poniedziałek, 13 lipca 2015

Potrzebna jest mocna europejska odpowiedź na tę sytuację

http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/1473349,Polska-przyjmie-2-tysiecy-uchodzcow-Finisz-rozmow-UE-o-imigrantach


 Wojna w Syrii trwa już piąty rok i nadal nie widać jej końca - ocenia agenda ONZ.
Jak podaje ONZ, od początku roku do Europy przez Morze Śródziemne przybyło 137 tysięcy imigrantów. Jest to o 83 proc. więcej w porównaniu z pierwszym półroczem roku ubiegłego.
Od początku roku 78 tys. uchodźców dotarło do UE szlakiem prowadzącym przez wschodnią część Morza Śródziemnego do Grecji. Wielu przedostaje się przez Serbię na Węgry i dalej na zachód i północ UE. - Potrzebna jest mocna europejska odpowiedź na tę sytuację i skuteczny mechanizm, oparty na solidarności



Tysiąc imigrantów to uciekinierzy z Syrii, którzy przebywają w obozach dla uchodźców. Druga grupa, licząca tysiąc osób, to imigranci z Afryki Północnej, którzy przedostali się do Europy, przepływając Morze Śródziemne.


Unijne kraje zobowiązały się do przyjęcia 20 tysięcy uciekinierów z Syrii, którzy przebywają w obozach dla uchodźców oraz 40 tysięcy imigrantów, którzy dotarli już do Grecji i Włoch. Wiceminister Stachańczyk oświadczył, że Polska z każdej z tych grup jest gotowa wziąć do siebie tysiąc osób. - Nie ma takiej gwarancji, że tyle osób przyjedzie, ale łączna nasza propozycja to jest tysiąc plus tysiąc czyli dwa tysiące - powiedział wiceminister. To mniej niż chciała Komisja Europejska, która uważa, że Polska powinna przyjąć ponad 3600 osób. Wiceminister uważa jednak, że podczas obrad w Luksemburgu nie było nacisków, by rząd w Warszawie zadeklarował większe liczby.

Jeśli chodzi o przesiedlenia osób spoza Unii, państwa członkowskie już się w tej sprawie właściwie porozumiały. Nie wszystkie rządy były jednak w stanie już teraz zadeklarować konkretne liczby w sprawie przyjmowania imigrantów z Grecji i z Włoch. - Nie brakuje nam dużo, ale w niektórych krajach konieczne są dodatkowe ustalenia - powiedział Jean Asselborn minister ds. migracji i azylu Luksemburga. Decyzje w sprawie ostatecznych liczb mają zapaść 20 lipca na kolejnym spotkaniu ministrów.

niedziela, 12 lipca 2015

kwiaty lipca( zawsze coś tam sobie w moim ogrodzie kwitnie) i sorbet z awokado



Kończy się niedziela . Przyjaciółka wyjechała i mam czas by coś tu wpisać.  Pogoda była cudowna. W sam raz ciepło i nie za gorąco.
                           *******************
http://urodaizdrowie.pl/rozne-potrawy-z-avocado

ciekawe przepisy z awokado są pod tym adresem powyżej

tu przykładowo jeden z nich który kiedyś wypróbuję. 

A sama dziś zrobiłam z własnego pomysłu sorbet z awokado i przecieru jabłkowego z moich tegorocznych wczesnych jabłek i 1 rozpuszczonej według przepisu na opakowaniu galaretki cytrynowej . Wszystko zmiksowałam ,wlałam do maszynki na lody i powiem że nie spodziewałam się ze będą aż tak smaczne..


