga i małe ilości picia wody ciepłej / detoksykacja/ , nie zimnej przyczyniają się do problemów z naszymi kościami. Codzienna półgodzinna gimnastyka z samego rana i wieczorne spacery są jak najbardziej wskazane, żeby zachować w dobrym stanie nasz organizm i kręgosłup. Bardzo ważne jest też, żeby nasz organizm nie był zakwaszony, czyli pH mocz\u powinno wynosić przynajmniej 7,0. W zakwaszonym organizmie / a większość z nas ma od 5,5 do 6,0/ nie da się wyleczyć pacjenta. Ponadto toksyny które gromadzą się w naszych kościach, chore jelita i stany zapalne w organizmie, też blokują wchłanianie się wapnia z produktów które spożywamy. Podsumowując to wszystko chce powiedzieć, żeby były zdrowe kości musimy wyprowadzić cały organizm. Nie możemy dzielić go na części, ponieważ nie da się wyleczyć tylko jednego schorzenia, ponieważ wszystko jest ze sobą powiązane. W razie problemów i pytań proszę pisać na maila bozena550@wp.pl Pozdrawiam dietetyk

Przepraszam za ten drastyczny post(czyż nie dobija się koni)

Jestem załamana  koszmarne bóle i kompletny brak możliwości funkcjonowania rankiem w podstawowych czynnościach pielęgnacyjnych. Miałam wczoraj odebrać wyniki badań i nie potrafiłam się ani umyć ani ubrać. paluchy opuchnięta i tak bolące bezwładne że trudno to opisywać . Zaalarmowałam rodzinę ale tylko moja młodsza synowa była dyspozycyjna. Zaoferowała mi pomoc i pojechała do przychodni po wyniki. Poszła z tymi wynikami do dyżurującej lekarki, i okazało się że mam fantastyczne jak na mój wiek wyniki. Jedynie OB 60, ale to po takiej infekcji normalne. Kazała jedynie brać leki przeciwbólowe. Oczywiście po takich wieściach i pomocy synowej skakałabym z radości gdyby choć trochę te bóle ustały  Można je tylko przyrównywać do bólu zęba(chyba wszystkich zębów) a to już trwa miesiąc bez widoku poprawy. Wnuczka się wieczorem pojawiła i chciała mi pomóc sprzątać mieszkanie. Ale ja wolałam rozmowę z nią. Potem się okazało że wybierała się na andrzejki, no to sobie podwójnie cenie ten czas jaki mi poświęciła. Ach 19 lat i studniówka jej w główce. Pokazała mi jaka sobie wymarzyła kreację na ten bal. Maja teraz dobrze co niektórzy młodzi. A jutro już pierwsza niedziela adwentu. Szybko mi ten listopad przeleciał. Smaruje ręce maścią końską łykam Ibuprom, to zobaczę czy dam rady dziś jakoś funkcjonować ,przynajmniej z higiena osobista i ubiorem. Wczoraj nie dałam sobie z tym rady. Przepraszam za ten drastyczny post, ale musiałam to z siebie wyrzucić.

piątek, 30 listopada 2012

Andrzejki i piątek- To może śledzik do wódeczki


Śledzie po warszawsku

Składniki:
  • 6 filetow śledziowych solonych, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 1 cebula, 
  • 1 marynowana papryka, 
  • 1 kwaszony ogórek, 
  • 1 łyżka musztardy, 
  • pieprz, 
  • 1 szklanka oleju (lub oliwy). 
  • Do przybrania gałązki natki pietruszki. Potrzebne są też wykałaczki.

Przygotowanie:
filety śledziowe namoczyć w zimnym mleku na 2 godziny, po czym wyjąć i osuszyć.
 Cebulę obrać i razem z papryką i ogórkiem drobno posiekać. 
Śledzie posmarować cienko musztardą, posypać posiekanymi warzywami i pieprzem.
 Każdy filet zwinąć ciasno w rulonik i spiąć wykałaczką.
 Śledzie ułożyć ciasno w słoiku, zalać olejem i wstawić do lodówki na kilka godzin.
 Podawać przybrane gałązkami natki.


http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuchnia/sledzie-w-oleju-i-sledzie-po-warszawsku-jak-zrobic-podajemy-smaczny-przepis,17_35083.html

Witajcie . Dziś Andrzejki a mnie jakoś nie jest za wesoło. Zobaczę co lekarka i wyniki mi powiedzą dziś po południu. 


Znalazłam

 w sieci ten przepis na śledzia. Czasem mam ochotę na śledzie ale teraz i tak z moim apetytem nie jest najlepiej. 

Mój mąż nieżyjący już od 10 lat, był człowiekiem towarzyskim i nie było zmiłuj ,Zabawa Andrzejkowa musiała być w programie.



 Szkoda tylko, że się niestety nie kontrolował w piciu napojów z procentami.
 Dlatego te zabawy mam w nie za bardzo dobrej pamięci.

