czwartek, 29 maja 2014

A dziś u mnie wczorajsza botwinka.


Śląski krupniok z kartoflami








To jest porcyjo na chłopa, co lubi zjeść!



  • ze dwa, trzi srogie
  •  pelkartofle (ugotowane " w mundurkach" 
  • jak godajom w Polsce), pokrajane w talarki
  • koncek pokrajanego na małe wyrfliki boczku
  • tak samo pokrajano dużo cybula
  • ze dwa - trzi krupnioki (czy wiela ich tam zjysz)
  • łyżka szmalcu abo innego tustego





Weź patelnio


 i rozgrzyj na nij tuste.

Wciepej cybulka i podsmażyj, 

aże sie zrobi lekko brunotno.

Dodej wyciśniynty ze szczewa krupniok

 i gryfnie wszistko usmaż.







Na drugiyj patelni


 usmaż pokrajany boczek,

 a kiej bydzie już 

gryfnie skwiyrczoł
- dodej pokrajane pelkartofle.
Smaż, aże sie trocha zeskwiyrczom.

Podowej wszistko razym.
]
Maja starka dowała do tego kwaśne mlyko,

 ale jo myśla, że z halbką piwa bydzie lepsze!




http://bezchemii.blogspot.com/2013/11/slaski-krupniok-z-kartoflami.html



                                                    **************************

http://www.goldenline.pl/grupy/Literatura_kino_sztuka/ludzie-wiersze-pisza/wiersze-na-kazdy-dzien-tygodnia,11595




Czwartek – smażona kaszanka z cebulą,

lub odwrotnie, różniąca się



w zależności od położenia geograficznego

tylko nazwą (nie zapachem ani smakiem),

a zatem, może też być: krwawa kiszka

albo po staropolsku: k r u p n i o k.

Do tego liczne przystawki, jak we wtorek.



                             ****************************


Myślę 


że to nienajlepszy pomysł na obiad w maju.


  U mnie krupniok


 to nieczęsty przysmak , choć


bardzo lubię właśnie podobnie 


podany jak w tym



 tak 


wesoło i po śląsku pisanym przepisie. 

 Na ogół krupnioki są  mocno pikantne,



dlatego na patelni dodaje jeszcze trochę


 wcześniej




 ugotowanej  kaszy gryczanej.



                   ****************


A dziś u mnie  wczorajsza  botwinka.



botwinka

Przepis i obrazek z sieci pod tym linkiem

http://madameedith.blogspot.com/2013/05/botwinka.html


Archiwum bloga