wtorek, 23 lutego 2016
Jakie węglowodany wybierać, by nie tyć?
To te węglowodany powoduje tycie:
Do tej grupy należą: jabłka, pomarańcze,
grejpfruty, gruszki, wiśnie, czereśnie, śliwki, maliny,
szpinak, ogórki, pomidory, papryka, rzepa, rzodkiewki,
maślanka,
pumpernikiel,
kasza jęczmienna, kasza gryczana,
dziki ryż, orzechy pekan, pestki słonecznika, migdały,
chude sery, jogurty, bób, szparagi,
ciecierzyca.
- Owoce:
- banany (świeże i suszone), daktyle, ananasy, mango, kiwi, arbuzy, winogrona, figi, rodzynki
- Warzywa:
- ziemniaki smażone, frytki, puree instant, chipsy
- Pieczywo i wyroby cukiernicze:
- rogale, chrupki kukurydziane, solone lub słodzone przekąski, bagietki, gotowe bułki do hamburgerów, pieczywo tostowe, croissanty
- Makarony i inne produkty zbożowe:
- płatki śniadaniowe słodzone, płatki kukurydziane, kasza jaglana, ryż instant
- Napoje:
- wszelkie słodzone napoje gazowane
Jakie węglowodany wybierać, by nie tyć?
Przede wszystkim takie, których IG jest poniżej 50.Do tej grupy należą: jabłka, pomarańcze,
grejpfruty, gruszki, wiśnie, czereśnie, śliwki, maliny,
szpinak, ogórki, pomidory, papryka, rzepa, rzodkiewki,
maślanka,
pumpernikiel,
kasza jęczmienna, kasza gryczana,
dziki ryż, orzechy pekan, pestki słonecznika, migdały,
chude sery, jogurty, bób, szparagi,
ciecierzyca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz