piątek, 18 lipca 2014

czyli dziś wodę tu leję i pychotka na osłodzenie tego tematu

http://www.punktzdrowia.pl/zdrowie/7-zalet-wody

http://smaker.pl/przepis-pychotka,31867.html

Pychotka


obrazek z sieci

Składniki

  • gotowe spody biszkoptowe, 2 szt
  • dżem wiśniowy lub porzeczkowy, 1 słoik
  • bezy, 30 dkg
  • kakao, 1 łyżeczka
  • herbata earl grey, 1 torebka
  • wódka, 1 łyżka
  • cukier, 1 łyżeczka
  • krem
  • gotowy krem karpatka np.Delecta, 1op.
  • masło, 1 kostka
5-6 os.30 minśrednieprzystępne

Przygotowanie

  1. Herbatę zaparzyc w filiżance, posłodzic łyżeczką cukru i dodac łyżkę wódki. Tak przygotowanym "ponczem" nasączyc lekko spodni biszkopt.
  2. Nasączony biszkopt posmarowac dżemem. Krem karpatkowy przygotowac wg. wskazówek na opakowaniu i zmiksowac go z kostką masła. Powstałą masę wyłożyc na dżem pozostawiając ok. 3 łyżek do posmarowania górnej części. Przykryc wszystko drugim biszkoptem, który można również lekko nasączyc. Pozostały krem rozprowadzic na wierzchu ciasta.
  3. Bezy pokruszyc, ale nie za drobno i posypac nimi górną warstwę kremu tak aby pokryły całą powierzchnię. Na koniec bezy oprószyc cieniutką wartewką kakałka. Smacznego
***************************************************************************************

Pieczenie biszkoptu to przecież nie sztuka dla mnie, ale czasem i to się juz nie chce. Taki awaryjny przepis chyba warto mieć z zanadrzu, kiedy potrzebujemy mieć na kawę coś słodkiego. 

Ale dziś tu u mnie wodę leję hehe..



http://www.punktzdrowia.pl/zdrowie/7-zalet-wody










7 ZALET WODY


7 zalet wody
Woda jest niezbędna dla organizmu i bardzo ważne jest, żeby przyjmować odpowiednie ilości tego płynu w ciągu dnia. Woda jest zdrowa i nie posiada wad innych napojów, jak chociażby napojów słodzonych. Dzienna dawka to około 1,5 litra wody. Jeszcze bardziej potrzebujemy wody podczas wysiłku fizycznego, odchudzania lub choroby – wtedy dawka może wynieść nawet 3 litry dziennie.
Poniżej przedstawiamy listę 7 najważniejszych zalet wody:

1. DODAJE ENERGII

Kiedy czujemy się wycieńczeni, woda potrafi dodać energii. Odwodnienie powoduje zmęczenie, dlatego ważne jest uzupełnianie płynów.
Ponadto, woda pomaga dostarczać krwi tlenu oraz innych istotnych składników odżywczych do komórek ciała. Picie odpowiedniej ilości wody powoduje, że serce nie musi pracować zbyt intensywnie pompując krew.(Może dlatego dziś moje mierzone rano ciśnienie jest takie ; 127/69/52 dopis Uleczka)

2. OBNIŻA STRES

Tkanka mózgowa w aż 70-80 procentach składa się z wody – kiedy jesteśmy odwodnieni, zarówno ciało jak i umysł mocno to odczuwają, jesteśmy zestresowani. Kiedy czujemy pragnienie, oznacza to, że już jesteśmy odrobinę odwodnieni.
Należy pilnować uzupełniania płynów i trzymać pod ręką szklankę z wodą lub butelkę wody mineralnej, żeby móc popijać ją regularnie.