Avocado Pesto Pasta

Składniki:– 1/2 kg makaronu linguini
– 1 pęczek bazylii (ok. 2,5 uncji)
– 1/2 szklanki orzeszków piniowych
– 2 dojrzałe awokado, obrane i bez pestek
– 2 łyżki świeżego soku z cytryny (ok. 1/2 cytryny)
– 3 ząbki czosnku
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek
– sól do smaku
– świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
– 1/4 szklanki posiekanych suszonych pomidorów (opcjonalne)
Przygotowanie:W garnku, doprowadzić wodę do wrzenia. Wrzucić makaron i gotować wg wskazówek na opakowaniu. Wymieszać w blenderze bazylię, orzeszki piniowe, awokado, sok z cytryny, czosnek, oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Odcedzić makaron. W dużej misce przed podaniem wymieszać pesto z gorącym, świeżo ugotowanym makaronem i udekorować bazylią. Można podawać z suszonymi pomidorami.



obrazek i tekst z sieci


100 g awokado ma aż 130-200 kcal. Mimo iż miąższ jest bardzo tłusty (ok. 30%) to w odróżnieniu od frytek i kiełbasy nie szkodzi naszym kształtom. Wręcz przeciwnie, dzięki temu treściwemu „ciału” w awokado nagromadzone jest całe bogactwo dobroczynnych dla urody i zdrowia składników: pełnowartościowe białko, witaminy C, E, K, H, PP oraz z grupy B, karoteny a także kwas foliowy, potas, miedź i błonnik. 










piątek, 10 lipca 2015

Rusz swoje cztery litery, a kalorie spalisz bonusowo.

Od godziny nie śpię a jest dopiero 5,08. Ostatnia burza u nas mnie nie obudziła a dziś obudziło mnie piskliwe miauczenie mojej kotki.. Dzień się dopiero budzi a ja chyba jeszcze wskoczę do łóżka hehe.. ech może tu jeszcze coś później dopiszę, a jak nie to miłego dnia życzę zaglądającym w ten lipcowy piątek

Ruszcie swoje cztery litery, a kalorie spalicie  podobno bonusowo a ja idę spać .To przywilej seniorki na zasłużonej emeryturze hehe przecież jest dopiero 5,28 rano...

