http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/dieta-dla-seniora-co-powinny-jesc-osoby-
starsze_33561.html
» Warzywa:
» Owoce:
» Tłuszcze:
» Produkty białkowe:
» Produkty wysokobiałkowe:
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/zdrowa-dieta-dla-osob-po-60-rz-doda-energii_37344.html
http://edytor4.republika.pl/kamica6.htm
****************************************
Brokuł na zdrowie!* podobnie jak pozostałe ciemno zabarwione warzywa, jest cennym źródłem kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Poza tym zawiera wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę C, beta-karoten oraz żelazo. Badania naukowe donoszą o antynowotworowych właściwościach tego warzywa. Brokuły tracą aż połowę witaminy C w czasie gotowania, dlatego lepiej gotować je na parze lub podsmażać.* *http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art230,brokuly-i-ich-wartosci-odzywcze.html*
http://buszujacawkuchni.pl/tag/brokuly/
Znalazłam to przed chwilką tu w necie i myślę że zamiast
cielęciny może być i inne mięso.
Podoba mi się to pure z ziemniaków z tym brokułem..
**************************
Coś dziś ten komputer mi tu skacze..
Zdumiewające te 6 listków salaty. Kto to wymyślił hehe
starsze_33561.html
Przykładowe porcje
» Produkty zbożowe:
mała bułka (kajzerka) lub 1/2 dużej (grahamka),
kromka chleba,
bułki wrocławskiej,
4 kromki pieczywa chrupkiego,
1/2 szklanki gotowanej kaszy,
płatków zbożowych lub ryżu,
szklanka makaronu,
1/3 szklanki suchych płatków lub musli
» Warzywa:
średniej wielkości warzywo
(pomidor, ogórek, brokuł, marchewka),
100 g surówki lub warzyw gotowanych,
5–6 liści sałaty
» Owoce:
średniej wielkości owoc (np. jabłko, gruszka, banan, kiwi),
kilka mniejszych (2–3 mandarynki, 3–4 śliwki),
3/4 szklanki drobnych owoców (malin, truskawek, porzeczek)
, 100 g owoców suszonych
» Tłuszcze:
płaska łyżeczka masła lub oliwy
» Produkty białkowe:
szklanka mleka,
maślanki, kefiru, mały jogurt,
plaster sera twarogowego, 2 plasterki sera żółtego
» Produkty wysokobiałkowe:
100 g chudego mięsa,
ryby,
1/2 piersi z kurczaka,
5–6 małych plastrów wędliny,
2/3 szklanki ugotowanych nasion roślin strączkowych,
jajko
http://www.poradnikzdrowie.pl/diety/lecznicze/zdrowa-dieta-dla-osob-po-60-rz-doda-energii_37344.html
http://edytor4.republika.pl/kamica6.htm
****************************************
Brokuł na zdrowie!* podobnie jak pozostałe ciemno zabarwione warzywa, jest cennym źródłem kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Poza tym zawiera wiele witamin i minerałów, m.in. witaminę C, beta-karoten oraz żelazo. Badania naukowe donoszą o antynowotworowych właściwościach tego warzywa. Brokuły tracą aż połowę witaminy C w czasie gotowania, dlatego lepiej gotować je na parze lub podsmażać.* *http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/metody-naturalne/art230,brokuly-i-ich-wartosci-odzywcze.html*
http://buszujacawkuchni.pl/tag/brokuly/
Zapiekanka z cielęciną i purée ziemniaczano-brokułowym
Składniki
Warstwa mięsna:
Warstwa mięsna:
- cebula biała, 1 mała
- czosnek, 3 ząbki
- mielona cielęcina, 300 gram
- sól, pieprz czarny, suszone zioła: bazylia, estragon, lubczyk
- pomidor, 1 sztuka
- marchewka, 1 większa
- pietruszka, 1 sztuka
- woda, 3/4 szklanki
- groszek zielony, 1/2 szklanki
- oliwa do smażenia
Purée:
- ziemniaki, 600 gram
- brokuły, 1 sztuka
- mleko, 1/3 szklanki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
- Cebulę i czosnek obrać. Drobno pokroić. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Dodać cielęcinę. Przyprawić. Rozdrobnić widelcem. Smażyć, aż zmieni kolor z różowego na brązowy. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Warzywa dodać do mięsa. Chwilę dusić. Wlać wodę, a kiedy zredukuje się o połowę dodać rozmrożony groszek. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Gotować do całkowitego wyparowania wody.
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę. Brokuły podzielić na różki. Zblanszować w dużej ilości osolonej wody. Zmiksować w blenderze. Ziemniaki, brokuły i mleko połączyć w jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
- Farsz mięsny równomiernie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Następnie wyłożyć purée. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
cielęciny może być i inne mięso.
Podoba mi się to pure z ziemniaków z tym brokułem..
**************************
Coś dziś ten komputer mi tu skacze..
Zdumiewające te 6 listków salaty. Kto to wymyślił hehe
... wszystko co lekkie ... z umiarem ... właśnie tak próbuję ... :)
OdpowiedzUsuńKiedy nic nie robię mój organizm potrzebuje prawie 1400 kalorii. Ciągle się tu czegoś dowiaduję.Mam juz 1,5 kg na wadze mniej. To mobilizuje do zmiany w ilościach tego co do tej pory jadłam Głodzić się nie mam zamiaru hehe...
OdpowiedzUsuńnono widze, ze wciagnely Cie te diety , zdrowe odżywianie i walka z nadwaga ;-)...super ,pierwsze dobre znaki już sa -1,5 kg ....super!... trzymaj tak dalej ...no ja tez musze się za siebie zabrać ...;-)
OdpowiedzUsuńMniej za siebie się biorę ,co za te zbyt obfite posiłki. Ja nie górnik, a podobnie jadłam jak kalorie policzyć. Z tym jest teraz koniec i to na zawsze. Trochę więcej pomyślunku i nawet dla starszej osoby nowe jest możliwe.Teraz 2 szklankę wody tu piję Nie chodzę głodna, wręcz przeciwnie Pozdrawiam i buziaki-;))
OdpowiedzUsuńPiure ziemniaczano-brokułowe jest pyszne! Robię też często z selerem, kalafiorem itp. Nawet z soczewicą i łuskanym groszkiem próbowałam...
OdpowiedzUsuńSzukam nowe przepisy dla jadłospisu z małą ilością tłuszczu. Ma byc smaczne i nie ciężkie i tuczące..to teraz będzie do znudzenia tematem tego bloga Jak sobie coś wbiję do głowy nie ma na mnie mocnych hehe
OdpowiedzUsuń