3. POMAGA PODCZAS ODCHUDZANIA

Woda powoduje, że czujemy się pełni, nasyceni. Jeżeli próbujesz się odchudzać, zastąp słodzone napoje wodą i wypijaj szklankę przed każdym posiłkiem, żeby zjadać mniej.
Picie większej ilości wody pozwala przyspieszyć metabolizm – zwłaszcza, jeżeli woda jest zimna. Organizm pracuje, żeby ocieplić wypitą wodę i dzięki temu spala kilka dodatkowych kalorii.

4. POMAGA PODCZAS WYSIŁKU FIZYCZNEGO

Picie wody pozwala zapobiegać skurczom mięśni oraz nawilża stawy. Kiedy jesteśmy odpowiednio nawodnieni, możemy ćwiczyć dłużej i intensywniej bez obaw padnięcia z wysiłku.
W trakcie treningu lub innego intensywnego wysiłku ficzynego należy pić wodę regularnie, małymi łyczkami, najlepiej w trakcie przerw. Najlepiej pić wodę mineralną niegazowaną.

5. ODŻYWIA SKÓRĘ

Zmarszczki są bardziej widoczne, kiedy organizm nie dostaje odpowiedniej ilości wody, dlatego woda jest naturalnym „kremem do skóry”. Picie wody nawadnia i spulchnia komórki skóry, dzięki czemu twarz oraz całe ciało wygląda młodziej.
Ponadto, woda wypłukuje nieczystości oraz poprawia krążenie i przepływ krwi, dzięki czemu skóra jest czystsza i nabiera lepszego odcieniu.

6. POPRAWIA TRAWIENIE

Woda, podobnie jak błonnik, jest niezbędna dla dobrego trawienia – pozwala ona rozpuszczać cząstki jedzenia i niepotrzebne składniki, a następnie przesyłać je przez przewód pokarmowy.
Jeżeli jesteśmy odwodnieni, organizm zabiera całą wodę, przez co okrężnica pozostaje wysuszona i odpowiednie trawienie jest o wiele trudniejsze.

7. POMAGA ZMNIEJSZAĆ KAMIENIE NERKOWE

Problem kamieni nerkowych robi się coraz większy, również wśród dzieci, ponieważ ludzie nie piją odpowiedniej ilości wody.
Woda rozpuszcza sole i minerały w moczu, z których formują się kryształki zwane kamieniami nerkowymi. W rozcieńczonej urynie kamienie nerkowe nie mogą się formować, dlatego bardzo ważne jest picie dużej ilości wody.

*********************************************************************************
O matko jak ten czas pędzi!!!. Już jest po 12 w południe a w dodatku już znów jest piątek.Gdyby nie ten kalendarz tu na moim komputerze, pewnie bym znów ten piątek przeoczyła jak ten zeszłego piątku, kiedy wyjeżdżał pierwszy raz na kolonię mój 9 letni wnuczek, a ja myślałam że to dopiero mamy środę. Byłam tym niepocieszona bo sie z nim nie pożegnałam(-;
A dziś znów bardzo gorąco, i pewnie wszyscy ci którzy mają wakacje się cieszą z takiej pogody. Ale ja naprawdę to nie pamiętam, bym się tak pociła ,jak ostatnimi laty się pocę, przy takich jak dziś wysokich temperaturach. 

Wietrzy się znów moja spocona pościel na balkonie, pod którą się potem znów jakoś się śpi.

Dziś piję zimną przegotowaną wodę ale wzbogaconą sokiem z cytryny i pomarańczy.
 Miłego dnia zaglądającym-;)) 

http://bakeandtaste.blogspot.com/2013/02/nalesniki-z-pieczarkami.html

Idę smażyć naleśniki.



Wartość energetyczna całego ciasta naleśnikowego – 800kcal

Wartość energetyczna 1 naleśnika dietetycznego – 65kcal

Wartość energetyczna 1 naleśnika (grubszego i smażonego na oleju) – 100kcal

http://smak-zdrowia.blogspot.com/2011/10/nalesniki-i-krokiety-na-ostro.html
 Polecam ten link powyżej. To w ogóle jest blog wart zapisania sobie.


czwartek, 17 lipca 2014

Ziemniaki mają 77kcal/100g.

http://smak-zdrowia.blogspot.com/2012/08/czy-ziemniaki-sa-tuczace-fakty-i-mity.html



obrazek z sieci

Czy ziemniaki są tuczące?

 Fakty i mity dietetyczne.



Jak wskazują statystyki, przeciętny Polak zjada ponad 100kg ziemniaków w ciągu roku.

] I wiem, że jak taki przeciętny ktoś słyszy, że jak dieta, to pyry trzeba odstawić,
 to od razu jest już zły, więc szanse powodzenia diety - znikome.

Bo jak nie być sfrustrowanym jak się chce ukochanych kartofelków,
 a tu na upartego przeciętny „każdy” mówi, że ziemniaki są tuczące. 

Więc obalamy mit – ziemniaki nie są tuczące, pod warunkiem, 
że zachowamy umiar i będziemy trzymać się zasad. 

A skąd ten mit? Wydaje mi się, że ludziom się tak wydaje,
 bo ziemniaki zazwyczaj kojarzą się z okrasą maślaną, skwarkami, sosikami,

 mięskiem w tłustych sosach śmietanowych itp. Wiele osób nie wie jak zdrowo podać ziemniaki do obiadu,
 a takie z dodatkami to faktycznie bomba kaloryczna, co postaram się Wam zobrazować. (...)

Warto poczytać całość. Czerwony link wpisać w wyszukiwarkę! Zapraszam i życzę miłego dnia

wtorek, 15 lipca 2014

W trosce o szare komórki

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-na-dobra-pamiec-i-koncentracje_38069.html





obrazek z sieci

..Niedobrze jest, gdy nuda czyha,
Gdy takie serso już cię mierzi i odpycha,
A kiedy nawet już nie będą miały wzięcia
Szare komórki do wynajęcia
Tak mi się dziś przypomniał Młynarski z tym tekstem.




Dieta na pamięć i koncentrację: ryby


Układając jadłospis, pamiętaj, by 2–3 razy w tygodniu zjadać porcje (ok. 150 g) ryby morskiej. 

To jedno z najlepszych źródeł tłuszczów nienasyconych omega-3.

 Te zaś budują mózg i są składnikiem błony komórkowej neuronów, potrzebujemy ich także do wytwarzania neuroprzekaźników, czyli substancji przenoszących impulsy nerwowe.

 Kwasy omega-3 pobudzają również wydzielanie serotoniny, która poprawia nastrój

. Ale to nie wszystko. 

Jak dowodzą naukowcy, dieta bogata w tłuszcze omega-3 obniża ryzyko demencji i choroby Alzheimera.

 Podobne właściwości ma olej lniany, rzepakowy i oliwa. 

Mają one też sporo witaminy E, która spowalnia starzenie się komórek nerwowych.


Dieta na pamięć i koncentrację: mięso



W trosce o szare komórki warto zadbać, by raz dziennie w menu pojawiła się porcja (150 g) mięsa lub 2–3 plasterki wędliny. 

Zawierają one sporo witamin z grupy B, zwłaszcza witaminę PP (niacynę). 

Jej niedobór powoduje osłabienie pamięci, kłopoty ze skupieniem uwagi i kojarzeniem oraz bezsenność. 

Mięso to najlepsze źródło pełnowartościowego białka (wykorzystywanego do wytwarzania tkanki mózgowej i enzymów w mózgu),

 a także dobrze przyswajalnego przez organizm żelaza.

 Poprawia ono ukrwienie mózgu, co sprawia, że jest on lepiej odżywiony i może pracować na wyższych obrotach


http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-na-dobra-pamiec-i-koncentracje_38069.html






Arbuz - ile ma kalorii i czy jest wskazany?

Jedną z większych bolączek osób odchudzających się jest - spożywanie płynów. Powinniśmy wypijać co najmniej 1,5 litra dziennie najlepiej wody. Na ratunek latem przychodzi nam Arbuz.