http://www.menshealth.pl/dieta/Cala-prawda-o-kaloriach,4831,1

Twoje zadanie: patrz na żywność nie tylko pod względem ilości kalorii, ale tego wszystkiego, co poza nimi dostarczają.
Wszystkie kalorie są sobie równe
Właśnie, że nie. Nasze paliwo pochodzi z trzech źródeł: białka, węglowodanów i tłuszczu, czyli podstawowych składników naszego pożywienia. Każde z nich jest traktowane przez organizm w inny sposób. Na każde 100 kilokalorii węglowodanów, które sobie dostarczasz z jedzeniem, Twój organizm w czasie trawienia spala maksymalnie 10 kcal. Jeśli chodzi o tłuszcze, na ich strawienie ludzkie ciało potrzebuje jeszcze mniej energii.
"Mistrzem spalania kalorii jest białko: aby strawić 100 kilokalorii białka, będziesz musiał zuzyć od 20 do nawet 30 kcal" - wyjaśnia prof. Buchowski.
Twoje zadanie: jeśli chcesz schudnąć, białko w Twojej diecie powinno być priorytetem.
Co zjesz, to wchłoniesz
To nie takie proste. Z żołądka pożywienie dociera do jelita cienkiego, które poprzez swoje gąbczaste ściany wchłania składniki odżywcze. Tłuszcz szybko dostaje się do ścianki jelit, ale od 5 do 10% z nich tylko prześlizguje się przez nie i nie zostaje wchłonięte. Jeśli chodzi o białka, to te pochodzenia zwierzęcego są bardziej strawne niż roślinne. Zatem składniki odżywcze, ale również kalorie z polędwicy, lepiej się wchłoną niż z tofu.
Błonnik, który występuje w niektórych złożonych węglowodanach (warzywa i produkty pełnoziarniste), ma wręcz tendencję do blokowania wchłaniania kalorii. Załóżmy, że brokuł ma tyle samo kalorii, co słodki cukierek. Błonnik w brokułach sprawi jednak, że warzywa dostarczą mniej energii, a więcej witamin i minerałów.
Twoje zadanie: staraj się spożywać od 35 do 60 gramów błonnika dziennie.
Niskokaloryczne jedzenie pomaga spalić więcej
Nie zawsze. Przetworzone, niskokaloryczne produkty spożywcze mogą być słabymi sojusznikami w odchudzaniu. Wiadomo, że pominięcie cukru jest chyba najprostszym sposobem zmniejszenia ilości kalorii. Jednak producenci żywności na ogół zastępują cukier słodzikami, np. aspartamem. Tymczasem badania na szczurach przeprowadzone w 2008 r. pokazały rzecz zaskakującą. Te, które jadły sztucznie słodzone jogurty, w kolejnych posiłkach dostarczały więcej kalorii, wskutek czego przybierały na wadze.
Twoje zadanie: bardziej skup się na zdrowym jedzeniu niż przeliczaniu kalorii. Nie rezygnuj z cukru - ten ze zdrowego źródła jest całkiem przydatny. Postaw na warzywa i owoce!
Ćwicząc, spalam najwięcej kalorii
Niekoniecznie.Większość kalorii spala się w stałym tempie, jakby na wolnym ogniu, przez całą dobę napędzając życiowe procesy. Do tego potrzebujesz ok. 60% dostarczanej z pożywienia energii. Te funkcje to regeneracja, czyli wymiana starych komórek na nowe, transport tlenu jak i gojenie się ran, oddychanie i tak dalej.
Jest taki wzór, który mówi, że podstawowy metabolizm, czyli wszystkie procesy, które utrzymują Cię przy życiu, wymagają ok. 22 kilokalorii na każdy 1 kilogram masy ciała dziennie. To oznacza, że 85-kilogramowy człowiek będzie spalał 1900 kalorii dziennie, tylko leżąc na kanapie przed TV, oddychając i mrugając powiekami.
Ale Ty wykonujesz przecież mnóstwo innych czynności: spacerujesz, czasami prasujesz i robisz zakupy, prowadzisz samochód, uprawiasz seks, przyrządzasz jedzenie... To wszystko również wymaga energii!
Twoje zadanie: wstawaj z sofy, idź do sklepu, rezygnując z samochodu, wchodź po schodach, zapominając o windzie. Rusz swoje cztery litery, a kalorie spalisz bonusowo.

czwartek, 9 lipca 2015

kiedy bolą stawy trzeba przyglądać się temu co jemy na codzień

https://zasadyzywienia.pl/puryny.html

ŻYJ MNIEJ SŁODKO, MŁODY CZŁOWIEKU.
INACZEJ SŁODKĄ MŁODOŚĆ ZAMIENISZ W KWAŚNĄ STAROŚĆ. 

Co za dużo to nie zdrowo
Nasz organizm ma całkiem dobrze działający sposób radzenia sobie ze spożywanymi w nadmiarze purynami – w trakcie wielu skomplikowanych przemian wytwarza z nich kwas moczowy – związek rozpuszczalny w wodzie, i w całości pozbywa się go z moczem. Niestety, wymyślony przez naturę sposób radzenia sobie z nadmiarem związków purynowych nie przewidział współczesnych zwyczajów dietetycznych — jadłospisów obfitujących w mięso trzy razy dziennie, przez siedem dni w tygodniu. To często zbyt dużo, aby wymyślony przez naturę sposób zadziałał. W efekcie kwas moczowy gromadzi się w organizmie: w nerkach w formie kamieni lub też w stawach (dna moczanowa).
W chorobie
W przypadku chorób rozwijających się pod wpływem nadmiernego spożywania produktów bogatopurynowych, tj.:
  • w dnie moczanowej,
  • w kamicy moczanowej.
głównym sposobem leczenia jest drastyczna zmiana zwyczajów żywieniowych.
Dokładne opisy zaleceń żywieniowych w tych jednostkach chorobowych zostaną umieszczone w oddzielnych wpisach.
Tabele
W diecie niskopurynowej zwykle stosuje się tabelaryczne zestawienia pokazujące ilości zawartych w artykułach spożywczych puryn lub też przeliczenie tych składników na ilości wyprodukowywanego z nich kwasu moczowego i tak np.:
100 g buraków to 17–19 mg puryn lub 40–45 mg kwasu moczowego (czyli ok. 2,4 razy więcej)
Przedstawiony poniżej spis artykułów spożywczych oparty jest właśnie o przeliczenie puryn na ilość wytworzonego kwasu moczowego w 100 g produktów jadalnych i zawiera dwa typy danych:
  • pewne – opracowane na podstawie źródeł naukowych (zaznaczone *),
  • niepewne – opracowane na podstawie stron internetowych angielskich i niemieckich, zwykle zawierających znacznie większa ilość produktów — wybrałam te strony, które podawały podobne informacje dotyczące żywności, których zawartość kwasu moczowego była mi znana.
Tabele pod tym adresem
https://zasadyzywienia.pl/puryny.html

