Witajcie!! Pracuję dziś w moim ogrodzie bo pogoda za ładna by sprzątać w domu. Ale co nie znaczy że tu nic nie robię .Wstałam dziś wcześnie i już pranie wisi a w kuchni smażyłam juz pieczarki. Teraz idę zrobić ciasto na naleśniki i robię te naleśniki z pieczarkami zupełnie tak samo jak w tym przepisie. Takie potem przyrumienione na maśle cudo jak dla mnie. Milego dnia zaglądającym życzę i zmykam-;))
obrazek z sieci
http://zapachrozmarynu.blogspot.com/2013/12/nalesniki-z-pieczarkami.html
"Naleśniki z pieczarkami"
Na ciasto:
-szklanka mąki
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 3 jaja
/zawsze można podsypać mąki, żeby ciasto miało gęstość śmietany/
Na nadzienie:
- 600g pieczarek
- cebula posiekana
-ząbek czosnku posiekany
- kubek śmietany wysokoprocentowej
- sól, pieprz
- ew. posiekana zielona pietruszka
Miksujemy razem składniki na ciasto, odstawiamy na pół godziny "na odpoczynek".
Pieczarki oczyszczamy, drobno siekamy. Na gorący olej wrzucamy ceulę, po chwili czosnek. Mieszamy, pilnujemy, żeby nie zbrązowiał. Dodajemy pieczarki i przesmażamy mieszając. Emulgujemy śmietanę / wrzucamy do niej nieco podsmażonych pieczarek/ i wlewamy na patelnię. Dodajemy pietruszkę.
Smażymy cienkie naleśniki. Nakładamy na ne farsz i formujemy ulubione kształty. Ruloniki lub koperty.
Jeśli chcemy naprawdę smaczne i chrupiące naleśniki, obsmażamy je jeszcze raz krótko na masełku z obu stron.
Świetne samodzielne danie lub dodatek do czystych zup.
Na ciasto:
-szklanka mąki
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 3 jaja
/zawsze można podsypać mąki, żeby ciasto miało gęstość śmietany/
Na nadzienie:
- 600g pieczarek
- cebula posiekana
-ząbek czosnku posiekany
- kubek śmietany wysokoprocentowej
- sól, pieprz
- ew. posiekana zielona pietruszka
Miksujemy razem składniki na ciasto, odstawiamy na pół godziny "na odpoczynek".
Pieczarki oczyszczamy, drobno siekamy. Na gorący olej wrzucamy ceulę, po chwili czosnek. Mieszamy, pilnujemy, żeby nie zbrązowiał. Dodajemy pieczarki i przesmażamy mieszając. Emulgujemy śmietanę / wrzucamy do niej nieco podsmażonych pieczarek/ i wlewamy na patelnię. Dodajemy pietruszkę.
Smażymy cienkie naleśniki. Nakładamy na ne farsz i formujemy ulubione kształty. Ruloniki lub koperty.
Jeśli chcemy naprawdę smaczne i chrupiące naleśniki, obsmażamy je jeszcze raz krótko na masełku z obu stron.
Świetne samodzielne danie lub dodatek do czystych zup.
http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/dolce-vita/oda-do-nalesnika/9199
Oda do naleśnika
Są proste i szybkie w przygotowaniu. Mogą być daniem pikantnym lub słodkim, zwykłym codziennym posiłkiem lub ozdobą wytwornego przyjęcia.
Podbiły świat, gdyż mają wszechstronne zastosowanie i łatwo je zrobić. Najważniejsze jest dobre ciasto. Jego klasyczna proporcja to 3/4 szklanki przesianej mąki, 1,5 - 2 szklanki płynu (mleko i woda, użycie samego mleka powoduje, że placki są za twarde) oraz dwa jajka i szczypta soli. Ciasto musi być gładkie, o konsystencji śmietany i, co ważne, bez żadnych grudek. Z ciasta zbyt gęstego wyjdą naleśniki grube i twarde, zaś z rzadkiego będą się rwać i nie dadzą przewrócić się na patelni. Do naleśników z pikantnym farszem można używać piwa zmieszanego z wodą, do słodkich zaś wodę można połączyć ze śmietaną lub z wodą gazowaną, która nada im pulchności. Kiedy do ciasta dodamy więcej jaj, otrzymamy ciasto biszkoptowe doskonale pasujące do słodkich nadzień. W tym przypadku na jedną szklankę mąki daje się cztery jaja, a białka osobno ubija. Jeśli naleśniki mają być bardzo pulchne, można dodać do ciasta szczyptę (nie więcej) proszku do pieczenia. Kiedy już mamy przygotowane według potrzeb i upodobania ciasto, pozostaje wlać je łyżką wazową na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię, rozprowadzić kolistym ruchem po całej patelni i smażyć na niezbyt silnym ogniu. Gdy lekko się zrumieni, odwracamy naleśnik na drugą stronę (podrzucając do góry lub odwracając łopatką), a po chwili usmażony zsuwamy na talerz. I gotowe.
obrazek z sieci
Nadziewane woreczki naleśnikowe
SKŁAD:
Ciasto:
• 2 jajka
• 125 g mąki
• 250 ml wody gazowanej
• sól
• Farsz:
• 1 marchewka
• 1 mała cukinia
• 100 g groszku z puszki
• 100 g cieciorkiz puszki
• 1 łyżka oliwy
• 100 g startego sera
• szczypiorek
• 1 łyżka masła
• sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Obraną marchew oraz cukinię z usuniętym miąższem drobno posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć je przez ok. 3-4 minuty. dodać groszek i ciecierzycę, doprawić solą i pieprzem i dusić przez 6 minut. Osobno usmażyć naleśniki. Ułożyć nadzienie na środku każdego naleśnika . Dodać odrobinę sera i związać szczypiorkiem w woreczki. Umieścić sakiewki w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut. Podawać udekorowane papryką.