Arbuz w 92% składa się z wody dlatego idealnie gasi pragnienie. Ma słodki orzeźwiający smak. Zawiera małą ilość witamin za to posiada potas, wapń i magnez.  W 100gramach ma tylko 30kcal. Sama zawartość owoca waży mało - dużo waży skóra. Arbuz jest zalecany przez dietetyków gdyż polepsza przemianę materii oraz wpływa pozytywnie na układ pokarmowy. Jest również używany w kuracjach kosmetycznych.

Arbuz ze względu na duży skład wody jest owocem moczopędnym. Pomocnym w leczeniu rożnych chorób. 
Jest jak najbardziej wskazany podczas diet odchudzających. Nie zrażajcie się tym że jest słodki - można go jeść bez ograniczeń . Sporo osób mówi że arbuz działa tez dobrze na skórę wiec może nasza oponka by lepiej wyglądała? Jak myślicie?(tekst jest z sieci)

********************************************************************************************************************


Zaliczyłam dziś fryzjera . Moja fryzjerka  miała dziś pełny zakład klientek, ale znalazłam inny zakład ,i mam teraz  lepiej ścięte włosy. Chyba na stałe zmienię fryzjerkę, choć ten pierwszy salon jest bliżej mojego domu. 
W drodze powrotnej kupiłam połówkę arbuza, i pyszną wędzoną świeżutką makrelę . Byłabym calutką rybę  zjadła ,ale od czego moje nowe mocne postanowienie poprawy, hehe.. Z trudem ale połowę włożyłam do lodówki. A arbuz już troszeńkę za bardzo dojrzały. Ale w taki upal jak dziś super sprawa..Wredna waga stanęła na tych 1,5 kg mniej. Byłam trochę rozczarowana głupia.Co ja oczekuję, że co, raz dwa i będę znów smukła jak ta łania tak z dnia na dzień..przecież te 1,5 to i tak już sukces jest no nie??






Co powinny jeść osoby starsze

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-dla-seniora-co-powinny-jesc-osoby-

starsze_33561.html


Przykładowe porcje


» Produkty zbożowe:

 mała bułka (kajzerka) lub 1/2 dużej (grahamka),

kromka chleba,

 bułki wrocławskiej, 

4 kromki pieczywa chrupkiego,

 1/2 szklanki gotowanej kaszy,

 płatków zbożowych lub ryżu, 

szklanka makaronu, 

1/3 szklanki suchych płatków lub musli


» Warzywa: 

średniej wielkości warzywo 

(pomidor, ogórek, brokuł, marchewka),

100 g surówki lub warzyw gotowanych,

 5–6 liści sałaty


» Owoce: 

średniej wielkości owoc (np. jabłko, gruszka, banan, kiwi),

 kilka mniejszych (2–3 mandarynki, 3–4 śliwki), 

3/4 szklanki drobnych owoców (malin, truskawek, porzeczek)

, 100 g owoców suszonych


» Tłuszcze:

płaska łyżeczka masła lub oliwy

» Produkty białkowe:

 szklanka mleka,

 maślanki, kefiru, mały jogurt,

 plaster sera twarogowego, 2 plasterki sera żółtego



» Produkty wysokobiałkowe:

 100 g chudego mięsa,

 ryby,

 1/2 piersi z kurczaka,

 5–6 małych plastrów wędliny,


 2/3 szklanki ugotowanych nasion roślin strączkowych,

 jajko


http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/zdrowa-dieta-dla-osob-po-60-rz-doda-energii_37344.html




http://edytor4.republika.pl/kamica6.htm


****************************************
Brokuł na zdrowie!* podobnie jak pozostałe ciemno zabarwione warzywa, jest cennym źródłem kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Poza tym zawiera wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę C, beta-karoten oraz żelazo. Badania naukowe donoszą o antynowotworowych właściwościach tego warzywa. Brokuły tracą aż połowę witaminy C w czasie gotowania, dlatego lepiej gotować je na parze lub podsmażać.* *http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art230,brokuly-i-ich-wartosci-odzywcze.html* 