Wszystkim zaglądającym tu Andrzejom 100 lat!!!

czwartek, 29 listopada 2012

Kupiłam sobie kaktusy w Biedronce patrzcie jakie ładne

 
To zdjęcie robilam wczoraj moją komorką. Mialam już kiedys takiego kaktusa ale tylko raz mi zakwitł. Chyba źle go potraktowalam i dlatego. Teraz jak juz wiem co to taki i jakie ma wymagania mam nadzieję że się mi uda go utrzymać na dłużej.
Posted by Picasapo u

kazaniu się pąków niecipo ukazaniu się pąków nieco zwiększamy podlewanie, nadal uważając, by rośliny nie zalać. Zimą musimy także zadbać o wysoką wilgotność powietrza, ale od momentu pojawienia się pąków kwiatowych nie możemy rośliny już zraszać. Gdy paki osiągną długość około 2-5mm, zapewniamy roślinie wyższą temperaturę (do około 20°C), żeby kwiaty mogły się rozwinąć. Roślina wymaga dwóch okresów spoczynku w ciągu roku, są one potrzebne dla pobudzenia rośliny do ponownego kwitnienia. Pierwszy okres trwa od sierpnia do października i wymaga temperatury poniżej 15ºC (najlepiej 10-12°C). Gdy po kwitnieniu pędy zaczynają matowieć, jest to znak, że roślina wchodzi w drugi okres spoczynku, trwający do początków wiosny. Zapewniamy w tym okresie (II-III) roślinie chłód i ograniczamy podlewanie; podlewamy wówczas, gdy pędy zaczynają się lekko kurczyć. Wtedy też jest najlepszy okres dla przesadzania szlumbergery. Ogólnie przesadzamy tylko okazy bardzo rozrośnięte i do doniczki o średnicy tylko o centymetr większej od poprzedniej, najlepiej raz na 3-4 lata (wiele roślin lepiej kwitnie w doniczkach nieco przyciasnych, ale tylko nieco!). Rozmnożyć roślinę możemy bardzo łatwo poprzez ukorzenianie fragmentów pędów, nawet pojedynczych członów, w umiarkowanie wilgotnym podłożu torfowym lub piaszczystym. Miejsca cięcia lub oderwania sadzonek powinny lekko przeschnąć przed posadzeniem ich. Ukorzenianie trwa 3-6 tygodni. Po ukorzenieniu sadzonki przesadzamy w odpowiednie podłoże. W okresie wzrostu i letniego spoczynku kaktus bożonarodzeniowy najlepiej czuje się na zewnątrz, gdzie powinien stać w półcieniu i miejscu zabezpieczonym przed zbyt obfitymi opadami deszczu.aniu się pąków nieco zwiększamy także zadbać o wysoką wilgotność powietrza,e dami deszczu.

środa, 28 listopada 2012

Przepis na imbir z miodem i cytryną i nie tylko:


Koniec parapetówy tu na tym blogu. Wracam do prozy życia  Byłam dziś rano w przychodni , i wróciłam o prawie 80 złotych lżejsza, bo za niektóre badanie krwi trzeba z własnego portfela zapłacić. Za badanie krwi na boreliozę 50 zł. i jeszcze doszło do tego kilka ważnych ,które także kasa nie płaci, no i się nazbierało. Wyniki i wiyzyta lekarska dopiero w piątek.

No i znalazłam w sieci  ciekawe informacje na temat imbiru. Dla mnie ciekawe ,że też dobry imbir na stawy.



Zastosowanie[edytuj]

Przedawkowanie[edytuj]

W przypadku przedawkowania imbiru (herbaty, nalewki, tabletek, surowego imbiru) można odczuć zawroty głowy, senność, nudności oraz nieregularny rytm bicia serca. Z tego powodu nie należy łączyć różnych preparatów zawierających imbir[2].




Imbir leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne, łagodzi infekcje, właściwości antyseptyczne, działa bakteriobójczo.

Sok z imbiru: 1 łyżeczka soku z imbiru rozcieńczona 1/2 szklanki wrzątku. Pić 1x dziennie. (również pomaga w leczeniu nowotworów)

Herbata z imbiru: 5-6 plasterków surowego imbiru zalać 1 szklankę wrzątku i dodać sok z cytryny. Przestudzić, pić 2 x dziennie.

Przepis na imbir z miodem i cytryną: (doskonałe na przeziębienia) Pokrojony na plasteki korzeń imbiru (większą ilość) zalać naturalnym miodem, dodać sok z 1 cytryny, wymieszać.
 Trzymać w szczelnie zakręcanym słoiku w chłodnym miejscu. 
Można używać już po 1/2 godziny, jeść kilka łyżeczek miodu razem z korzeniem imbiru.
 Można zalewać wrzątkiem i pić gorące herbatki.

Archiwum bloga