SKŁAD:
Ciasto:
• 2 jajka
• 125 g mąki
• 250 ml wody gazowanej
• sól
• Farsz:
• 1 marchewka
• 1 mała cukinia
• 100 g groszku z puszki
• 100 g cieciorkiz puszki
• 1 łyżka oliwy
• 100 g startego sera
• szczypiorek
• 1 łyżka masła
• sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Obraną marchew oraz cukinię z usuniętym miąższem drobno posiekać. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć je przez ok. 3-4 minuty. dodać groszek i ciecierzycę, doprawić solą i pieprzem i dusić przez 6 minut. Osobno usmażyć naleśniki. Ułożyć nadzienie na środku każdego naleśnika . Dodać odrobinę sera i związać szczypiorkiem w woreczki. Umieścić sakiewki w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut. Podawać udekorowane papryką.
- See more at: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/dolce-vita/oda-do-nalesnika/9199#sthash.Y4espBtG.dpuf
***************
No i narobilaś smaku:) ale nie mam pieczarek a nie bardzo che mi sie ruszać do sklepy, mam dość daleko. Jednak w piątek zrobię. Strasznie dużo dajesz jajek do ciasta nalesnikowego. Ja daję tylko jedno jajko- wiesz cholesterol:) i tez wychodzą bardzo dobre. Pozdrawiam- Livia
OdpowiedzUsuńJak mam w domu tylko jedno jajko to tez z jednym jajkiem robię hehe. Livia z tym cholesterolem i jajkami to juz sprawa wyjaśniona. W ciągu tygodnia tylko te 3 jajka w naleśnikach i przecież sama taką porcję na raz nie zjadam . Smażę, zjem , a to co zostaje z naleśników potem zamrażam.A jestem już po. Najadłam się jak ten bąk. Pozdrawiam Livio serdecznie.
OdpowiedzUsuńMniam, mniam -pychota! W zasadzie to nie umiem robić naleśników i gdyby to były jakieś z dżemem, czy twarogiem, to nawet bym się nie zastanawiał, ale z pieczarkami? Chyba warto nauczyć się robić, zwłaszcza, że przepis wygląda na niezbyt skomplikowany. :-)
OdpowiedzUsuńZwabiłam Cię nareszcie. Byłam u Ciebie i czytałam o Twojej tragedii zębowej. Wiem jakie to straszne przeżycie bo także to juz przeżyłam,ale Stokrotka ma rację palce w gipsie nie miałeś a ja juz zaczęłam się martwić tak długim milczeniem z Twojej strony. Fajnie że jesteś znów na blogach Mironq..
Usuń... już mi ślinka leci ...lubię naleśniki ... a nadzienie ... jakie pod ręką ... mniam, mniam ... pozdrawiam ... :)
OdpowiedzUsuńTak masz rację nadzienie może być przeróżne. Pyszne jest z twarożkiem albo z owocami i śmietaną. Pozdrawiam wzajemnie-;))
OdpowiedzUsuńOj, chyba w najbliższym czasie i u mnie będą naleśniki i to z białym serem i z truskawkami /mrożonymi z mojego ogródka/, aż mi ślinka leci...pozdrowionka z Sosnowego Lasu..Aga.
OdpowiedzUsuńA wiesz że to dobry pomysł na podwieczorek. Mam jeszcze usmażone naleśniki i truskawki świeże z Tesco w lodówce. Ser i śmietana, do tego kawa.mniam -;)) Pozdrawiam wzajemnie i lecę do kuchni Agusiu z Sosnowego Lasu dzięki za świetny pomysł-;))
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię właśnie z pieczarkami i kiszoną kapustą, albo z pieczarkami i resztkami kurczaka, ewentualnie z samym mięskiem dobrze przyprawionym. No i naj-naj... ze szpinakiem! Na słodko mniej, no z twarogiem i cynamonem owszem, z owocami nie bardzo. Jeśli już robię, to porcję na kilka dni i też mrożę. Buziaki!
OdpowiedzUsuńPasują podobne farsze jak do pierogów. Buziaki wzajemne-;))
OdpowiedzUsuńBardzo lubię naleśniki, chociaż daję 1 jajko na 10 sztuk.
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię z farszem jak do ruskich pierogów, odsmażone na maśle, ale też z farszem mięsnym jak do spaghetti. Mąż nie przepada za naleśnikami, więc nie robię zbyt często, za to zjadam 1/2 jego porcji, he, he :) Buziaki, Uleczko :)
SUPER!
OdpowiedzUsuńTo ja dzisiaj robię naleśniki z pieczarkami.
I jeszcze zawiozę Młodszemu, bo on jest singiel i na dodatek wegetarianin.
Ale będzie się cieszył, że nie musi nic w jakimś barze jeśc.
Dziękuję i pozdrawiam pięknie!!!