http://buszujacawkuchni.pl/tag/brokuly/




Zapiekanka z cielęciną i purée ziemniaczano-brokułowym


zapiekanka z cielęciną i puree
Składniki
Warstwa mięsna:
  • cebula biała, 1 mała
  • czosnek, 3 ząbki
  • mielona cielęcina, 300 gram
  • sól, pieprz czarny, suszone zioła: bazylia, estragon, lubczyk
  • pomidor, 1 sztuka
  • marchewka, 1 większa
  • pietruszka, 1 sztuka
  • woda, 3/4 szklanki
  • groszek zielony, 1/2 szklanki
  • oliwa do smażenia
Purée:
  • ziemniaki, 600 gram
  • brokuły, 1 sztuka
  • mleko, 1/3 szklanki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
  1. Cebulę i czosnek obrać. Drobno pokroić. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Dodać cielęcinę. Przyprawić. Rozdrobnić widelcem. Smażyć, aż zmieni kolor z różowego na brązowy. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Warzywa dodać do mięsa. Chwilę dusić. Wlać wodę, a kiedy zredukuje się o połowę dodać rozmrożony groszek. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Gotować do całkowitego wyparowania wody.
  2. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Brokuły podzielić na różki. Zblanszować w dużej ilości osolonej wody. Zmiksować w blenderze. Ziemniaki, brokuły i mleko połączyć w jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
  3. Farsz mięsny równomiernie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Następnie wyłożyć purée. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Znalazłam to przed chwilką tu w necie i myślę że zamiast

 cielęciny może być i inne mięso.

 Podoba mi się to pure z ziemniaków z tym brokułem..





                      **************************


Coś dziś ten komputer mi tu skacze.. 

Zdumiewające te 6 listków salaty. Kto to wymyślił hehe

poniedziałek, 14 lipca 2014

Odchudzanie, to nie jest "coś" na chwilę

Malwa (gość)  • 
Odchudzanie, to nie jest "coś" na chwilę , to po prostu zmiana nawyków żywieniowych . Ludzie często nie zdają sobie sprawy , że jedzą mnóstwo kalorii .Cola , Fast-food , batony , kanapki kupione na stacjach benzynowych oraz inne świństwa , które nic po za złym samopoczuciem , podniesieniem insuliny na chwilę oraz cellulitem nam nie dają. Polecam programy takie jak ," Wiem co jem ", "jem i chudnę " tam można dowiedzieć się sporo na temat zdrowego stylu życia. Wcześniej napisałam o zdrowych słodkich grzeszkach . uwierzcie , raz lub dwa razy w tygodniu zamiast np drugiego śniadania niczego złego nam nie zrobią , wręcz przeciwnie :) każdy zasługuje na odrobinę słodyczy . Istotą zdrowego jedzenia , jest to ,żeby jeść po to żeby żyć a nie żyć po to żeby jeść :) Pozdrawiam i powodzenia !
Podoba mi się ta wypowiedź którą znalazłam na jakimś forum.

http://www.zdrowyapetyt.pl/kalkulatory-zywieniowe.php

Jestem już o 1 kg lżejsza hehe, i to mnie bardzo cieszy a jeszcze bardziej mój kręgosłup. 
Dziś zjadłam talerz owsianki i wypiłam kawę.
Dzień długi ale został mi od wczoraj rosół wołowy to pewnie za pomocą blendera zmiksuję jarzyny z rosołu i będzie zupa krem.
Pod drzewem w ogrodzie leżą pyszne wczesne jabłuszka, na które prócz mnie nie ma nikt ochoty(-; 
Nawet obrane gotowe tylko do garnka włożyć nie chcą..???
A przecier z nich prosto z lodówki to pychota dla mnie i nawet bez cukru orzeźwia i mi smakuje, a kompotu bez cukru nie lubię.
Ktoś może sobie tu pomyśleć że znów to jedzenie błeee
Ale niestety moje życie już niewiele rozrywek mi daje to temat jedzenie jest tym co mnie ostatnio interesuje .
Muszę coś zmienić a na razie to wszystko eksperymenty, bo nie zmuszę się juz do jakiegoś sportu na który ani siły, ani ochoty.

