wtorek, 5 marca 2013

wymogi zdrowego trybu życia,

http://www.biomedical.pl/zdrowie/jak-zapewnic-sprawnosc-ukladu-odpornosciowego-54.html


Jak zapewnić sprawność układu odpornościowego?


Ruch na świeżym powietrzu zapewnia odpowiednie utlenowanie 


organizmu.


 Zawarte w warzywach


i owocach witaminy i mikroelementy usprawniają przemianę materii.



 Istotna jest również odpowiednia ilość wody dostarczanej organizmowi.



 Jeżeli dodatkowo będziemy spać 7-9 godzin na dobę i myśleć pozytywnie



 - spełnimy wszystkie wymogi zdrowego trybu życia, dzięki czemu nasz



 układ odpornościowy powinien poradzić 


sobie z infekcjami nawet zimą.


                                                              **********************


Przedstawiam przepis na pyszną i aromatyczną zupę pieczarkową, którą przygotujesz w zaledwie 30 minut! Smacznego!
zupa pieczarkowa
Składniki: 
  • 40 dag pieczarek
  • litr bulionu grzybowego
  • 1,5 łyżeczki masła
  • 2 łyżki mąki
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

1. 
Pieczarki dokładnie umyj i pokrój na drobne kawałki.

2. 
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na niej pieczarki.

3. 
Pieczarki przełóż po podsmażeniu do przygotowanego wcześniej  bulionu grzybowego.

4. 
Gotuj bulion z pieczarkami przez ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj do niego śmietankę wymieszaną z mąką.

5. 
Zupę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!

                                 **********************************

Kostki bulionu grzybowego sprawiają że ta zupa przypomina grzybowa z prawdziwych leśnych grzybów.

Mam zamrożone pieczarki i zrobię sobie dziś taka zupę. 

Chętnie zabrałabym się do mycia choćby jednego okna. Taka śliczna pogoda.

 Wczoraj przy otwartym balkonie leżałam opatulona kołdrą na leżaku w pokoju.

 Słonko już tak mocno grzeje że trzeba już nakremować twarz kremem  z filtrami.

 Zdrowia życzę wszystkim do mnie tu zaglądającym




14 komentarzy:

  1. Zupka zapewne palce lizac!
    Kocham wszelkie warzywa i owoce i ...dlugie spacery o kazdej porze roku!!!
    Serdecznosci
    Judith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobnie mam z tymi spacerami. Ale w pojedynkę trochę jakby smutniej.Zupkę potraktowałam w blenderze. i trochę jeszcze na kolację zostało. Pozdrawiam serdecznie Judith-;))

      Usuń
  2. Paluszki lizać i jak szybciutko. Buziaczek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Alinko. Masz rację to szybko i smacznie co osobiście mi bardzo odpowiada. na drugie drożdżowe racuchy . Także mam taki nieskomplikowany przepis. Po chorobie ciężko by mi było długo w kuchni przebywać wśród garów. Pozdrawiam serdecznie-;))

      Usuń
  3. Witaj
    Uluniu, usłyszałam dziś w pracy komplement. A mianowicie, że dbam o dom, dzieci, zdrowie. Wyobraź sobie, że ja nie choruję od bardzo dawna, a tej zimy nie byliśmy nawet przeziębieni :)
    odpukać !
    Hartowanie ducha, ciała, odpowiednie żywienie- to podstawy.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś w twoim młodym wieku Bożenko także i u mnie tak było.Wierzę ci że tak miły i zupełnie trafny komplement cię ucieszył Ale mój rocznik to już inksza inkszość. Powoli trzeba się do tego przyzwyczaić że już jak się choróbsko przypląta to nieprędko odejdzie niestety A hartowanie ducha, ciała, odpowiednie żywienie- to podstawa w każdym wieku masz zupełną rację kochana. Uściski serdeczne-;))

    OdpowiedzUsuń
  5. teraz ja witaminy łykam przez swoje grzybice.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowia życzę i serdecznie pozdrawiam Agatko-;)

      Usuń
  6. Zdrówka na początek życzę :) Jak najwięcej słoneczka :) trzeba brać ile się tylko da:) Zdrowe żywienie, ruch, itd w kazdym wieku jest przydatne. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  7. Po tak długiej chorobie ruch jest straszliwie męczący.(-; Pogoda przepiękna dziś u mnie. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Taką samą zupę, Uleczko, czsem sobie pichcę. Za niedługo arcy mistrzyni kuchni JaGa opublikuje mj przepis na zupę zieloną.
    kusiolki

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam zupy Andrzeju. Znalazłam przepis na zielona zupę brokułową i jutro przepis tu podam. Mam taki stojący blender i dzięki niemu skracam gotowanie , bo jeszcze twardawe jarzyny miksuje mi na krem. Wprawdzie mam jeszcze swoje własne gryzaczki, ale nie lubię długo sterczeć nad garnkami. Pozdrawiam serdecznie-;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Pisałam Ci na jesieni o moim pieczarkobraniu w lesie, sporo ich wtedy nasuszyłam, bo najłatwiej przechować, a teraz albo mieszam z podgrzybkowym suszem i daję do farszu, albo same pieczarki... w zupie. Chrupkości nie ma, jak przy świeżych, ale smak i zapach pozostaje. Dobrze, że przypomniałaś, to dziś wieczorem namoczę.
    Hartowanie wskazane jest dla zachowania zdrowia,lekkostrawna dieta z bogactwem witamin... niby się to wie, a jednak z biegiem lat jakoś tak się dzieje, że człowieka coś zaczyna "brać" tak samo z siebie? , parciejemy? Od wczoraj pogoda - śliczności, a mnie łupie tu i tam, pewnie już wysoko w niebiesiech się coś szykuje na zmianę... i mnie przejdzie, gdy się urealni na ziemi. Buziaki. Nina

    OdpowiedzUsuń
  11. Witaj Nina wieczorkiem. Pyszna zupka dziś była, resztę zjem za chwilkę . Dziś był dzień bezmięsny za to jutro bez zupy , choć znalazłam niezły przepis na brokułową. ale do tego muszę brokuł kupić a nie wychodzę jeszcze samej na zakupy. Odzwyczaiłam się do wyjścia i nawet zaczyna mi to odpowiadać ,takie zakupy z samochodem z rodziny a nie taskanie siatek codziennie. Nie tylko ciebie łupie Nina. Młodsze także narzekają . Moja synowa, kobieta z lekka po czterdziestce także dziś narzekała na gorsze samopoczucie. Polepszenia samopoczucia życzę kochana. Dobranoc-;))

    OdpowiedzUsuń

Archiwum bloga