wtorek, 15 lipca 2014

Co powinny jeść osoby starsze

http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-dla-seniora-co-powinny-jesc-osoby-

starsze_33561.html


Przykładowe porcje


» Produkty zbożowe:

 mała bułka (kajzerka) lub 1/2 dużej (grahamka),

kromka chleba,

 bułki wrocławskiej, 

4 kromki pieczywa chrupkiego,

 1/2 szklanki gotowanej kaszy,

 płatków zbożowych lub ryżu, 

szklanka makaronu, 

1/3 szklanki suchych płatków lub musli


» Warzywa: 

średniej wielkości warzywo 

(pomidor, ogórek, brokuł, marchewka),

100 g surówki lub warzyw gotowanych,

 5–6 liści sałaty


» Owoce: 

średniej wielkości owoc (np. jabłko, gruszka, banan, kiwi),

 kilka mniejszych (2–3 mandarynki, 3–4 śliwki), 

3/4 szklanki drobnych owoców (malin, truskawek, porzeczek)

, 100 g owoców suszonych


» Tłuszcze:

płaska łyżeczka masła lub oliwy

» Produkty białkowe:

 szklanka mleka,

 maślanki, kefiru, mały jogurt,

 plaster sera twarogowego, 2 plasterki sera żółtego



» Produkty wysokobiałkowe:

 100 g chudego mięsa,

 ryby,

 1/2 piersi z kurczaka,

 5–6 małych plastrów wędliny,


 2/3 szklanki ugotowanych nasion roślin strączkowych,

 jajko


http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/zdrowa-dieta-dla-osob-po-60-rz-doda-energii_37344.html




http://edytor4.republika.pl/kamica6.htm


****************************************
Brokuł na zdrowie!* podobnie jak pozostałe ciemno zabarwione warzywa, jest cennym źródłem kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Poza tym zawiera wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę C, beta-karoten oraz żelazo. Badania naukowe donoszą o antynowotworowych właściwościach tego warzywa. Brokuły tracą aż połowę witaminy C w czasie gotowania, dlatego lepiej gotować je na parze lub podsmażać.* *http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art230,brokuly-i-ich-wartosci-odzywcze.html* 


http://buszujacawkuchni.pl/tag/brokuly/




Zapiekanka z cielęciną i purée ziemniaczano-brokułowym


zapiekanka z cielęciną i puree
Składniki
Warstwa mięsna:
  • cebula biała, 1 mała
  • czosnek, 3 ząbki
  • mielona cielęcina, 300 gram
  • sól, pieprz czarny, suszone zioła: bazylia, estragon, lubczyk
  • pomidor, 1 sztuka
  • marchewka, 1 większa
  • pietruszka, 1 sztuka
  • woda, 3/4 szklanki
  • groszek zielony, 1/2 szklanki
  • oliwa do smażenia
Purée:
  • ziemniaki, 600 gram
  • brokuły, 1 sztuka
  • mleko, 1/3 szklanki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
  1. Cebulę i czosnek obrać. Drobno pokroić. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Dodać cielęcinę. Przyprawić. Rozdrobnić widelcem. Smażyć, aż zmieni kolor z różowego na brązowy. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Warzywa dodać do mięsa. Chwilę dusić. Wlać wodę, a kiedy zredukuje się o połowę dodać rozmrożony groszek. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Gotować do całkowitego wyparowania wody.
  2. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Brokuły podzielić na różki. Zblanszować w dużej ilości osolonej wody. Zmiksować w blenderze. Ziemniaki, brokuły i mleko połączyć w jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
  3. Farsz mięsny równomiernie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Następnie wyłożyć purée. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Znalazłam to przed chwilką tu w necie i myślę że zamiast

 cielęciny może być i inne mięso.

 Podoba mi się to pure z ziemniaków z tym brokułem..





                      **************************


Coś dziś ten komputer mi tu skacze.. 

Zdumiewające te 6 listków salaty. Kto to wymyślił hehe

Archiwum bloga