http://www.kulturystyka.pl/artykul240/

(....)Powszechnie uznaje się, że makaron, cheb i ryż są bardzo dobrym pożywieniem dietetycznym, ale sprawa nie jest wcale taka prosta. Owszem, sporadycznie należy je spożywać,.jednak pod żadnym pozorem nie może to być podstawą całej diety. Należy raczej oprzeć się na warzywach, przy jednoczesnym zminimalizowaniu spożycia owoców, gdyż zawierają cukry proste i pobudzają wydzielanie insuliny. Wskazane jest spożywanie produktów zbożowych niskoglikemicznych, takich jak owsianka. Aby dostarczyć sobie odpowiednio dużo energii, w diecie (którą niektórzy ludzie nazywają „niskocukrową") trzeba uwzględnić pewną ilość tłuszczów. Wielu ludzi sądzi, że tym, co powoduje odkładanie tłuszczu jest spożywanie właśnie tłuszczów. Mam zamiar obalić ten mit i wprowadzić was na drogę, dzięki której będziecie mogli jednocześnie spożywać tłuszcze i tracić nagromadzoną tkankę tłuszczową.(...)

No i bądź tu człowieku mądry, jedni tak, drudzy tak, a nam biednym mózg się z tego gotuje ...hehe


*************************
Skopiowałam bo podoba mi się ten przepis

http://allrecipes.pl/przepis/979/fantastyczne-szasz-yki-wo-owe.aspx?o_ln=SimRecipes_Photo_1&o_is=SimilarRecipes

  1. Fantastyczne szaszłyki wołowe








 Składniki

ilość porcji: 8 

  • 60 ml (1/4 szklanki) sosu sojowego
  • 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 3 łyżki octu (5%)
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki soli przyprawowej (np. cytrynowej, ziołowej, itp.)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego
  • 115 ml (nieco mniej niż 1/2 szklanki) cytrynowego lub lemonkowego napoju gazowanego
  • 900 g polędwicy wołowej pokrojonej w kostki wielkości 4 cm
  • 2 zielone papryki pokrojone na kawałki wielkości 5 cm
  • 4 szpikulce do szaszłyków
  • 225 g świeżych pieczarek bez nóżek
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1 świeży ananas - obrany, bez rdzenia, pokrojony w kostkę

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +8godz. marynowanie  › Gotowe w: 8godz.30min. 

  1. Pokrojone mięso włożyć do dużej, szczelnie zamykanej torebki foliowej lub szklanego naczynia z pokrywką. W średniej misce wymieszać sos sojowy z brązowym cukrem, octem, czosnkiem granulowanym, solą przyprawową, pieprzem czosnkowym i cytrynowym napojem gazowanym. Około 1/2 szklanki marynaty odlać do smarowania mięsa na ruszcie. Pozostałą marynatą zalać mięso. Pozostawić je w lodówce przez 8 godzin lub na noc.
  2. W niewielkim rondelku zagotować wodę i wrzucić do niej zieloną paprykę. Sparzyć (zblanszować), trzymając przez chwilę we wrzątku, po czym odcedzić i odstawić.
  3. Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Ponadziewać na szpikulce kawałki mięsa na przemian z papryką, pieczarkami, pomidorkami i kawałkami ananasa. Marynatę wylać.
  4. Ruszt lekko posmarować oliwą. Opiekać szaszłyki przez 10 minut, albo krócej lub dłużej, zależnie od upodobań smakowych. Przez ostatnie 5 minut smarować obficie resztą marynaty.
-


Archiwum bloga