niedziela, 24 maja 2015

W tyn dziyń Twego Zesłanio oświeć ludzi coby umieli się ocalić,przed tymi syćkimi niescęśćiami… Duchu Święty Boze zmiłuj się nad nami…

Niewinne święta

wiersz gwarowy
Niewinne święta

Zielone Świątki
pochnom niezapominajkami
pochnom dymem
z watry w Holak 
woniejom ziołami…
Słonecku się dzisiok
świecić wcale nie fce,
niby świeci ale
niebo leje dyscem…
Pochnom igły na świyrkak
i liście drzewowe.
Duchu Święty Boze!
pocies siwom głowe,
ze jesce dozyjem
owoców jesieni
ze darami swymi
s nami się podzielis…
Syćko takie młode
i takie niewinne.
Idom do kościółka
dzieci piyrso komunijne
i syćka ludzie,
ftory ino może…
coby Cie za te dobra,
kwolić Duchu Święty Boze…
boś trzeciom osobom
zgodny z Ojcem ,Synem
piykne te zielone święta
i takie niewinne…










obrazki z sieci


W tyn dziyń Twego Zesłanio
oświeć ludzi coby umieli
się ocalić,przed tymi syćkimi
niescęśćiami…
Duchu Święty Boze
zmiłuj się nad nami…
autor










skorusa

 Dodano: 2010-05-23 07:10:20

Znalazłam ten uroczy wiersz góralski w sieci

,,Słonecku się dzisiok
świecić wcale nie fce,
niby świeci ale
niebo leje dyscem…"


 ech i u nas dziś nie chce, ale co robić, ano trzeba szukać trochę słoneczka w nas samych (a wcale łatwe to nie jest, ale co robić, hehe)

******************************************************
Czeka już u mnie na piecu, na mój świąteczny niedzielny obiad

  • Do Śląskiego niedzielnego obiadu podaje się "modro kapusta".
  • Modro kapusta Eli inaczej

      Składniki

      - mała główka kapusty czerwonej: 1 sztuka(u mnie ćwiartka szatkowana na szatkownicy bo w rękach juz nie te siły i super to wychodzi)
      - duża cebula: 1 sztuka(nie daje cebuli)
      - smalec ze skwarkami: 1 łyżka(albo olej rzepakowy)
      - ocet: 2 łyżki(czasem daję starte jabłko i dżem z porzeczek albo powidła śliwkowe)
      - cukier: 1 łyżeczka?do smaku
      - sól,pierz: 5 szczypt( przyprawa do piernika u mnie i ziele angielskie
      - woda: 0.25 szklanki/gotuję krótko ma być u mnie jeszcze chrupiaca i podaje zawsze na ciepło jak ze smalcem a z olejem może być na zimno

    • Sposób przygotowania

      1.
      Do garnka z grubym dnem włożyć poszatkowaną kapustę,posiekaną cebulę,boczek lub słoninę ze skwarkami,sól,pieprz,cukier,ocet lub sok cytrynowy,wodę i gotować pod przykryciem,na bardzo małym ogniu.Woda podczas gotowania odparuje.Miękką kapustę wymieszać.Uważać żeby nie przypalić kapusty.Ma nieporównanie lepszy smak.Nie jest wymoczona i wszystkie smaki zostają w kapuście.Niekiedy do gotowania dodaję jeszcze pokrojone jabłka. Smacznego!



    16 komentarzy:

    1. Miłej niedzieli życzę :)))

      OdpowiedzUsuń
    2. Dzisiaj jest rzeczywiście jedno z największych kościelnych świąt, święto Zesłania Ducha Świętego. Szkoda, że u mnie leje i za ciepło nie jest.
      Pozdrawiam bardzo cieplutko;-)

      OdpowiedzUsuń
    3. U nas także nie jest ciepło ale przynajmniej nie pada jak na razie. Wzajemnie cieplutko pozdrawiam-;))

      OdpowiedzUsuń
    4. ... za młodu tatarak ścinałem ... pachniało na całym podwórku ... jeszcze jutro także święto ... dzisiaj szaro ... lekki wietrzyk, chłodno ... na mecz się wybieram ... jeśli się rozpada ... to w komputerze żużel ... a wieczorem na prezydenta poczekam ... także cieplutko pozdrawiam ... :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Zesłanie Ducha Świętego bardzo ważne i jedne z największych w naszym kościele dlatego 2 dni. Pozdrawiam przy popołudniowej kawie Andrzeju-;))

      OdpowiedzUsuń
    6. Robiłam kiedyś modro kapustę ale mi nie wyszła i zaprzestałam. Teraz to na pewni ją zrobię wg. Twojego przepisu. Dziękuję. A tej wody ma być dużo, czy tylko na tyle by kapusta była przykryta??
      Pozdrowionka.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bardzo lubię gwarę góralską :)

        Usuń
      2. też lubię gwarę góralską JaGa. Kapustę jedynie przykrywam wodą i nie gotuję długo. Też zaraz wszystkie przyprawy i tłuszcz do gara daję a potem jedynie do smaku dodam jak mi coś zabraknie w smaku. Kapusta al dente i nie rozciapana mi najlepiej smakuje. U mnie dziś do wędzonego udka z kurczaka i klusek śląskich mucha nie siada, hehe. Pozdrawiam serdecznie-;))

        Usuń
    7. Moje święto pod znakiem jarmarku przy katedrze w Oliwie. Pięć godzin na stojąco, przy sprzedawaniu pierogów. I zimno... Jeszcze nie rozgrzałam się do końca.

      OdpowiedzUsuń
    8. Ojej, to rzeczywiście tylko współczuć..

      OdpowiedzUsuń
    9. kobietawbarwachjesieni:
      Nie robiłam czerwonej kapusty, ale mnie zachęciłaś. Ściskam.

      OdpowiedzUsuń
    10. Cieszę się. Pozdrawiam cieplutko-;))

      OdpowiedzUsuń
    11. Nooo, Ty jesteś specjalistka od modrej kapusty :)
      Ja czasem też robię, na wrzątek wrzucam poszatkowaną kapustę i cebulę, gotuję 3-4 minuty. Odcedzam, dodaję sól, cukier, pieprz, sok z cytryny /zmienia ślicznie kolor/ i trochę oliwy z oliwek. Też jest dobra, chrupiąca nieco. Teraz pora spróbować Twój przepis, prawdziwie śląski. Buziaczki Uleczko, dalej mokro :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zapomniałam: na koncu ucieram jabłko do kapusty.

        Usuń
    12. Bardzo dobrze robisz tą kapustę Aniu. Przepis na szóstkę ode mnie masz. Nie lubię nic za długo gotowanego.Na komunii Pawełka ta kapusta była taka własnie za miękka i za mało przyprawiona. Ale smaki ludzie maja przecież różne , i dobrze że tak jest. Pozdrawiam i buziaczki wzajemnie posyłam-;))

      OdpowiedzUsuń

    Archiwum bloga