http://www.eioba.pl/a/1o8q/wplyw-zakwaszania-na-stan-zdrowia-organizmu
Dużo tego do czytania ale warto!!

i jeszcze to znalazłam
  
Tak! Mięso z indyka jest np. szczególnie polecane osobom cierpiącym na podagrę (dnę moczanową), w której kluczowe znaczenie ma odpowiednia dieta. Mięso z indyka jest najbardziej wskazanym przy tej dolegliwości źródłem białka zwierzęcego ze względu na minimalną zawartość puryn. Niestety schorzenie to jest coraz bardziej popularne, zwłaszcza wśród mężczyzn, ze względu na niewłaściwą dietę: spożywanie znacznych ilości tłustych mięs, tłuszczów nasyconych, alkoholu oraz kawy.



****************************************
Czasem kuleję na prawą nogę bo bolą mnie stawy stopy. Zrobiłam badania i wynik wskazuje na dnę moczanową,a więc temat mnie interesuje i może nie tylko mnie, więc  na dzień dzisiejszy temat dla naszych komentarzy. Serdecznie zapraszam-;))

środa, 8 lipca 2015

Po nocnej burzy



obrazek i tekst z sieci, a mógłby być mój bo podobnie czuję tylko że ja tak pięknie pisać nie potrafię niestety...
"...Teraz jest już cicho i spokojnie… tylko ptaki znowu mają tyle do powiedzenia, niezmordowane, żyjące swoimi problemami, w swoim ptasim nieskomplikowanym jak sądzę świecie… Zastanawialiście się kiedyś wsłuchując się w ich „śpiew” co to za pogawędki sobie ucinają? Co takiego obgadują? Co sobie komunikują, co przekazują?
A czekaliście kiedyś do świtu by usłyszeć pierwszego, który zacznie? Mnie zdarzyło się to kilka razy, doczekałam świtu i odnotowałam na zegarze godzinę 4:27 – prawdziwe ranne ptaszki z nich.
 Najczęściej ptasi głosik pojawia się gdy zaczyna świtać, kiedy już nie ma odwrotu, kiedy zaczyna się ten zaczarowany proces przejścia nocy w dzień, kiedy minuta po minucie robi się jaśniej… , wówczas ptaki nie zważając jaki to dzień tygodnia – otwierają oczka i zaczynają żyć. Nam o tej godzinie z trudem przyszłoby żyć z taką energią w głosie, oj trudno…,,



http://icaliente.pl/day-by-day/letnia-burza/

http://icaliente.pl/day-by-day/po-burzy/

Warto poczytać całość!!!






Siedzę tu sobie z moją poranną kawą i się cieszę że się trochę ochłodziło. Dzwony właśnie dzwonią na mszę poranną(tu u nas o 7 rano) czas dzień rozpocząć.Chwalić dzień będę dopiero wieczorkiem, hehe. Miłego dnia zaglądającym na mój blog-;))




wtorek, 7 lipca 2015

kolejny gorący dzień.

http://czterykaty.pl/czterykaty/56,97463,14400439,A_jednak_otworz_okna_,,6.html

Za gorąco w mieszkaniu? Sześć prostych sposobów, by obniżyć temperaturę pomieszczeń

red.

07.08.2013 11:09
A A A Drukuj
Fot. Amy JohanssonShutterstock.com

Okna można otworzyć po zmroku, wtedy jest chłodniej. Wietrz mieszkanie przez 4 do 6 godzin, lub do rana. Rześkie poranne powietrze ułatwi poranne wstawanie i przygotuje na kolejny gorący dzień.

Jest po północy. Spać się nie da pomimo otwartych okien...

poniedziałek, 6 lipca 2015

Gorący poniedziałek wyluzuj!!

http://www.ofeminin.pl/diety/co-spowalnia-przemiane-materii-s1245462.html






Znalezione obrazy dla zapytania wyluzuj obrazki

-> Przychodzi facet do lekarza i mówi: - Panie doktorze, nie piję, nie palę, nie używam; czy w związku z tym będę dłużej żył? - Teoretycznie - tak, ale po co?! 

-> Przychodzi facet do lekarza i mówi: - Panie doktorze, wątroba mnie boli. - A czy pije pan wódkę? - pyta lekarz. - Piję, piję panie doktorze, ale mi nie pomaga...

Przeżywasz długotrwały stres

Kolejny przykład na to co spowalnia przemianę materii? Stres. Ma on nie tylko wpływ na twoje samopoczucie. Źle wpływa także na metabolizm. Kortyzol, który wytwarza się w czasie stresu, wspomaga odkładanie tłuszczu w organizmie. Jedyne wyjście?

 Wyluzuj!

Polecam lody z nektarynkami, ale zamiast śmietany dałam serek z wiaderka.. przed chwilką skonsumowałam 1 porcję polecam.
przepis z sieci(jak nie znam angielski za dobrze)

Składniki / Ingredients
800 g dojrzałych nektarynek lub brzoskwiń / 800g of ripe nectarines or peaches
0,5 szklanki cukru pudru / 0,5 cup of powder sugar
0,5L tłustej śmietany (30%) / 0,5L of double cream (30-36%)

Przepis dla osób posiadających maszynę do robienia lodów / Version for ice-cream maker users  
1. Odpowiednio wcześnie zamroź pojemnik chłodzący twojej maszyny do robienia lodów (ok. 24 h wcześniej) / Freeze the cooling bowl of your ice-cream maker (around 24h before ice-cream preparation)  
2.  Zmiksuj nektarynki lub brzoskwinie z cukrem pudrem / Pure nectarines or peaches together with powder sugar  
3. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj / Add heavy cream and mix well
4. Ostudź / Allow to cool  
5. Umieść masę na lody w uprzednio zamrożonych pojemniku chłodzącym i postępuj zgodnie z intrukcją obsługi twojej maszyny do robienia lodów / Place the ice-cream mixture in the cooling bowl of your ice-cream maker and proceed according to user manual 

Przepis dla osób nie posiadających maszyny do robienia lodów / Version for those of you who do not have ice-cream maker
1.  Zmiksuj nektarynki lub brzoskwinie z cukrem pudrem / Puree nectarines or peaches together with powder sugar
2. Dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj / Add heavy cream and mix well
3. Ostudź / Allow to cool
4 Umieść masę na lody w pojemniku i włóż do zamrażarki / Place ice-cream mixture in a container and freeze
5. Kilka razy, dopóki masa mocno nie zgęstnieje, mniej więcej co pół godziny wyjmuj masę lodową i miksuj, żeby rozbić kryształki lodu i nadać lodom puszystości / Few times and until ice-cream thicken, remove ice-cream from the freezer and mix well in order to crush small ice crystals and make the texture smoother

Archiwum bloga